Cara menghilangkan henna

Henna adalah lukisan sementara yang boleh digunakan oleh seseorang untuk membuat corak inai tangan sementara menggunakan inai. Corak lukisan henna biasanya akan pudar dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan, tetapi beberapa kaedah yang berkesan dapat menghilangkan henna lebih cepat. Henna dilukis pada lapisan kulit paling luar. Banyak cara pengelupasan dan pembersihan yang boleh menghilangkan henna dari kulit.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Cara cepat dan mudah untuk menghilangkan inai tangan termasuk:

1. Sabun dan air suam

Henna di tangan dikeluarkan dengan sabun dan air
Sabun dan air suam boleh membantu menghilangkan henna.

Membersihkan lukisan henna dengan sabun lembut dan air suam boleh membantu menanggalkan beberapa pigmen inai.

Seseorang boleh menyapu sabun ke kawasan yang diinginkan dan gosokkannya dengan tangan atau span lembut sebelum membilas kulit dengan air suam.

Mengulangi kaedah ini beberapa kali sehari boleh membantu menghilangkan inai. Seseorang mungkin ingin menyapu losyen pelembap selepas itu untuk melindungi kulit dari kekeringan.

2. Minyak bayi

Minyak bayi boleh membantu membubarkan pigmen henna dan mengeluarkan corak inai.

Salah satu kaedahnya ialah menambah lebih kurang tiga helai minyak bayi ke dalam mandian hangat. Setelah mandi selama 20 minit, seseorang boleh membilas minyak bayi.

Kita juga boleh menggunakan bola kapas atau kain untuk memohon minyak bayi secara langsung kepada henna dan bilasnya selepas 10 hingga 20 minit.

Minyak bayi boleh didapati di kebanyakan farmasi dan di dalam talian.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


3. Jus lemon

Lemon mengandungi sifat semula jadi kulit dan mempunyai mekanisma yang boleh membantu menghilangkan lukisan henna.

Untuk menggunakan jus lemon untuk menanggalkan corak lukisan inai, ikuti langkah berikut:

  • Potong lemon pada separuh atau empat.
  • Gosokkan lemon pada kulit perlahan selama 2-3 minit.
  • Bilas jus lemon dari kulit dengan air suam.
  • Pat kulit kering dan gunakan pelembap untuk mengelakkan kekeringan kulit.

Seseorang yang mempunyai kulit sensitif perlu berhati-hati apabila menggunakan kaedah ini kerana sifat asid dari jus lemon boleh menyebabkan ia merengsakan kulit mereka.

4. Menggunakan scrub

Henna hanya memberikan kesan ke lapisan atas kulit, jadi dengan menggunakan scrub pengelupasan boleh membantu menghilangkannya lebih cepat.

Rendamkan bahagian tubuh yang mempunyai inai ke dalam air suam terlebih dahulu, kemudian gunakan loofah untuk perlahan-lahan gosok kawasan yang terjejas, mengelupas dari kulit mati.

Orang juga boleh membeli gosok badan pengelupasan di kebanyakan farmasi.

5. Mencukur

Jika corak lukisan inai berada di salah satu tangan atau kaki, bercukur kawasan kulit adalah cara lain untuk menghilangkan inai. Mengeluarkan rambut di kawasan ini boleh membantu mengatasi kulit dan meringankan inai.

Menggunakan krim cukur dan pisau cukur yang bersih, perlahan-lahan mencukur kulit untuk meringankan henna.

Memohon pelembap selepas mencukur boleh membantu mengurangkan kecacatan pisau cukur dan kerengsaan kulit.

6. Baking soda

Seseorang boleh menggunakan baking soda sebagai exfoliator.

Baking soda boleh menjadi pengelupasan yang sangat baik, dan ia juga menghilangkan tanda. Seseorang boleh mencampurkan jus lemon dan baking soda ke dalam pes yang dapat meringankan inai.

Untuk menggunakan kaedah ini, campurkan jus dari lemon keseluruhan dan campurkan dengan baking soda yang cukup untuk membentuk pes tebal.

Sapukan paste ke henna dan biarkan selama kira-kira 10 minit sebelum membilasnya dengan air suam.

Seseorang boleh menyapu semula pes ini sekali sehari, tetapi penting untuk melembapkan selepas itu untuk mengelakkan kekeringan dan kerengsaan kulit.

7. Air Micellar

Air Micellar adalah pembersihan air yang mengandungi zarah khas yang dipanggil micelles. Micelles perlahan-lahan membersihkan kulit dan memecahkan minyak, solek, dan pigmen lain.

Banyak kedai ubat menjual air micellar, dan ia juga boleh didapati untuk pembelian dalam talian.

Untuk menggunakan kaedah ini, sapukan air micellar ke inai dengan kain dan perlahan-lahan menggosoknya ke atas kawasan tersebut. Sambungan