Para saintis di United Kingdom dan China mendapati bahawa ubat baru untuk kencing manis jenis 2 dapat melindungi otak daripada kerosakan yang disebabkan oleh penyakit Alzheimer, setelah mengujinya pada tikus.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Bolehkah ubat diabetes membantu merawat penyakit Alzheimer?

Dalam sebuah makalah baru yang diterbitkan dalam jurnal Brain Research , para penyelidik menerangkan bagaimana ubat “tindakan tiga kali” menghasilkan pembalikan kehilangan memori yang ketara pada tikus yang direka secara genetik untuk membangunkan penyakit Alzheimer seperti manusia.

Ubat baru itu “menjanjikan yang jelas dijadikan rawatan baru untuk gangguan neurodegeneratif kronik seperti penyakit Alzheimer,” kata pemimpin kajian Christian Hölscher, seorang profesor di Fakulti Kesihatan dan Perubatan di Lancaster University di UK.

Alzheimer adalah penyakit membuang otak yang menyumbang 50-75 peratus daripada kes demensia, yang merupakan keadaan di mana pesakit secara beransur-ansur kehilangan keupayaan mereka berfikir, ingat, membuat keputusan, mengadakan perbualan, dan menjaga diri mereka.

Apabila penyakit itu berlangsung, otak mengalami perubahan biologi dan kimia, dan kawasan-kawasan tertentu mengecut seperti sel-sel saraf, atau neuron, mati.

Penyebab sebenar Alzheimer kini tidak diketahui, tetapi pemeriksaan mikroskopik tisu otak yang terjejas telah mendedahkan dua ciri utama: pengumpulan protein yang tidak normal yang dikenali sebagai “plak” dan “kusut.”

 Rawatan semasa tidak membuat perbezaan yang nyata

Bilangan orang yang menderita penyakit Alzheimer meningkat dengan pesat sebagai umur penduduk. Pada tahun 2015, terdapat kira-kira 46.8 juta orang di seluruh dunia yang hidup dengan demensia, dan angka ini dijangka mencapai lebih daripada 130 juta pada tahun 2050.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Di Amerika Syarikat – di mana Alzheimer kini menjadi penyebab kematian keenam – terdapat kira-kira 5 juta orang yang hidup dengan penyakit Alzheimer. Ini dijangka meningkat kepada 16 juta pada tahun 2050, disertai dengan peningkatan kos yang ketara.

Di Amerika Syarikat, kos penyebab demensia Alzheimer dan lain-lain penyebab demensia pada 2017 dianggarkan $ 259 bilion dan dijangka meningkat kepada $ 1.1 trilion menjelang 2050.

Pada masa ini, tiada ubat untuk penyakit Alzheimer, dan juga tiada rawatan yang memberi perbezaan yang ketara kepada gejala.

 Dadah menimbulkan aktiviti tiga faktor pertumbuhan

Diabetes tahap 2 adalah penyakit yang disebabkan oleh ketahanan insulin, suatu keadaan di mana sel menjadi kurang sensitif terhadap insulin dan oleh itu kurang dapat mengambil glukosa dari aliran darah untuk digunakan sebagai tenaga.

Pankreas menjadikan lebih banyak insulin untuk mengimbangi, tetapi akhirnya ia tidak akan dapat bertahan dan tahap glukosa darah akan meningkat, yang membawa kepada prediabetes, diabetes, dan masalah kesihatan yang lain.

Dadah yang Prof. Hölscher dan kumpulannya diuji dalam kajian baru adalah “agonis reseptor triple” yang mengaktifkan protein yang membolehkan isyarat dari tiga faktor pertumbuhan – yang dipanggil glukagon seperti peptida-1, polipeptida insulinotropik yang bergantung kepada glukosa, dan glukagon – untuk memasukkan sel.

Kajian terdahulu telah mendedahkan bahawa diabetes tahap 2 adalah faktor risiko untuk Alzheimer, dan masalah dengan faktor pertumbuhan isyarat telah dikesan di otak mereka dengan penyakit ini.

Kajian baru ini adalah yang pertama menunjukkan bahawa seorang agonis reseptor triple boleh melindungi otak dari kerosakan otak progresif yang terjadi pada penyakit Alzheimer.

 ‘Kesan neuroprotektif yang konsisten’

Para penyelidik menguji dadah pada tikus APP / PS1 berumur yang otaknya berada di tahap degenerasi yang lebih maju. Tikus APP / PS1 dicipta “tikus transgenik” yang membawa versi gen manusia yang dikaitkan dengan bentuk yang diwarisi Alzheimer.

Dalam ujian pembelajaran maze, tikus yang dirawat menunjukkan pembentukan memori yang lebih baik. Juga, pemeriksaan tisu otak mereka menunjukkan pengurangan plak amyloid, keradangan, dan oksidatif tekanan.

Tikus yang dirawat menunjukkan kadar penjanaan sel saraf baru dan sambungan sel-sel-sel yang lebih tinggi, dan peningkatan tahap faktor pertumbuhan yang disebut faktor neurotropik yang berasal dari otak, yang melindungi sel-sel saraf.

“Hasil yang sangat menjanjikan ini,” kata Prof. Hölscher, “menunjukkan keberkesanan ubat-ubatan pelbagai reseptor novel yang asalnya dibangunkan untuk merawat diabetes jenis 2 tetapi telah menunjukkan kesan neuroprotective yang konsisten dalam beberapa kajian.”

Beliau menyatakan bahawa kajian klinikal di hospital yang menggunakan versi lama jenis ubat yang sama telah menunjukkan “hasil yang sangat menjanjikan kepada orang dengan penyakit Alzheimer atau dengan gangguan mood.”

Para penyelidik percaya bahawa penemuan mereka menunjukkan arah yang “menjanjikan” di mana untuk mencari rawatan baru untuk penyakit Alzheimer.

Di sini kami menunjukkan bahawa ubat reseptor triple novel menunjukkan janji sebagai rawatan yang berpotensi untuk ujian Alzheimer tetapi ujian tindak balas lanjut dan perbandingan langsung dengan ubat-ubatan lain perlu dilakukan untuk menilai sama ada dadah baru ini lebih baik daripada yang sebelumnya.”

Prof. Christian Hölscher