KONGSI

Cairkan darah

Pencetus cairkan darah semula jadi adalah bahan yang dapat mengurangkan keupayaan darah untuk menjadi beku. Pembekuan darah adalah proses yang perlu, tetapi kadang-kadang darah boleh membeku terlalu banyak, yang membawa kepada komplikasi yang mungkin berbahaya. Mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti kecacatan jantung kongenital, mungkin memerlukan ubat mencairkan darah untuk mengurangkan risiko serangan jantung atau strok.

Adalah penting untuk berbincang dengan doktor di hospital sebelum mencuba ubat-ubatan ini, kerana ia mungkin tidak berfungsi dan boleh mengganggu beberapa preskripsi ubat lain.

Cairkan darah semula jadi yang terbaik

Sesetengah makanan dan bahan lain yang mungkin bertindak sebagai pencair darah semulajadi dan membantu mengurangkan risiko pembekuan darah adalah termasuk senarai berikut:

1. Kunyit

Pembersih dan cairkan darah semula jadi tumeric
Turmeric mengandungi curcumin, yang mempunyai sifat anti-radang dan cairkan darah.

Manusia telah lama menggunakan rempah emas yang dikenali sebagai kunyit untuk tujuan masakan dan perubatan. Bahan aktif dalam kunyit adalah curcumin yang mempunyai ciri-ciri anti-radang dan mencairkan darah atau antikoagulan.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2012 menunjukkan bahawa mengambil dos harian rempah kunyit boleh membantu manusia mengekalkan status antikoagulan darah mereka.

Mereka boleh menambah kunyit ke dalam masakan kari, masak lemak, ayam goreng kunyit,  sup atau campurkan dengan air panas untuk membuat teh yang selesa.

2. Halia

Halia adalah satu lagi rempah anti-radang yang boleh menghentikan pembekuan darah. Ia mengandungi asid semulajadi yang dipanggil salisilat. Aspirin (acetylsalicylic acid) adalah golongan sintetik salisilat dan pencair darah yang kuat.

Untuk mendapatkan kesan antikoagulan dari salisilat semulajadi, kita boleh menggunakan halia segar atau kering secara tetap dalam masakan dan minuman.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin salicylates semulajadi berkesan sebagai ubat mencairkan darah.

Analisis pada tahun 2015 sebanyak 10 kajian juga menunjukkan bahawa kesan halia pada pembekuan darah tidak jelas. Ia menunjukkan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami potensi untuk mencairkan darah pada halia sepenuhnya.

3. lada Cayenne

Lada Cayenne juga tinggi dalam salicylates dan boleh bertindak sebagai agen mencairkan darah yang kuat. Namun lada Cayenne agak pedas, dan ramai orang hanya boleh mengambilnya dalam jumlah yang kecil.

Kapsul yang mengandungi lada cayenne boleh didapati di farmasi kesihatan dan dalam talian. Faedah lain dari rempah ini termasuk menurunkan tekanan darah, meningkatkan peredaran, dan mengurangkan rasa sakit.

4. Vitamin E

Badam adalah sumber vitamin E yang sangat baik, yang boleh mengurangkan pembekuan dan mencairkan darah.

Vitamin E mengurangkan pembekuan darah dalam beberapa cara yang berbeza. Kesan-kesan ini bergantung kepada jumlah vitamin E yang diambil oleh seseorang. Suplemen Diet Institut Kesihatan Kesihatan Nasional mencadangkan bahawa mereka yang mengambil ubat mencairkan darah harus mengelakkan mengambil vitamin D yang besar.

Tidak jelas berapa banyak vitamin E dapat mencairkan darah, walaupun kita mungkin perlu mengambil lebih dari 400 Unit Antarabangsa (IU) setiap hari. Mengambil dos tambahan suplemen vitamin E, sebagai contoh, di atas 1,500 IU setiap hari, secara jangka panjang, mungkin mempunyai kesan negatif.

Ia mungkin lebih selamat untuk mendapatkan vitamin E daripada makanan dan bukan makanan tambahan. Makanan yang mengandungi vitamin E termasuk:

  • badam
  • minyak safflower
  • minyak bunga matahari
  • biji bunga matahari
  • minyak gandum
  • bijirin penuh

5. Bawang putih

Selain rasa yang sering diingini dalam makanan dan memasak, bawang putih mempunyai sifat antibiotik semula jadi dan antimikrobial.

Beberapa penyelidikan melaporkan bahawa serbuk bawang putih tidak berbau menunjukkan aktiviti antithrombotic. Ejen antitrombotik adalah bahan yang mengurangkan pembentukan bekuan darah.

Satu lagi ulasan beberapa kajian mengenai bawang putih menunjukkan bahawa ia mungkin mencairkan darah, walaupun kesannya kecil dan berpanjangan.

American Academy of Family Physicians tetap mengesyorkan agar berhenti mengambil dos yang tinggi bawang putih 7 hingga 10 hari sebelum pembedahan yang dirancang kerana sifat antitrombotiknya.

6. Cassia kayu manis

Kayu manis mengandungi coumarin, agen untuk cairkan darah yang kuat. Warfarin, ubat cairkan darah yang paling biasa digunakan, diperoleh daripada coumarin.

Kayu cassia Cina mengandungi kandungan coumarin lebih tinggi daripada kayu manis Ceylon. Mengambil kayu manis yang kaya dengan koumarin secara jangka panjang boleh, bagaimanapun, menyebabkan kerosakan hati.

Mungkin lebih baik untuk hanya menggunakan sedikit kayu manis dalam diet selain menggunakan agen cairkan darah semula jadi yang lain.

7. Ginkgo biloba

Pengamal perubatan tradisional Cina telah menggunakan daun dari pokok Ginkgo biloba selama beribu-ribu tahun. Ginkgo juga merupakan suplemen herba yang sangat popular di Amerika Syarikat dan Eropah. Orang ramai mengambilnya untuk melancarkan aliran darah, masalah ingatan, dan tenaga yang rendah.

Gingko melancarkan darah dan mempunyai kesan fibrinolitik, menurut beberapa sumber. Ini bermakna ia boleh membantu dari darah terbeku. Satu kajian melaporkan bahawa ekstrak ginkgo mempunyai kesan yang sama kepada streptokinase, ubat yang digunakan untuk merawat gumpalan darah.

Walau bagaimanapun, kajian ini dilakukan di makmal, dan tidak dilakukan kepada manusia atau haiwan. Kajian lanjut adalah perlu untuk melihat apakah gingko mempunyai kesan yang sama dalam tubuh manusia.

8. Ekstrak biji anggur

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa ekstrak biji anggur mungkin mempunyai manfaat yang berpotensi untuk beberapa keadaan masalah jantung dan darah. Ia mengandungi antioksidan yang boleh melindungi saluran darah dan mencegah tekanan darah tinggi.

Ekstrak biji anggur juga boleh bertindak sebagai nipis darah semulajadi. Kerana kesan ini, Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif Nasional menyarankan bahawa mereka yang mempunyai masalah darah, mereka yang mengambil ubat cairkan darah, dan orang-orang yang menjalani pembedahan tidak boleh mengambil ekstrak biji anggur.

9. Dong quai

Dong quai adalah herba tradisional Cina yang meningkatkan tempoh masa yang diperlukan darah untuk membeku.

Dong quai, juga dikenali sebagai ginseng wanita, adalah satu lagi herba Cina tradisional yang boleh mengurangkan pembekuan darah.

Kajian mengenai haiwan melaporkan bahawa dong quai dengan ketara meningkatkan tempoh masa yang diperlukan darah untuk membeku (masa prothrombin).

Kesan ini boleh menyebabkan kandungan coumarin dong quai, bahan yang sama yang membuat kayu manis seperti antikoagulan kuat.

Dong quai diambil secara lisan, dan boleh dimakan sebagai sebahagian daripada teh atau sup herbal.

10. Feverfew

Feverfew adalah herba perubatan yang berasal dari keluarga yang sama seperti daisies atau keluarga Asteraceae. Mereka menggunakannya untuk masalah seperti demam, migrain, beberapa gangguan pencernaan, dan lain-lain.

Feverfew juga boleh bertindak sebagai pencair darah dengan menghalang aktiviti platelet dan mencegah pembekuan darah. Feverfew boleh didapati dalam bentuk kapsul atau cecair.

11. Bromelain

Bromelain adalah enzim yang diambil dari nanas. Ia mungkin merupakan ubat yang berkesan untuk penyakit kardiovaskular dan tekanan darah tinggi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa bromelain boleh mencairkan darah, memecahkan darah beku, dan mengurangkan pembentukan bekuan. Enzim ini juga mempunyai ciri-ciri anti-radang.

Bromelain boleh didapati dalam bentuk tambahan dari farmasi kesihatan dan kedai ubat.

Kesimpulan

Banyak bahan semulajadi boleh mengurangkan pembekuan darah kepada tahap tertentu. Tetapi ubat semulajadi tidak semestinya berkesan sebagai ubat untuk mencairkan darah dan orang yang berisiko darah beku tidak boleh menggunakannya dan bukan ubat preskripsi.

Pihak berkuasa kerajaan tidak memantau herba dan makanan tambahan seperti makanan dan dadah. Mereka harus menyelidik jenama yang berbeza dengan teliti sebelum membeli untuk memastikan ianya dikenali dengan kualiti dan kesucian.

Orang yang mengambil ubat mencairkan darah tidak harus menggunakan ubat semula jadi tanpa berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu. Walaupun ia adalah semula jadi, sesetengah bahan dan makanan mungkin menyebabkan darah terlalu cair, terutama apabila diambil bersamaan dengan ubat-ubatan. Ini boleh meningkatkan risiko pendarahan.

Walaupun kita biasanya boleh mengambil makanan dengan ciri-ciri mencairkan darah yang berpotensi dengan selamat dalam jumlah yang munasabah, adalah penting untuk berbincang dengan doktor sebelum mencuba ubat herba, seperti dong quai dan ekstrak biji anggur.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah tanda awal leukemia pada kanak-kanak?
Artikel seterusnyaApakah tanda-tanda penyakit jantung pada lelaki?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.