KONGSI

Hidung tersumbat

Alahan, selesema, selesema, dan punca biasa hidung tersumbat boleh menyebabkan tidur menjadi sukar, atau bahkan mustahil.

Seseorang mungkin terbangun berpuluh-puluh kali seolah-olah mereka tidak dapat bernafas, atau mereka mungkin berusaha untuk tidur di tengah-tengah tekanan kesesakan pernafasan.

Tidur sangat penting untuk penyembuhan jangkitan. Satu kajian pada tahun 2015 juga mendapati bahawa tidur yang lebih baik boleh mengurangkan risiko mendapatkan sejuk di tempat pertama.

Beberapa strategi boleh menghalang hidung tersumbat daripada merosakkan tidur malam yang baik. Untuk mendapatkan bantuan, seseorang boleh mencuba beberapa strategi sekaligus. Bahagian di bawah membincangkan strategi ini dengan lebih terperinci.

seorang wanita meninggikan kepalanya untuk membantu hidung tersumbat ketika tidur
Meninggikan kepala dengan beberapa bantal boleh membantu melegakan hidung tersumbat semasa tidur.
Kesesakan cenderung menjadi lebih buruk pada waktu malam kerana ia lebih sukar untuk hidung dan sinus untuk mengalir.

Ini bermakna lendir bertakung di kepala, menjadikannya lebih sukar untuk bernafas dan berpotensi menyebabkan sakit kepala sinus pada waktu pagi.

Cuba mengangkat kepala pada beberapa bantal untuk membantu mengalir sinus dengan lebih mudah.

Sesetengah orang juga berasa lega dengan tidur di atas kerusi atau sofa.

Hidung kering boleh berasa sakit dan lebih sensitif terhadap lendir. Humidifiers melembapkan udara, mencegah kekeringan yang berlebihan dan mengurangkan kesakitan semasa bernafas.

Sesetengah orang suka menambah minyak pati, seperti peppermint atau eukalalkus, kepada humidifier.

Adalah penting untuk membersihkan humidifiers secara teratur, kerana kelembapan dapat mempromosikan pertumbuhan bakteria dan kulat. Lebih baik membaca arahan mesin mengenai pembersihan dan pembasmiannya.

Kesesakan bukan satu-satunya yang menjadikannya lebih susah tidur dengan sejuk. Bagi ramai orang, bangun untuk mengambil tisu boleh mengganggu tidur sepanjang malam.Menyediakan sekotak tisu di atas katil boleh membuat gangguan setiap malam lebih pendek dan lebih selesa.

Mempunyai hidung tersumbat boleh menyebabkan seseorang bernafas melalui mulut, menyebabkan kerongkong kering dan sakit. Apabila seseorang sudah mempunyai batuk atau sakit tekak , ini boleh menyebabkan kesulitan tidur. Madu boleh membantu kerongkong, serta mengurangkan ketidakselesaan.

Madu mungkin berfungsi sebagai penahan batuk. Kajian pada tahun 2014 berbanding madu dengan plasebo dan salbutamol bronkodilator bertindak pendek pada kanak-kanak dengan selesema biasa.

Madu adalah pilihan paling berkesan untuk mengurangkan gejala batuk. Kanak-kanak juga mungkin lebih bersedia untuk mencuba madu daripada ubat-ubatan.

Bagi orang yang tidak mempunyai alahan madu, risiko kesan sampingan atau tindak balas negatif adalah sangat rendah.

Wap panas boleh membantu membuka sinus. Wap melembutkan mukus kering dan boleh membantu saluran hidung sebelum tidur, mengurangkan kesakitan dan kesesakan.

Sesetengah orang mendapati bahawa memicit kulit yang menutupi sinus melancarkan perparitan selanjutnya. Mengambil mandi air panas sebelum tidur juga boleh membantu seseorang berehat sebelum tidur.

Semburan salin atau bilas, yang mengandungi sedikit garam dicampur ke dalam air steril, boleh membantu menyingkirkan sinus yang sesak. Bilas saline membantu meredakan kerengsaan dan bengkak, dan mereka juga boleh membantu seseorang yang merasa kurang sesak pada waktu malam.

Bilas saline yang tidak mengandungi ubat-ubatan selamat untuk digunakan beberapa kali setiap malam, jadi seseorang boleh cuba memelihara semburan salin di dekat katil dan menggunakannya apabila perlu.

Walaupun ramai orang menggunakan jalur hidung untuk mengelakkan berdengkur, mereka juga boleh membuatnya lebih mudah untuk bernafas apabila seseorang mempunyai hidung tersumbat. Cuba tidur dengan jalur hidung sehingga kesesakan akan memudahkan.

Spray yang terdapat dari farmasi dapat membantu meringankan keradangan atau kesesakan akibat alahan dan jangkitan. Ia selamat untuk kegunaan jangka pendek dan boleh menawarkan bantuan cepat.Walau bagaimanapun, beberapa semburan hidung decongestant menggunakan bahan yang boleh menyebabkan toleransi dengan cara ia berfungsi. Ini boleh menyebabkan kesesakan rebound jika seseorang menggunakannya untuk masa yang lama dan kemudian cuba berhenti.

Seseorang harus membaca dan mengikuti arahan mengenai pembungkusan, termasuk jumlah maksimum hari berturut-turut yang boleh mereka gunakan untuknya. Seseorang tidak boleh mengambil lebih daripada dos efektif yang paling berkesan.

Spray steroid membantu melegakan keradangan, yang dapat membantu mengurangkan kesesakan dan kerengsaan di bahagian hidung. Ia boleh didapati di farmasi dan dengan preskripsi doktor dari hospital.

Jangan gunakan semburan hidung steroid pada kanak-kanak kecuali jika doktor mengesyorkannya.

Menggunakan ubat selesema dan sejuk dengan bahan decongestan dan lain-lain boleh menjadikannya lebih mudah untuk bernafas. Ia juga boleh membantu dengan gejala lain, seperti otot achy dan sakit kepala.

Orang ramai harus berhati-hati untuk mengelakkan produk “siang hari” yang tidak mengantuk sebelum tidur, kerana ini boleh menjadikan tidur lebih sukar. Sebaliknya, ia adalah yang terbaik untuk mengelakkan produk “malam” apabila seseorang perlu terjaga, kerana ini mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk.

Elakkan menggabungkan pelbagai ubat-ubatan, dan jangan berikan anak-anak atau anak-anak decongestants kecuali seorang doktor mengesyorkannya.

Selesema biasa sering menyebabkan hidung tersumbat. Antibiotik dan ubat-ubatan lain tidak akan menyembuhkan virus sejuk, jadi ada sedikit doktor yang boleh lakukan.

Adalah lebih baik untuk minum banyak cecair dan tidur atau berehat sebanyak mungkin untuk memberi tubuh masa untuk pulih.

Gejala selesema biasa boleh berlangsung antara 2 hari dan 2 minggu . Orang yang selesema biasanya sembuh dalam masa seminggu , tetapi beberapa gejala boleh bertahan selama 2 minggu atau lebih lama.

Berjumpa doktor jika:

  • Seseorang yang mempunyai sistem kekebalan yang lemah, seperti orang dewasa atau bayi, mengembangkan gejala selesema. Rawatan selesema awal boleh mengurangkan jangkitan menjadi lebih teruk.
  • Bayi mempunyai tanda-tanda kesesakan. Bayi di bawah umur 2 bulan hanya bernafas melalui hidung mereka, jadi kesesakan dengan cepat boleh menyebabkan masalah pernafasan yang serius.
  • Seseorang mendapati mustahil untuk bernafas atau menunjukkan tanda-tanda masalah bernafas, seperti kadar denyutan jantung cepat, bibir biru, pernafasan pesat, pening, atau perubahan yang teruk dalam disposition atau keperibadian.
  • Seseorang mempunyai kesesakan selama lebih daripada 2 minggu atau mendapati bahawa ia semakin bertambah buruk selama beberapa hari.
  • Seseorang mempunyai a demam tinggi 103.1 ° F (39.5 ° C) atau demam yang berlangsung lebih lama daripada beberapa hari.
  • Seseorang mempunyai hidung tersumbat bersama-sama dengan tanda-tanda serangan asma , seperti kesukaran bernafas, atau termengah-mengah.

Mempunyai hidung tersumbat boleh membuat tidur menjadi satu cabaran, tetapi banyak rawatan di rumah yang mudah boleh menawarkan bantuan. Seseorang juga harus minum banyak air dan berehat secukupnya untuk memastikan bahawa penyakit itu berlalu dengan cepat.

Berehat di rumah dan mengelakkan dari pergi ke tempat kerja atau sekolah boleh mencegah penyebaran jangkitan.

Seseorang perlu berjumpa dengan doktor jika gejala-gejala yang sangat parah timbul atau tidak hilang.

KONGSI
Artikel sebelum iniSarcopenia – Penyelidik mengambil langkah pertama untuk mencari penyebabnya
Artikel seterusnyaSalpingectomy – Apa yang perlu diketahui mengenainya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.