Sesiapa yang berazam untuk berhenti merokok sebagai resolusi Tahun Baru harus berfikir dengan teliti tentang apa yang mereka gunakan untuk membantu mencapai matlamat ini.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penyelidik mengatakan bahawa varenicline dadah anti-merokok boleh meningkatkan risiko kejadian kardiovaskular.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine menunjukkan bahawa ubat yang biasa diberikan untuk membantu perokok untuk berhenti, yang dipanggil varenicline (nama jenama Chantix), boleh meningkatkan risiko mengalami kejadian kardiovaskular.

Peristiwa kardiovaskular adalah masalah jantung seperti serangan jantung, strok , aritmia , atau degupan jantung yang tidak teratur, dan angina yang tidak stabil, di mana jantung tidak mendapat cukup darah dan oksigen.

Mengulas mengenai sebab-sebab mengapa penyelidik menjalankan kajian tersebut, penulis utama Dr. Andrea S. Gershon – seorang profesor perubatan di University of Toronto di Kanada, menjelaskan, “Kajian terdahulu mengenai keselamatan varenicline telah bertentangan dan orang yang paling diperiksa dengan ciri dan latar belakang yang agak serupa dalam tetapan yang sangat terkawal. ”

“Kami mahu belajar varenikline di kalangan semua orang di dalam dunia sebenar.”

 Risiko kejadian kardiovaskular meningkat

Pasukan menganalisis rekod kesihatan 56,851 orang di Ontario, Kanada, yang mula menggunakan varenicline antara tahun 2011 dan 2015. Khususnya, para penyelidik melihat data kesihatan selama setahun sebelum dan setahun berikutan orang-orang ini mengambil ubat selama 12 minggu .

Analisis menunjukkan bahawa, dalam tempoh yang dikaji, 4,185 orang mengalami masalah dengan hati mereka yang memerlukan kemasukan ke hospital atau bilik kecemasan (ER).

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Terdapat 3.95 peristiwa kardiovaskular bagi setiap 1,000 pengguna varenicline dalam kajian yang “boleh dikaitkan dengan dadah.” Daripada ini, penulis menganggarkan bahawa orang yang ditetapkan varenicline adalah 34 peratus lebih cenderung untuk dimasukkan ke hospital atau melawat ER kerana masalah jantung ketika mengambil dadah.

Walau bagaimanapun, di kalangan orang yang mengambil varenicline yang sebelum ini tidak mempunyai masalah dengan hati mereka, hanya terdapat peningkatan risiko kardiovaskular sebanyak 12 peratus.

Kajian ‘sepatutnya membantu membuat keputusan termaklum’

Jenis kajian ini dipanggil kajian observasi dan tidak dapat menentukan sebab dan akibatnya. Oleh itu, berdasarkan keputusan ini, tidak mungkin untuk mengatakan sama ada ia adalah varenikline yang meningkatkan risiko masalah jantung pada pesakit-pesakit ini. Kajian ini hanya boleh melaporkan bahawa terdapat kaitan antara mengambil varenicline dan mengalami peningkatan risiko mengalami masalah jantung.

Para penulis juga mengatakan bahawa kajian mereka adalah terhad dengan tidak termasuk maklumat mengenai sama ada subjek berhenti merokok atau sama ada mereka juga mengambil ubat lain untuk membantu mereka berhenti merokok.

Kajian terdahulu telah mendapati bahawa varenicline memberi “tiga kali ganda peluang” seseorang yang merokok untuk berhenti. Penulis di sebalik kajian baru ini mengatakan bahawa manfaat kesihatan ini perlu dipertimbangkan ketika mempertimbangkan potensi risiko yang berkaitan dengan pengambilan dadah.

“Penemuan kami tidak boleh digunakan untuk mencadangkan mereka tidak mengambil varenicline,” jelas Dr Gershon. “Penemuan harus digunakan untuk membantu mereka membuat keputusan yang berpengetahuan tentang sama ada mereka harus mengambil varenicline berdasarkan maklumat yang tepat tentang risiko serta faedahnya.”

Beliau menambah bahawa hasil kajian ini menunjukkan bahawa doktor di hospital harus memantau pesakit dengan teliti jika mereka mengambil varenicline, untuk mengesan sebarang masalah jantung yang berpotensi dari awal.