Hidung tersumbat

Cara hilangkan hidung tersumbat: Alahan, selesema, dan punca biasa hidung tersumbat boleh menyebabkan tidur menjadi sukar, atau bahkan nampak mustahil.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Seseorang mungkin terbangun berpuluh-puluh kali seolah-olah mereka tidak dapat bernafas, atau mereka mungkin berusaha untuk tidur di tengah-tengah tekanan kesesakan pernafasan.

Tidur sangat penting untuk penyembuhan jangkitan. Satu kajian pada tahun 2015 juga mendapati bahawa tidur yang lebih baik boleh mengurangkan risiko mendapatkan sejuk di tempat pertama.

Beberapa strategi boleh menghalang hidung tersumbat daripada merosakkan tidur malam yang baik. Untuk mendapatkan bantuan, seseorang boleh mencuba beberapa strategi sekaligus. Bahagian di bawah membincangkan strategi ini dengan lebih terperinci untuk cara hilangkan hidung tersumbat.

seorang wanita meninggikan kepalanya untuk membantu hidung tersumbat ketika tidur
Cara hilangkan selsema dan hidung tersumbat
Meninggikan kepala dengan beberapa bantal boleh membantu melegakan hidung tersumbat semasa tidur.
Kesesakan cenderung menjadi lebih buruk pada waktu malam kerana ia lebih sukar untuk hidung dan sinus untuk mengalir.

Ini bermakna lendir bertakung di kepala, menjadikannya lebih sukar untuk bernafas dan berpotensi menyebabkan sakit kepala sinus pada waktu pagi.

Cuba mengangkat kepala pada beberapa bantal untuk membantu mengalir sinus dengan lebih mudah.

Sesetengah orang juga berasa lega dengan tidur di atas kerusi atau sofa.

Hidung kering boleh berasa sakit dan lebih sensitif terhadap lendir. Humidifiers melembapkan udara, mencegah kekeringan yang berlebihan dan mengurangkan kesakitan semasa bernafas.

Sesetengah orang suka menambah minyak pati, seperti peppermint atau eukalalkus, kepada humidifier.

Adalah penting untuk membersihkan humidifiers secara teratur, kerana kelembapan dapat mempromosikan pertumbuhan bakteria dan kulat. Lebih baik membaca arahan mesin mengenai pembersihan dan pembasmiannya.

Kesesakan bukan satu-satunya yang menjadikannya lebih susah tidur dengan sejuk. Bagi ramai orang, bangun untuk mengambil tisu boleh mengganggu tidur sepanjang malam.Menyediakan sekotak tisu di atas katil boleh membuat gangguan setiap malam lebih pendek dan lebih selesa.

Ubat hidung tersumbat

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Mempunyai hidung tersumbat boleh menyebabkan seseorang bernafas melalui mulut, menyebabkan kerongkong kering dan sakit. Apabila seseorang sudah mempunyai batuk atau sakit tekak , ini boleh menyebabkan kesulitan untuk tidur. Madu boleh membantu kerongkong, serta mengurangkan ketidakselesaan.

Madu mungkin berfungsi sebagai penahan batuk. Kajian pada tahun 2014 berbanding madu dengan plasebo dan salbutamol bronkodilator bertindak pendek pada kanak-kanak dengan selesema biasa.

Madu adalah pilihan paling berkesan untuk mengurangkan gejala batuk. Kanak-kanak juga mungkin lebih bersedia untuk mencuba madu daripada ubat-ubatan.

Bagi orang yang tidak mempunyai alahan madu, risiko kesan sampingan atau tindak balas negatif adalah sangat rendah.

Wap panas boleh membantu membuka sinus. Wap melembutkan mukus kering dan boleh membantu saluran hidung sebelum tidur, mengurangkan kesakitan dan kesesakan.

Sesetengah orang mendapati bahawa memicit kulit yang menutupi sinus melancarkan perparitan selanjutnya. Mengambil mandi air panas sebelum tidur juga boleh membantu seseorang berehat sebelum tidur.

Semburan salin atau bilas, yang mengandungi sedikit garam dicampur ke dalam air steril, boleh membantu menyingkirkan sinus yang sesak. Bilas saline membantu meredakan kerengsaan dan bengkak, dan mereka juga boleh membantu seseorang yang merasa kurang sesak pada waktu malam.

Bilas saline yang tidak mengandungi ubat-ubatan selamat untuk digunakan beberapa kali setiap malam, jadi seseorang boleh cuba memelihara semburan salin di dekat katil dan menggunakannya apabila perlu.

Walaupun ramai orang menggunakan jalur hidung untuk mengelakkan berdengkur, mereka juga boleh membuatnya lebih mudah untuk bernafas apabila seseorang mempunyai hidung tersumbat. Cuba tidur dengan jalur hidung sehingga kesesakan akan memudahkan. Sambungan