Tekanan darah tinggi

15 kaedah semula jadi untuk mengurangkan tekanan darah. Lama kelamaan, jantung mungkin akan terjejas oleh kadar degupan jantung tinggi. Ia menjejaskan satu daripada tiga rakyat Amerika dan satu bilion orang di seluruh dunia. Senaman yang kerap, menguruskan berat badan anda dan membuat pelarasan diet adalah semua cara untuk menurunkan tekanan darah anda.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

periksa tekanan darah

Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok jika tidak terkawal.

Anda boleh menurunkan kadar degupan jantung anda secara semula jadi, walaupun tanpa ubat, dengan melakukan pelbagai perkara dan tahu faktor yang mempengaruhi bacaan tekanan darah.

15 ubat semulajadi untuk masalah kesihatan dan langkah pencegahan awal untuk mengelakkan tekanan darah tinggi ini disenaraikan di bawah.

1. Senaman dan berjalan secara kerap

Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan tekanan darah tinggi ialah bersenam.

Senaman yang kerap mengurangkan tekanan darah dengan menguatkan dan meningkatkan keupayaan jantung untuk mengepam darah.

Sebenarnya, melakukan aktiviti lasak selama 75 minit, seperti berlari, atau 150 minit senaman sederhana, seperti berjalan kaki, setiap minggu boleh membantu mengurangkan kadar degupan jantung dan meningkatkan kesihatan jantung.

Selain itu, beberapa bukti menunjukkan bahawa meningkatkan senaman anda melebihi ini akan menurunkan lagi tekanan darah anda.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kesimpulannya ialah walaupun 30 minit sehari berjalan boleh membantu mengurangkan tekanan darah. Senaman meningkatkan potensi pengurangannya.

2. Anda harus mengambil kurang garam

Kebanyakan orang mengambil banyak garam. Peningkatan pengambilan makanan yang disediakan dan diproses adalah sebahagian besarnya untuk dipersalahkan untuk ini.

Pengambilan garam yang tinggi telah dikaitkan dalam banyak kajian dengankadar degupan jantung tinggi dan masalah jantung, termasuk strok.

Hubungan antara garam dan tekanan darah tinggi, menurut penyelidikan lain, kurang pasti.

Cara orang mengendalikan garam mungkin berbeza secara genetik, yang mungkin menjadi salah satu puncanya. Satu perempat daripada orang yang mempunyai kadar degupan jantung normal dan kira-kira separuh daripada mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi kelihatan sensitif kepada garam.

Mungkin berbaloi untuk mengurangkan penggunaan natrium jika anda sudah mempunyai tekanan darah tinggi untuk menentukan sama ada ia menjejaskan keadaan anda. Gantikan makanan yang diproses dengan bahan-bahan segar dan bereksperimen dengan perasa yang tidak mengandungi garam, seperti herba dan rempah ratus.

Kesimpulan: Mengurangkan penggunaan natrium secara amnya dinasihatkan dalam garis panduan menurunkan tekanan darah. Bagi mereka yang sensitif terhadap kesan garam, bagaimanapun, nasihat sedemikian mungkin paling masuk akal.

3. Kurangkan pengambilan alkohol

Pengambilan alkohol boleh meningkatkan risiko kadar degupan jantung tinggi dan beberapa masalah kesihatan kronik yang lain.

Penggunaan alkohol rendah hingga sederhana mungkin bermanfaat untuk jantung, menurut beberapa penyelidikan, tetapi mungkin terdapat kelemahan juga.

Bagi wanita, pengambilan alkohol sederhana dihadkan kepada satu minuman setiap hari, manakala untuk lelaki, ia terhad kepada dua minuman sehari. Adalah dinasihatkan untuk berfikir tentang mengurangkan jika anda minum lebih daripada itu.

Kesimpulan: Mengambil alkohol dalam apa-apa jumlah boleh menyebabkan tekanan darah anda meningkat. Akibatnya, adalah penting untuk mengehadkan pengambilan anda.

4. Makan lebih banyak makanan yang tinggi kalium

Potassium ialah mineral penting yang melegakan ketegangan pada saluran darah anda dan membantu dalam penyingkiran natrium badan anda.

Pengambilan natrium kebanyakan orang telah meningkat manakala pengambilan kalium mereka telah berkurangan disebabkan oleh diet moden.

Tumpukan pada pengambilan lebih sedikit makanan yang diproses dan lebih banyak makanan segar dan utuh untuk mendapatkan keseimbangan kalium dan garam yang lebih sihat dalam diet anda.

Makanan dengan kandungan kalium yang tinggi termasuk:

  • sayur-sayuran, terutamanya sayur-sayuran berdaun, tomato, kentang, dan ubi
  • keledek
  • buah-buahan, termasuk tembikai, pisang, avokado, oren, dan aprikot
  • tenusu, seperti susu dan yogurt
  • tuna dan salmon
  • kekacang

Kesimpulannya, pengambilan hasil segar yang kaya dengan kalium seperti buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu menurunkan tekanan darah.

5. Hadkan pengambilan kafein anda

Jika anda pernah mengambil kopi sebelum mengukur tekanan darah anda, anda sedar bahawa kafein memberi anda lonjakan serta-merta.

Walau bagaimanapun, tidak banyak bukti bahawa penggunaan kafein yang konsisten boleh menyebabkan peningkatan jangka panjang.

Risiko penyakit jantung, termasuk kadar degupan jantung tinggi, sebenarnya lebih rendah pada individu yang mengambil kopi atau teh berkafein berbanding mereka yang tidak.

Walau bagaimanapun, jika anda fikir anda mungkin terdedah kepada kesan kopi, anda mungkin ingin meneroka mengurangkan pengambilan anda untuk melihat sama ada ia mempengaruhi tekanan darah anda.

Intinya ialah kafein boleh meningkatkan kadar degupan jantung buat sementara waktu. Bagi kebanyakan orang, ia tidak, bagaimanapun, menghasilkan peningkatan yang berpanjangan.

6. Mengawal tekanan anda

Penyebab utama tekanan darah tinggi adalah tekanan.

Tekanan kronik meletakkan badan anda dalam keadaan melawan atau lari yang berterusan. Itu nyata secara fizikal sebagai degupan jantung yang lebih cepat dan arteri darah yang menyempit.

Tekanan juga boleh meningkatkan kecenderungan anda untuk terlibat dalam tindakan lain yang meningkatkan kadar degupan jantung, seperti meminum alkohol atau mengambil makanan yang diproses.

Banyak kajian telah mengkaji kemungkinan menurunkan kadar degupan jantung dengan mengurangkan tekanan. Dua cadangan berdasarkan penyelidikan disediakan di sini:

  • Dengar muzik yang menenangkan untuk membantu anda berehat dan menenangkan sistem saraf anda. Ia adalah tambahan yang bermanfaat kepada rawatan tekanan darah sedia ada, menurut penyelidikan.
  • Kurangkan kerja: Persekitaran kerja yang tertekan dan beban kerja yang tinggi kedua-duanya dikaitkan dengan kadar degupan jantung tinggi.

Kesimpulannya, tekanan yang berterusan boleh meningkatkan tekanan darah. Ia boleh membantu untuk mempelajari cara menguruskan tekanan.

7. Ambil koko atau coklat gelap

Sebilangan kecil coklat gelap boleh memberi manfaat kepada jantung anda, walaupun makan banyak mungkin tidak akan memberi manfaat.

Itu kerana flavonoid, yang merupakan bahan tumbuhan yang mendorong arteri darah mengembang, banyak terdapat dalam coklat gelap dan serbuk koko.

Analisis kajian mendedahkan bahawa koko kaya flavonoid boleh menurunkan bacaan kadar degupan jantung jangka pendek orang dewasa yang sihat.

Gunakan serbuk koko tidak beralkali, yang terutamanya tinggi dalam flavonoid dan tidak mempunyai gula tambahan, untuk kesan yang paling mujarab.

Kesimpulan: Komponen tumbuhan yang termasuk dalam coklat gelap dan serbuk koko membantu melegakan arteri darah, yang mungkin menurunkan tekanan darah.