KONGSI

Najis hijau

Najis hijau pada anak-anak boleh membimbangkan, tetapi biasanya tidak menjadi punca kebimbangan. Diet, seperti makan sayur-sayuran berdaun, sering menyebabkan najis berwarna hijau. Jika tidak, ia mungkin dikaitkan dengan cirit-birit atau jangkitan bakteria. Ia biasanya berwarna coklat, tetapi ia boleh berubah warna setiap hari. Ini biasanya tidak menjadi punca kebimbangan. Sebab-sebab untuk sisa buangan berwarna hijau pada anak-anak mungkin berbeza, bergantung pada usia mereka, seperti pada bayi, dan kanak-kanak.

Teruskan membaca untuk mengetahui tentang apa yang menyebabkan kanak-kanak mendapat kotoran hijau dan apabila perlu membawa mereka berjumpa doktor.

Apa yang menyebabkan kotoran menjadi hijau?

Potty kanak-kanak hijau bersebelahan roll kertas tandas.
Najis hijau boleh menjadi kejadian biasa pada kanak-kanak.

Kunyit biasanya berwarna coklat kerana ia mengandungi hempedu. Bile adalah cecair coklat-hijau yang menghasilkan hati. Sosok coklat umumnya bermaksud bahawa hati dan pankreas berfungsi dengan normal dan menambah hempedu yang cukup untuk kotoran.

Kerana hempedu berwarna coklat, ia kadang-kadang boleh membuat kotoran kelihatan hijau. Malah, kotoran berwarna hijau pada bayi dan anak-anak tidak biasa.

Kadang-kadang, najis mungkin kelihatan kuning atau sedikit oren kerana cara hempedu bercampur dengan makanan bayi atau kanak-kanak.

Diet dan cirit-birit adalah dua sebab yang paling biasa untuk kotoran anak-anak untuk berubah menjadi hijau:

Diet

Kebanyakan masa, kotoran kanak-kanak bertukar hijau kerana kanak-kanak itu makan sesuatu yang berwarna hijau. Makanan yang mengandungi klorofil, yang merupakan bahan yang membuat tumbuhan hijau, dapat mengubah warna sisa kotoran kita. Pewarna makanan buatan boleh mempunyai kesan yang sama.

Makanan yang boleh menyebabkan kotoran hijau pada kanak-kanak termasuk:

 • sayur-sayuran berdaun, termasuk bayam, kale , dan salad
 • permen, frosting, atau kek yang mengandungi pewarna buatan
 • suplemen besi, yang boleh menghidupkan kotoran hijau atau hitam

Cirit-birit

Cirit-birit sering menjadi punca perubahan warna sisa kotoran. Cirit-birit berlaku apabila usus kecil tidak dapat menyerap air yang cukup, yang mungkin disebabkan oleh virus.

Kerana cirit-birit mengubah jumlah air dan elektrolit dalam kotoran, dan kerana bahan bergerak melalui sistem pencernaan lebih cepat daripada biasa, ia boleh mengubah warna kotoran.

Beberapa sebab utama cirit-birit pada bayi dan kanak-kanak termasuk:

Cirit-birit kronik dalam bayi atau kanak-kanak boleh menandakan keadaan asas, seperti:

 • penyakit radang usus (IBD)
 • Penyakit Crohn
 • sindrom usus sengit (IBS)
 • alahan makanan atau intoleransi, seperti gluten disebabkan oleh penyakit Celiac
 • hipertiroidisme
 • kanser , walaupun ini sangat jarang berlaku

Parasit juga boleh menyebabkan cirit-birit. Oleh kerana kanak-kanak terkenal dengan buruk mengenai mencuci tangan, mereka lebih terdedah kepada parasit.

Giardia adalah parasit yang menyebar melalui sentuhan dengan pergerakan usus yang dijangkiti. Orang yang giardiasis sering mengalami cirit-birit dan najis yang berminyak. Kadang-kadang bangku kelihatan hijau.

Lembaran hijau pada bayi dan bayi

Orang yang membuat botol formula bayi.
Susu boleh menyebabkan sisa kotoran hijau.

Najis hijau pada bayi – yang merujuk kepada kanak-kanak yang berumur kurang dari 1 tahun – adalah normal, dan juga meyakinkan.

Kerana bayi baru lahir dan bayi hanya perlu mengambil susu ibu atau formula, warna kotoran mereka cenderung lebih konsisten daripada pada anak-anak yang lebih tua. Menurut American Academy of Pediatrics:

 • Bayi bersalin biasanya mempunyai najis mustard-kuning. Ia mungkin kelihatan licin atau mempunyai sedikit petunjuk hijau. Warna ayam boleh berubah dengan diet ibu.
 • Bayi yang diberi susu formula harus mempunyai kotoran tan atau kuning dengan kesan hijau. Kadang-kadang kotoran kelihatan lebih hijau berbanding yang lain.

Walaupun kotoran hijau pada bayi tidak perlu dibimbangkan, kotoran hijau yang diiringi oleh cirit-birit berbahaya. Di seluruh dunia, cirit-birit adalah punca utama kedua kematian di kalangan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Risiko utama dari cirit-birit adalah dehidrasi . Pengasuh yang melihat tanda-tanda cirit-birit pada bayi harus berhati-hati memantau tanda-tanda dehidrasi. Ini termasuk :

 • tiada lampin basah selama 3 jam atau lebih
 • menangis tanpa air mata
 • bibir atau mulut kering
 • mata tengkuk atau pipi dalam kes-kes yang lebih maju
 • tempat tenggelam lembut di atas kepala, juga dalam kes-kes yang lebih maju

Susu adalah normal pada bayi di bawah umur 10 hari. Jika bayi tidak menunjukkan tanda-tanda penyakit lain, najis cair atau najis hijau mungkin bukan kerana cirit-birit.

Pengasuh perlu membawa bayi di bawah umur 2 bulan yang mempunyai cirit-birit kepada pakar pediatrik.

Apabila bayi mengalami cirit-birit, teruskan memakannya seperti biasa kecuali ahli pediatrik mengesyorkan sebaliknya. Kanak-kanak yang sakit mendapat manfaat terutamanya dari susu ibu, dan ia boleh menghalang dehidrasi, jadi suapan atas permintaan setiap kali bayi ingin makan, walaupun ia lebih kerap daripada biasanya.

Najis hijau pada kanak-kanak kecil

Apabila kanak-kanak mula makan pepejal dan akhirnya beralih dari susu ibu atau formula, makanan menjadi penyebab yang lebih kerap dalam kotoran hijau. Ini termasuk sayur-sayuran berdaun dan pewarna makanan tiruan.

Ibu bapa tidak perlu bimbang tentang kotoran hijau selagi kanak-kanak sebaliknya sihat.

Cirit-birit pada kanak-kanak boleh berbahaya, bagaimanapun, terutama jika ia berlangsung selama beberapa hari. Ibu bapa perlu memantau tanda-tanda dehidrasi, yang termasuk:

 • keriting yang tidak kerap atau tidak sama sekali
 • bibir kering, pecah
 • kulit kering atau gatal
 • tenaga rendah
 • tidak berpeluh
 • kekurangan air mata apabila menangis
 • air kencing yang sangat gelap
 • kesengsaraan

Untuk mengelakkan dehidrasi, penjaga boleh mempertimbangkan untuk menawarkan anak mereka minuman elektrolit kanak-kanak dan menggalakkan kanak-kanak untuk terus minum air.

Kebanyakan kes diare cair tanpa rawatan, tetapi kadang-kadang ia lebih serius. Adalah penting untuk memantau gejala dan meminta kanak-kanak memberitahu anda jika mereka mula berasa lebih teruk.

Bila perlu berjumpa doktor

Doktor di pejabat bercakap dengan ibu dan anak.
Seorang doktor harus menilai kanak-kanak dengan sisa buangan yang sangat gelap atau pucat.

Tidak semua perubahan warna kotoran tidak berbahaya seperti kotoran hijau.

Kotoran pucat

Kayu berwarna pucat atau berwarna liat mungkin bermakna ada masalah dengan hati, pundi hempedu, atau pankreas. Ini kerana terdapat hempedu kurang dalam najis apabila ia adalah salah satu daripada warna ini. Seseorang perlu segera berjumpa dengan doktor jika ini berlaku.

Jika ada gejala lain, seperti sakit atau muntah, mereka mesti pergi ke bilik kecemasan.

Kotoran gelap

Cacar yang sangat gelap adalah perkara biasa pada bayi baru lahir yang berusia beberapa hari. Ini kotoran dipanggil meconium, dan akan segera berlalu.

Dalam bayi dan kanak-kanak yang lebih berusia, kotoran yang sangat gelap boleh bermakna terdapat pendarahan gastrousus. Gejala pemantauan dengan teliti adalah penting, seperti memanggil doktor jika mereka tidak membaik dalam 12 jam.

Sekiranya terdapat darah dalam najis kanak-kanak, mereka mesti dibawa ke bilik kecemasan dengan segera.

Tanda amaran

Berjumpa doktor apabila bayi atau kanak-kanak mempunyai cirit-birit dan mana-mana gejala berikut:

 • tanda-tanda dehidrasi
 • muntah lebih lama daripada sehari
 • demam lebih tinggi daripada 100.4 ° F
 • kekurangan minat makan

Kesimpulan

Keibubapaan penuh dengan saat-saat yang menakutkan. Ramai ibu bapa mendapati diri mereka menjadi sangat berkait dengan perubahan dalam sisa kotoran anak mereka dan akan dapat mengesan tanda-tanda awal penyakit.

Tetapi kotoran hijau dengan sendirinya hampir tidak pernah bermakna terdapat sesuatu yang salah, bererti ibu bapa boleh menyeberangi masalah ini dari senarai mereka. Seperti semua gejala, mereka harus menghubungi pakar pediatrik jika sesuatu kelihatannya tidak diingini, atau terdapat perubahan besar dalam apa yang normal untuk anak mereka.

KONGSI
Artikel sebelum iniJangkitan telinga: Apa yang perlu diketahui mengenai masalah ini
Artikel seterusnyaApa yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan gusi
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.