Kesan gigitan pepijat

Kedua-dua pepijat dan kutu boleh meninggalkan pelbagai kesan gigitan. Dalam banyak kes, gigitan pepijat ini boleh menjadi sangat gatal dan menjengkelkan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kutu adalah kebimbangan penjagaan haiwan kesayangan yang biasa. Mereka amat biasa di kalangan haiwan peliharaan yang tidak menjalani rawatan kutu pencegah. Pepijat katil juga biasa, terutamanya dalam persekitaran hidup komunal seperti hospital dan hotel serta resort.

kesan gigitan pepijat

Kutu boleh menyebarkan beberapa penyakit , seperti penafsiran kutu, sedangkan pepijat tempat tidur biasanya tidak menyebarkan penyakit.

Orang yang mempunyai alahan mungkin mempunyai reaksi yang kuat terhadap gigitan, dan ada juga yang mengalami jangkitan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan isi rumah, kutu dan pepijat tempat tidur adalah kesulitan, bukan bahaya sebenar.

Dapat memberitahu perbezaan antara kutu dan pepijat katil adalah kunci untuk menyingkirkan mereka. Baca terus untuk mengetahui cara mengenal pasti gigitan yang berbeza dan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Kutu lebih suka hidup di haiwan berbulu seperti kucing dan anjing, biasanya di sekitar mereka leher dan perut kawasan-kawasan. Walau bagaimanapun, mereka boleh menggigit seseorang secara tidak sengaja, selepas melompat dari tuan rumah. Pada manusia, fleabites biasanya muncul di kaki dan pergelangan kaki. Pepijat katil lebih suka untuk menghisap darah manusia. Oleh itu, mereka mengambil kediaman di tempat tidur dan tempat-tempat lain yang memberi mereka akses mudah kepada darah manusia. Mereka tidak boleh melompat atau terbang.

Jadual di bawah menunjukkan beberapa perbezaan utama antara fleabites dan gigitan bug katil:

KutuPepijat katil
Gejala menggigitPepijat menyebabkan lebam kecil yang cenderung menjadi sangat gatal. Gig mungkin muncul sebagai bintik merah kecil yang mungkin atau mungkin tidak gatal.
Pembangunan Bite Gigitan mungkin mempunyai pusat merah gelap. Mereka juga boleh menjadi lecet. Menggigit gigitan ini boleh menyebabkan jangkitan .Dari masa ke masa, gigitan pepijat katil boleh menghasilkan bengkak yang keras dan putih yang mungkin berdarah.
Corak menggigitFleabites boleh dikelompokkan menjadi kluster atau garisan.Gigitan kadang-kadang muncul dalam garis lurus tiga atau empat gigitan.
Kekerapan menggigitKutu setiap kali mereka mendapat peluang.Pepijat katil cenderung memberi makan setiap 3 hari dan mungkin lebih banyak memberi makan pada waktu malam. Orang yang mempunyai pepijat katil di rumah mereka mungkin melihat corak biasa untuk gigitan.

Gigitan lain

Kutu dan pepijat katil bukan satu-satunya makhluk yang boleh menggigit. Beberapa tanda bahawa sesuatu yang lain mungkin menjadi punca termasuk hakikat bahawa:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Orang yang mengalami gigitan pepijat katil tidak semestinya mempunyai pepijat yang tinggal di rumah mereka. Mereka sering tertanya-tanya pepijat datang dari mana? Sebagai contoh, gigitan mungkin berlaku selepas perjalanan ke rumah dari resort dan hotel yang penuh atau dijangkiti dengan pepijat.

Walau bagaimanapun, terdapat peluang yang adil bahawa jika seseorang telah tinggal di lokasi dengan pepijat katil, mereka mungkin membawanya ke rumah.

Beberapa tanda daripada serangan pepijat di rumah termasuk:

  • Pepijat katil terlihat: Ini mungkin muncul sebagai bug kecil atau titik dalam lipatan kepingan atau sarung bantal atau dalam lipatan tilam.
  • Mattress bugs exoskeletons: Rumpai katil mencari katil rapi ini boleh dilihat di dalam atau di sekitar katil.
  • Benda pepijat katil: Tompok-tompok berwarna yang kecil, karat ini boleh muncul di atas kepingan atau tilam.
  • Bau yang luar biasa: Mungkin ada bau yang manis atau apak yang berasal dari tilam atau lembaran.

Beberapa tanda bahawa ada kutu di rumah termasuk:

  • Tanda yang kelihatan: Terdapat kutu yang kelihatan pada haiwan peliharaan keluarga, atau serangga melompat kecil di rumah.
  • Telur kutu yang terlihat: Kotoran yang jelas atau kekuningan ini boleh dilihat pada bulu haiwan kesayangannya.
  • Kutu yang dapat dilihat: Rut hitam gelap ini boleh dilihat di bulu haiwan atau di tempat tidur mereka.
  • Perubahan dalam tingkah laku haiwan: Binatang mungkin menjadi gatal atau gatal luar biasa.
  • Perubahan dalam kesihatan haiwan kesayangan: Binatang ini mungkin mengalami anemia akibat kehilangan darah yang berlebihan disebabkan oleh fleabites. Jika ini berlaku, gusi mereka mungkin kelihatan pucat. Haiwan kesayangan dengan anemia memerlukan perhatian veterinar.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kedua-dua kutu dan pepijat tempat tidur boleh hadir di rumah pada masa yang sama. Sambungan