Sesak nafas semasa hamil

Wanita hamil sesak nafas yang duduk bersilang di atas katil memegang benjolan dan dada semasa bernafas.
Sesak nafas adalah gejala biasa semasa kehamilan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Apabila kehamilan berlanjutan, seorang wanita mungkin mengalami kesukaran untuk menahan nafasnya selepas menjalankan tugas-tugas rutin, seperti memanjat tangga. Menurut kajian pada tahun 2015, kira-kira 60 hingga 70 peratus wanita mengalami sesak nafas semasa mengandung.

Doktor di hospital sering menyifatkan perkara ini kepada rahim yang semakin meningkat dan memberi tekanan ke atas paru-paru dan menjadikannya sukar untuk bernafas.

Artikel ini akan meneroka sebab-sebab lain yang mungkin untuk sesak nafas semasa kehamilan. Kami juga merangkumi strategi penangguhan dan bila perlu berjumpa doktor.

Punca sesak nafas

Walaupun sesak nafas adalah gejala kehamilan yang biasa, tidak selalu mungkin bagi seorang doktor untuk menentukan satu punca.

Sesak nafas semasa hamil nampaknya disebabkan oleh pelbagai faktor, dari rahim yang semakin meningkat untuk perubahan dalam permintaan di hati.

Sesetengah wanita mungkin melihat perubahan dalam pernafasan mereka dengan segera, sementara yang lain melihat perbezaan semasa trimester kedua dan ketiga.

Trimester pertama

Fetus tidak perlu terlalu besar untuk menyebabkan perubahan pernafasan pada wanita hamil.

Diafragma, kumpulan otot tisu yang memisahkan jantung dan paru-paru dari perut, meningkat sebanyak 4 sentimeter semasa trimester pertama kehamilan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Pergerakan diafragma membantu paru-paru mengisi udara. Walaupun sesetengah wanita mungkin tidak menyedari perubahan dalam seberapa mendalam mereka boleh bernafas, yang lain mungkin menyedari bahawa mereka tidak dapat menarik nafas panjang.

Serta perubahan dalam diafragma, wanita hamil sering bernafas lebih cepat kerana kenaikan hormon progesteron.

Progesteron memainkan peranan penting dalam perkembangan janin. Ia juga perangsang pernafasan, bermakna ia menyebabkan pernafasan seseorang menjadi lebih cepat.

Jumlah progesteron dalam tubuh wanita akan meningkat sepanjang kehamilan.

Walaupun bernafas lebih cepat tidak semestinya menyebabkan sesak nafas, sesetengah wanita mungkin melihat perubahan dalam corak pernafasan.

Trimester kedua

Hati yang bekerja lebih keras semasa kehamilan boleh menyebabkan sukar bernafas.

Wanita hamil mungkin mengalami sesak nafas yang lebih ketara pada trimester kedua.

Rahim yang tumbuh secara umum menyumbang kepada sesak nafas pada trimester kedua. Walau bagaimanapun, beberapa perubahan dalam cara fungsi jantung juga boleh menyebabkan sukar bernafas.

Jumlah darah dalam tubuh wanita meningkat dengan ketara semasa kehamilan. Hati perlu mengepam lebih keras untuk menggerakkan darah ini melalui badan dan ke plasenta.

Beban kerja yang meningkat di hati dapat membuat wanita hamil berasa nafas.

Trimester ketiga

Semasa trimester ketiga, pernafasan mungkin menjadi lebih mudah atau lebih sukar bergantung pada kedudukan kepala bayi yang sedang berkembang.

Sebelum bayi mula berubah dan jatuh ke dalam panggul, kepala bayi mungkin merasa seolah-olah ia berada di bawah tulang rusuk dan menekan pada diafragma, yang boleh membuatnya sukar untuk bernafas.

Menurut Pusat Sumber Kesihatan Wanita Kebangsaan, jenis sesak nafas ini biasanya berlaku antara minggu ke-31 dan ke-34.

Sebab-sebab tambahan

Jika seorang wanita hamil mengalami sesak nafas teruk, adalah penting untuk berbincang dengan doktor.

Walaupun perubahan kehamilan boleh menyebabkan sesak nafas, keadaan perubatan lain juga boleh menyumbang kepada masalah ini. Ini termasuk:

  • Asma : Kehamilan boleh menyebabkan gejala asma yang lebih teruk. Sesiapa yang mempunyai asma perlu bercakap dengan doktor tentang rawatan yang selamat semasa kehamilan, seperti inhaler atau ubat-ubatan.
  • Cardiomyopathy Peripartum : Ini adalah sejenis kegagalan jantung yang boleh berlaku semasa kehamilan atau selepas melahirkan. Gejala termasuk pembengkakan pergelangan kaki, tekanan darah rendah, keletihan, dan jantung berdebar. Ramai wanita pada mulanya boleh mengaitkan simptom mereka ke kehamilan, tetapi keadaannya serius boleh menjejaskan kesihatan wanita dan sering memerlukan rawatan.
  • Embolisme pulmonari : Embolisme pulmonari berlaku apabila bekuan darah terjebak dalam arteri di dalam paru-paru. Embolisme boleh menjejaskan pernafasan secara dramatik dan menyebabkan batuk, sakit dada dan sesak nafas. Sambungan