Gatal tekak

Setiap orang pasti telah mengalaminya – gatal tekak atau sakit tekak yang sering diiringi oleh batuk kering terutama ketika musim hujan atau menunaikan ibadah haji dan umrah. Batuk mempunyai tujuan, iaitu untuk menghilangkan lendir, bahan yang disedut, atau perengsa lain yang menyebabkan rasa geli. Tetapi masalahnya, batuk tidak selalu menghilangkan apa pun yang menyebabkan tekanan di kerongkong dan sakit tekak. Ada juga yang menyatakan ianya disebabkan oleh resdung. Pada waktu wabak covid-19, mereka selalunya akan merasa bimbang jika tekak mereka gatal. Ini kerana, salah satu simptom pandemik itu adalah batuk dan gatal tekak!

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kunci untuk menyingkirkan rasa tidak selesa dalam kerongkong atau cara hilangkan gatal tekak adalah memahami apa yang menyebabkannya dan merancang strategi rawatan dengan sewajarnya.

Fakta-fakta ringkas gatal tekak:

 • Kerongkong kurang selesa daripada bentuk sakit tekak yang lain.
 • Walaupun jarang, gatal-gatal di tekak dan batuk kronik boleh menjadi tanda kanser tekak.
 • Batuk adalah gejala yang paling biasa dilaporkan kepada doktor, menurut satu tinjauan.
 • Kerap gatal di kerongkong merupakan tindak balas alergi.

Definisi

Sekiranya batuk dari menjadi kronik dan gatal-gatal, keadaan itu diklasifikasikan sebagai gatal di tekak.

Punca

Sakit di tekak mungkin disebabkan keradangan kotak suara, sinusitis, atau sakit tekak.

Dalam kebanyakan kes, keadaan ini mengganggu dan mungkin disebabkan oleh:

Juga, penyakit refluks gastroesophageal, yang dikenali sebagai GERD atau refluks asid , boleh mengakibatkan batuk kronik dan menggelitik di dalam tekak.

Kira-kira 1 dalam setiap 5 orang Amerika mungkin mempunyai gejala GERD dan GERD mungkin dikaitkan dengan 1 dari setiap 4 kes batuk kronik.

 Bagaimana perasaannya?

Gatal-gatal di dalam kerongkong dirasakan seperti tersumbat atau kasar di bahagian belakang mulut. Suara pesakit juga boleh menjadi serak dan mempunyai kesukaran bercakap.

Jika selsema adalah penyebab gatal-gatal, tekak boleh merasakan terganggu dan sakit. Individu juga mungkin merasa seolah-olah mereka mempunyai benjolan di leher mereka, yang sering disebabkan oleh pembengkakan tonsil.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Bagaimana anda merawatnya?

Penyebab umum gatal-gatal dalam tekak termasuk:

 • selsema
 • sakit tekak
 • alahan
 • sinusitis
 • dehidrasi
 • GERD
 • perengsa alam sekitar
 • asma

Selsema

Cara terbaik untuk merawat gatal-gatal di tekak kerana selsema adalah dengan menangani punca utama peningkatan pengeluaran lendir ini. Penyebab umum adalah alergi, GERD, dan jangkitan bakteria atau virus.

Dalam beberapa kes, tidak mungkin untuk mengenal pasti punca selsema, dan pergi ke klinik adalah saranan biasa.

Sakit tekak

 Sakit kerongkong boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus.

Antara 15-30 peratus kes di kalangan kanak-kanak dan 5-20 peratus daripada kes dewasa adalah penyakit tekak. Ini disebabkan oleh bakteria Streptococcus dan memerlukan rawatan dengan antibiotik.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes sakit tekak adalah virus dan boleh dirawat dengan ubat-ubatan anti-radang dan berehat.

Alahan

Untuk menghilangkan gatal-gatal di leher yang disebabkan oleh alergi, seseorang mesti mengenal pasti apa yang menyebabkan alergi dan kemudian mengelakkannya. Mengenal pasti bahan alahan boleh dilakukan dengan bantuan alergis.

Apabila tidak mungkin untuk mengelakkan alergen, seperti debunga di udara, ubat-ubatan yang termasuk antihistamin dapat membantu mengurangkan kerengsaan.

Jangkitan sinus

Jangkitan sinus, yang dikenali sebagai sinusitis, adalah satu lagi punca umum yang menggelitik dalam tekak.

Jika terdedah dengan hawa sejuk berlangsung selama lebih dari 10 hari, atau mula menjadi lebih baik tetapi kemudian menjadi lebih teruk lagi, ini mungkin bermakna bahawa sinus telah dijangkiti.

Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria boleh dirawat dengan antibiotik sementara jangkitan virus ditangani dengan penyembuh kesakitan yang melampau dan rawatan hidung.

Dehidrasi

Peningkatan pengeluaran air liur dapat membantu mengurangkan gejala dehidrasi dan menghilangkan gatal-gatal dalam tekak yang menyebabkannya.

Popsikel dan kerepek ais juga boleh membantu menenangkan kerongkong yang licik, seperti penggunaan humidifier untuk menambahkan kelembapan ke udara seseorang bernafas.

Habuk

Perengsa alam sekitar, seperti habuk, pencemaran udara, dan asap rokok, semuanya boleh menyebabkan gatal-gatal di tekak. Salah satu cara terbaik untuk menangani ini adalah dengan berhenti merokok dan menghadkan pendedahan kepada asap.

GERD

GERD boleh dirawat dengan campuran ubat dan perubahan gaya hidup, seperti tidur dengan kepala yang tinggi dan mengubah tabiat makan dan minum. Langkah-langkah ini dapat membantu orang menguruskan gatal-gatal di tekak yang disebabkan oleh refluks asid.

Asma

Asma adalah keadaan paru-paru kronik di mana saluran pernafasan menjadi meradang dan menyempitkan, menjadikannya sukar untuk bernafas.

Bagi sesetengah orang, gatal-gatal di tekak dan batuk kronik adalah gejala asma utama mereka.

Orang yang memerlukan asma perlu bekerja rapat dengan doktor mereka untuk membangunkan dan mengikuti pelan rawatan yang dapat mengawal gejala mereka. Sambungan