KONGSI

Cara menghilangkan henna

Henna adalah lukisan sementara yang boleh digunakan oleh seseorang untuk membuat corak hiasan inai sementara menggunakan inai. Corak lukisan henna biasanya akan pudar dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan, tetapi beberapa kaedah yang berkesan dapat menghilangkan henna lebih cepat. Henna dilukis pada lapisan kulit paling luar. Banyak cara pengelupasan dan pembersihan yang boleh menghilangkan henna dari kulit.

Cara cepat dan mudah untuk mengalihkan inai termasuk:

1. Sabun dan air suam

Henna di tangan dikeluarkan dengan sabun dan air
Sabun dan air suam boleh membantu menghilangkan henna.

Membersihkan lukisan henna dengan sabun lembut dan air suam boleh membantu menanggalkan beberapa pigmen inai.

Seseorang boleh menyapu sabun ke kawasan yang diinginkan dan gosokkannya dengan tangan atau span lembut sebelum membilas kulit dengan air suam.

Mengulangi kaedah ini beberapa kali sehari boleh membantu menghilangkan inai. Seseorang mungkin ingin menyapu losyen pelembap selepas itu untuk melindungi kulit dari kekeringan.

 

2. Minyak bayi

Minyak bayi boleh membantu membubarkan pigmen henna dan mengeluarkan corak inai.

Salah satu kaedahnya ialah menambah lebih kurang tiga helai minyak bayi ke dalam mandian hangat. Setelah mandi selama 20 minit, seseorang boleh membilas minyak bayi.

Kita juga boleh menggunakan bola kapas atau kain untuk memohon minyak bayi secara langsung kepada henna dan bilasnya selepas 10 hingga 20 minit.

Minyak bayi boleh didapati di kebanyakan farmasi dan di dalam talian.

3. Jus lemon

Lemon mengandungi sifat semula jadi kulit dan mempunyai mekanisma yang boleh membantu menghilangkan lukisan henna.

Untuk menggunakan jus lemon untuk menanggalkan corak lukisan inai, ikuti langkah berikut:

  • Potong lemon pada separuh atau empat.
  • Gosokkan lemon pada kulit perlahan selama 2-3 minit.
  • Bilas jus lemon dari kulit dengan air suam.
  • Pat kulit kering dan gunakan pelembap untuk mengelakkan kekeringan kulit.

Seseorang yang mempunyai kulit sensitif perlu berhati-hati apabila menggunakan kaedah ini kerana sifat asid dari jus lemon boleh menyebabkan ia merengsakan kulit mereka.

4. Menggunakan scrub

Henna hanya memberikan kesan ke lapisan atas kulit, jadi dengan menggunakan scrub pengelupasan boleh membantu menghilangkannya lebih cepat.

Rendamkan bahagian tubuh yang mempunyai inai ke dalam air suam terlebih dahulu, kemudian gunakan loofah untuk perlahan-lahan gosok kawasan yang terjejas, mengelupas dari kulit mati.

Orang juga boleh membeli gosok badan pengelupasan di kebanyakan farmasi.

5. Mencukur

Jika corak lukisan inai berada di salah satu tangan atau kaki, bercukur kawasan kulit adalah cara lain untuk menghilangkan inai. Mengeluarkan rambut di kawasan ini boleh membantu mengatasi kulit dan meringankan inai.

Menggunakan krim cukur dan pisau cukur yang bersih, perlahan-lahan mencukur kulit untuk meringankan henna.

Memohon pelembap selepas mencukur boleh membantu mengurangkan kecacatan pisau cukur dan kerengsaan kulit.

6. Baking soda

Seseorang boleh menggunakan baking soda sebagai exfoliator.

Baking soda boleh menjadi pengelupasan yang sangat baik, dan ia juga menghilangkan tanda. Seseorang boleh mencampurkan jus lemon dan baking soda ke dalam pes yang dapat meringankan inai.

Untuk menggunakan kaedah ini, campurkan jus dari lemon keseluruhan dan campurkan dengan baking soda yang cukup untuk membentuk pes tebal.

Sapukan paste ke henna dan biarkan selama kira-kira 10 minit sebelum membilasnya dengan air suam.

Seseorang boleh menyapu semula pes ini sekali sehari, tetapi penting untuk melembapkan selepas itu untuk mengelakkan kekeringan dan kerengsaan kulit.

7. Air Micellar

Air Micellar adalah pembersihan air yang mengandungi zarah khas yang dipanggil micelles. Micelles perlahan-lahan membersihkan kulit dan memecahkan minyak, solek, dan pigmen lain.

Banyak kedai ubat menjual air micellar, dan ia juga boleh didapati untuk pembelian dalam talian.

Untuk menggunakan kaedah ini, sapukan air micellar ke inai dengan kain dan perlahan-lahan menggosoknya ke atas kawasan tersebut.

Keselamatan

Henna boleh menyebabkan tindak balas alahan pada sesetengah individu yang sensitif terhadap bahan tambahan yang berpotensi.

Aditif ini boleh termasuk cuka, minyak zaitun, arang batu, cengkih, dan sejumlah kecil logam berat, seperti nikel. Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) , kesan sampingan henna yang dilaporkan termasuk:

  • lepuh
  • kepekaan terhadap matahari
  • kehilangan pigmentasi
  • kemerahan
  • cecair yang datang dari lesi pada kulit, yang disebut menangis

Sesetengah orang juga melaporkan tisu kekal dari lukisan henna. Kerengsaan ini boleh berlaku dengan segera atau sehingga 3 minggu selepas permohonan.

Ujian patch, yang melibatkan seseorang yang mengamalkan sedikit henna pada kulit dan menunggu 24 jam sebelum menggunakan reka bentuk penuh, mungkin tidak selalu menunjukkan kemungkinan reaksi tertangguh.

Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa sesetengah tempat menggunakan “irama hitam”, yang mengandungi sebatian pewarna arang batu yang dipanggil p-phenylenediamine (PPD). Doktor di hospital telah mengakui bahawa aditif ini boleh menyumbang kepada reaksi kulit di sesetengah individu.

Walaupun FDA tidak membenarkan pengeluar untuk menambah PPD untuk inai untuk aplikasi kulit, sesetengah kedai dan pengamal terus menggunakannya. Oleh itu, pengguna harus berhati-hati dengan aplikasi lukisan sementara hitam.

Ringkasan

Walaupun tiada apa-apa yang dapat menghilangkan henna dengan serta-merta, banyak kaedah pembersihan dan pengelupasan dapat membantu menghilangkan henna dengan lebih cepat.

Seseorang yang perlu menghilangkan lukisan inai itu dengan cepat boleh menggunakan solek liputan penuh.

Sekiranya seseorang mengalami tindak balas kulit daripada inai, mereka perlu membersihkan kawasan dengan sabun dan air dan pastikan ia bersih dan kering. Adalah lebih baik untuk mendapatkan rawatan perubatan jika kawasan menjadi radang dan menyakitkan.

KONGSI
Artikel sebelum iniSenaman kehamilan
Artikel seterusnyaUjian fungsi buah pinggang: Semua yang anda perlu ketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.