Penemuan awal kajian dari Denmark menunjukkan bahawa kanak-kanak dan orang dewasa muda yang menghidapi diabetes atau kencing manis mungkin mempunyai tujuh kali risiko kematian jantung secara tiba-tiba berbanding  anak-anak muda tanpa penyakit itu.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Hasil kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa golongan muda yang mengidap diabetes mempunyai kemungkinan kematian jantung yang lebih tinggi.

Kajian yang diketuai oleh para penyelidik di Hospital Universiti Copenhagen di Denmark – dipersembahkan di Sesi Saintifik Persatuan Jantung Amerika 2017 , yang diadakan minggu ini di Anaheim, CA.

Penemuannya juga mendedahkan bahawa kanak-kanak dan orang dewasa muda yang menghidap diabetes mungkin mempunyai lapan kali risiko mati akibat sebarang penyakit jantung berbanding dengan rakan sebaya tanpa diabetes.

Penyelidik mencadangkan bahawa sebab risiko yang dibangkitkan itu mungkin disebabkan kencing manis menyebabkan ketidaknormalan dalam saluran darah.

“Walaupun kita menjadi lebih baik membantu orang menguruskan diabetes tahap 1 dan tahap 2,” kata penyunting kajian Jesper Svane, pelajar penyelidikan perubatan pasca siswazah di Hospital Universiti Copenhagen, “ia masih dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian, terutamanya di kalangan remaja . ”

 Kematian jantung yang mendadak

Kematian jantung yang mendadak adalah apa yang berlaku akibat penangkapan jantung tiba-tiba, keadaan maut di mana jantung tiba-tiba berhenti mengepam dan tidak dapat menghantar darah ke paru-paru, otak, dan organ-organ lain.

Ia mengakibatkan kehilangan denyut nadi dan kesedaran hampir serta-merta, diikuti dengan kematian tertentu dalam masa beberapa minit jika mangsa tidak mendapat rawatan segera.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Pencetus untuk serangan jantung tiba-tiba dianggap sebagai kerosakan yang mendadak dalam sistem elektrik jantung, yang mengekalkan irama mantap untuk mengepam penting untuk peredaran darah yang berkesan. Kerosakan seperti itu menimbulkan degupan jantung tidak teratur, atau arrhythmia, dan ia boleh berlaku tanpa sebarang amaran.

Penangkapan jantung secara tiba-tiba tidak sama dengan serangan jantung, yang merupakan keadaan yang timbul apabila bekalan darah yang menyuburkan jantung tiba-tiba dihalang – selalunya disebabkan oleh darah beku. Cara yang baik untuk membezakan kedua-dua keadaan adalah melihat serangan jantung tiba-tiba sebagai kesalahan “elektrik”, dan serangan jantung sebagai kesalahan “edaran”.

Daripada lebih daripada 350,000 penangkapan jantung yang dianggarkan berlaku di luar hospital di Amerika Syarikat setiap tahun, hampir 90 peratus mengakibatkan kematian. Angka ini termasuk kira-kira 7,000 kes tahunan penangkapan jantung pada kanak-kanak.

Terdapat masalah dengan memberikan statistik yang tepat mengenai serangan jantung tiba-tiba dan kematian jantung secara tiba-tiba, walau pun ia menjadi punca utama kematian di Amerika Syarikat Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahagian-bahagian yang berlainan di negara ini mengikuti standard yang berbeza untuk kes dan hasil pemantauan, bersama-sama dengan cabaran dalam mendefinisikan kematian “tidak dijangka” atau “tiba-tiba”.

 Kadar diabetes meningkat di kalangan golongan muda

Diabetes timbul apabila badan tidak dapat menggunakan atau menghasilkan insulin dengan berkesan, yang merupakan enzim yang digunakan oleh sel untuk menukar gula dalam darah, atau glukosa, menjadi tenaga. Ini mengakibatkan terlalu banyak gula dalam aliran darah, yang, dalam jangka masa panjang, boleh menyebabkan masalah kesihatan yang merangkumi kerosakan pada saluran darah dan saraf, termasuk mereka yang mengendalikan jantung dan saluran darah.

Di AS, ada sekitar 29.1 juta orang menghidap kencing manis, ramai yang tidak menyedari bahawa mereka memilikinya. Angka ini termasuk 208,000 orang berumur 20 tahun ke bawah yang telah menghidap kencing manis, kadarnya meningkat di dalam kumpulan ini.

Pasukan di belakang kajian baru itu menjelaskan bahawa walaupun terdapat bukti untuk menunjukkan bahawa orang yang mempunyai diabetes mempunyai risiko kematian prematur yang lebih tinggi daripada populasi umum, tiada siapa yang diperiksa – dalam “keadaan di seluruh dunia” – kadar dan penyebab kematian di kalangan remaja orang dan kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Untuk penyelidikan nasional mereka, para penyelidik mempelajari rekod mengenai semua orang muda di Denmark yang berumur antara 1 dan 35 pada tahun 2000-2009, dan antara umur 36 dan 49 semasa 2007-2009.

Sepanjang tempoh 10 tahun, terdapat 14,294 kematian dalam sampel, dan pasukan itu dapat mengetahui punca kematian dalam setiap kes daripada rekod kematian dan autopsi.

Daripada mereka yang meninggal dunia, 5 peratus (669 orang) menghidap kencing manis. Dan ini, 70 peratus (471) mempunyai diabetes jenis 1 dan 30 peratus (198) mempunyai diabetes jenis 2.

 Penyakit jantung adalah punca utama kematian

Para penyelidik menganggarkan bahawa kadar kematian dari semua sebab selama 10 tahun pada orang yang berumur 1 hingga 49 adalah 235 setiap 100,000 pada mereka yang menghidap kencing manis, berbanding dengan 51 setiap 100,000 pada mereka yang tidak mempunyai penyakit.

Mereka mendapati bahawa penyakit jantung adalah penyebab utama kematian pada mereka yang menghidap kencing manis dan bahawa lapan kali lebih banyak orang yang menghidap penyakit kencing manis meninggal dunia akibat daripada orang-orang tanpa diabetes.

Kematian jantung yang mendadak – disenaraikan sebagai punca kematian dalam 17 peratus daripada mereka yang menghidap diabetes (118 orang) – didapati tujuh kali lebih biasa dalam kumpulan itu daripada mereka yang tidak mempunyai diabetes.

Pasukan itu menyatakan bahawa kerana kajian ini terhad kepada orang yang tinggal di Denmark, penemuan mungkin tidak berlaku di negara-negara lain – bahkan di barat seperti AS. Alasan untuk ini bukan hanya kerana perbezaan demografi, tetapi juga kerana perbezaan sistem penjagaan kesihatan.

Kadar kematian jantung secara tiba-tiba diketahui banyak berbeza di kalangan kumpulan etnik yang berbeza-beza, jadi penemuan ini mungkin lebih kurang diterapkan kepada negara-negara yang mempunyai populasi yang lebih berbeza daripada Denmark, di mana 90 peratus orang adalah Kaukasia.

Walau bagaimanapun, penyakit kardiovaskular adalah komplikasi yang berkaitan dengan penyakit kencing manis, dan terdapat banyak bukti untuk menunjukkan bahawa pengurusan intensif faktor-faktor risiko menyebabkan pengurangan kematian awal.

Ini menguatkan kes untuk memantau orang yang menghidap kencing manis dan mengenal pasti mereka yang mempunyai risiko kematian yang berkaitan dengan jantung.

Berdasarkan hasil kajian ini, kawalan ketat dan rawatan berkesan lipid darah, tekanan darah, dan glukosa darah juga penting di kalangan kanak-kanak dan orang muda dengan diabetes.”

Jesper Svane