KONGSI

Kesan gigitan pepijat

Kedua-dua pepijat dan kutu boleh meninggalkan pelbagai kesan gigitan. Dalam banyak kes, gigitan ini boleh menjadi sangat gatal dan menjengkelkan.

Kutu adalah kebimbangan penjagaan haiwan kesayangan yang biasa. Mereka amat biasa di kalangan haiwan peliharaan yang tidak menjalani rawatan kutu pencegah. Pepijat katil juga biasa, terutamanya dalam persekitaran hidup komunal seperti hospital dan hotel serta resort.

kesan gigitan pepijat

Kutu boleh menyebarkan beberapa penyakit , seperti penafsiran kutu, sedangkan pepijat tempat tidur biasanya tidak menyebarkan penyakit.

Orang yang mempunyai alahan mungkin mempunyai reaksi yang kuat terhadap gigitan, dan ada juga yang mengalami jangkitan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan isi rumah, kutu dan pepijat tempat tidur adalah kesulitan, bukan bahaya sebenar.

Dapat memberitahu perbezaan antara kutu dan pepijat katil adalah kunci untuk menyingkirkan mereka. Baca terus untuk mengetahui cara mengenal pasti gigitan yang berbeza dan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Kutu lebih suka hidup di haiwan berbulu seperti kucing dan anjing, biasanya di sekitar mereka leher dan perut kawasan-kawasan. Walau bagaimanapun, mereka boleh menggigit seseorang secara tidak sengaja, selepas melompat dari tuan rumah. Pada manusia, fleabites biasanya muncul di kaki dan pergelangan kaki. Pepijat katil lebih suka untuk menghisap darah manusia. Oleh itu, mereka mengambil kediaman di tempat tidur dan tempat-tempat lain yang memberi mereka akses mudah kepada darah manusia. Mereka tidak boleh melompat atau terbang.

Jadual di bawah menunjukkan beberapa perbezaan utama antara fleabites dan gigitan bug katil:

Kutu Pepijat katil
Gejala menggigit Pepijat menyebabkan lebam kecil yang cenderung menjadi sangat gatal. Gig mungkin muncul sebagai bintik merah kecil yang mungkin atau mungkin tidak gatal.
Pembangunan Bite Gigitan mungkin mempunyai pusat merah gelap. Mereka juga boleh menjadi lecet. Menggigit gigitan ini boleh menyebabkan jangkitan . Dari masa ke masa, gigitan pepijat katil boleh menghasilkan bengkak yang keras dan putih yang mungkin berdarah.
Corak menggigit Fleabites boleh dikelompokkan menjadi kluster atau garisan. Gigitan kadang-kadang muncul dalam garis lurus tiga atau empat gigitan.
Kekerapan menggigit Kutu setiap kali mereka mendapat peluang. Pepijat katil cenderung memberi makan setiap 3 hari dan mungkin lebih banyak memberi makan pada waktu malam. Orang yang mempunyai pepijat katil di rumah mereka mungkin melihat corak biasa untuk gigitan.

Gigitan lain

Kutu dan pepijat katil bukan satu-satunya makhluk yang boleh menggigit. Beberapa tanda bahawa sesuatu yang lain mungkin menjadi punca termasuk hakikat bahawa:

Orang yang mengalami gigitan pepijat katil tidak semestinya mempunyai pepijat yang tinggal di rumah mereka. Mereka sering tertanya-tanya pepijat datang dari mana? Sebagai contoh, gigitan mungkin berlaku selepas perjalanan ke rumah dari resort dan hotel yang penuh atau dijangkiti dengan pepijat.

Walau bagaimanapun, terdapat peluang yang adil bahawa jika seseorang telah tinggal di lokasi dengan pepijat katil, mereka mungkin membawanya ke rumah.

Beberapa tanda daripada serangan pepijat di rumah termasuk:

  • Pepijat katil terlihat: Ini mungkin muncul sebagai bug kecil atau titik dalam lipatan kepingan atau sarung bantal atau dalam lipatan tilam.
  • Mattress bugs exoskeletons: Rumpai katil mencari katil rapi ini boleh dilihat di dalam atau di sekitar katil.
  • Benda pepijat katil: Tompok-tompok berwarna yang kecil, karat ini boleh muncul di atas kepingan atau tilam.
  • Bau yang luar biasa: Mungkin ada bau yang manis atau apak yang berasal dari tilam atau lembaran.

Beberapa tanda bahawa ada kutu di rumah termasuk:

  • Tanda yang kelihatan: Terdapat kutu yang kelihatan pada haiwan peliharaan keluarga, atau serangga melompat kecil di rumah.
  • Telur kutu yang terlihat: Kotoran yang jelas atau kekuningan ini boleh dilihat pada bulu haiwan kesayangannya.
  • Kutu yang dapat dilihat: Rut hitam gelap ini boleh dilihat di bulu haiwan atau di tempat tidur mereka.
  • Perubahan dalam tingkah laku haiwan: Binatang mungkin menjadi gatal atau gatal luar biasa.
  • Perubahan dalam kesihatan haiwan kesayangan: Binatang ini mungkin mengalami anemia akibat kehilangan darah yang berlebihan disebabkan oleh fleabites. Jika ini berlaku, gusi mereka mungkin kelihatan pucat. Haiwan kesayangan dengan anemia memerlukan perhatian veterinar.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kedua-dua kutu dan pepijat tempat tidur boleh hadir di rumah pada masa yang sama.

Merawat gigitan

Kedua-dua gigitan pepijat katil dan kutu jarang memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh memilih untuk memohon krim hydrocortisone dari farmasi untuk menenangkan ketidakselesaan itu.

Seseorang harus mengelakkan menggaru gigitan, kerana ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit lebih lanjut.

Ia juga penting bagi seseorang untuk berjumpa seorang doktor jika mereka mengalami sebarang gejala jangkitan. Gejala-gejala seperti demam atau sakit yang teramat sangat dan bengkak di sekeliling gigitan.

Merawat serangan

Insektisida boleh membunuh pepijat katil dengan cepat dan menghalang mereka dari kembali. Pilihan paling selamat adalah menyewa pembasmi yang dapat merawat serangan. Menggantikan lembaran katil selepas ini dapat membantu meminimumkan pendedahan seseorang terhadap racun perosak.

Penghapusan biasanya tidak diperlukan untuk menghapuskan kutu. Orang dengan haiwan peliharaan harus menghubungi doktor haiwan untuk meneroka pilihan untuk membunuh kutu dan telur kutu pada haiwan peliharaan.

Oleh kerana kutu lebih suka hidup pada haiwan berbulu, mereka biasanya mati sejurus selepas haiwan menerima rawatan. Mengosongkan dan mencuci tempat tidur haiwan kesayangan dengan atmosphere panas dapat membantu menghilangkan telur kutu.

Jika kutu tidak hilang selepas merawat haiwan peliharaan, atau jika tidak ada binatang kesayangan, orang harus menghubungi penghapus. Pembasmi akan menentukan sama ada atau tidak kutu benar-benar menjadi puncanya. Mereka kemudian akan menentukan rawatan yang sesuai untuk rumah.

Pepijat katil umumnya tidak berbahaya kepada orang dan tidak dapat menyebarkan penyakit. Beberapa kutu membawa penyakit seperti wabak atau tifus yang lahir kutu . Kedua-dua kutu dan pepijat tilam boleh menjadi kesusahan yang serius, dan ramai yang merasa jijik apabila melihatnya.

Dalam kebanyakan kes, beberapa rawatan rumah yang mudah dapat membersihkan rumah dari kedua-duanya.

Oleh kerana menghapuskan perosak ini memerlukan penggunaan racun perosak toksik, pilihan yang paling selamat adalah untuk bekerja dengan profesional. Tanya seorang doktor haiwan mengenai cara paling selamat untuk membunuh kutu, dan berunding dengan pembasmi serangga tentang menghapuskan pepijat katil dari rumah.

KONGSI
Artikel sebelum iniKepentingan senaman untuk rawatan kanser paru-paru
Artikel seterusnyaAsap ekzos kenderaan boleh meningkatkan risiko strok
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.