Cairkan darah

Pencetus ubat cairkan darah semula jadi adalah bahan yang dapat mengurangkan keupayaan darah untuk menjadi beku. Pembekuan darah adalah proses yang perlu, tetapi kadang-kadang darah boleh membeku terlalu banyak, yang membawa kepada komplikasi yang mungkin berbahaya. Mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti kecacatan jantung kongenital, mungkin memerlukan ubat mencairkan darah untuk mengurangkan risiko serangan jantung atau strok.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Adalah penting untuk berbincang dengan doktor di hospital sebelum mencuba ubat-ubatan ini, kerana ia mungkin tidak berfungsi dan boleh mengganggu beberapa preskripsi ubat lain.

Cairkan darah semula jadi yang terbaik

Sesetengah makanan dan bahan lain yang mungkin bertindak sebagai pencair darah semulajadi dan membantu mengurangkan risiko pembekuan darah adalah termasuk senarai berikut:

1. Kunyit

Pembersih dan cairkan darah semula jadi tumeric
Turmeric mengandungi curcumin, yang mempunyai sifat anti-radang dan cairkan darah.

Manusia telah lama menggunakan rempah emas yang dikenali sebagai kunyit untuk tujuan masakan dan perubatan. Bahan aktif dalam kunyit adalah curcumin yang mempunyai ciri-ciri anti-radang dan mencairkan darah atau antikoagulan.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2012 menunjukkan bahawa mengambil dos harian rempah kunyit boleh membantu manusia mengekalkan status antikoagulan darah mereka.

Mereka boleh menambah kunyit ke dalam masakan kari, masak lemak, ayam goreng kunyit,  sup atau campurkan dengan air panas untuk membuat teh yang selesa.

2. Halia

Halia adalah satu lagi rempah anti-radang yang boleh menghentikan pembekuan darah. Ia mengandungi asid semulajadi yang dipanggil salisilat. Aspirin (acetylsalicylic acid) adalah golongan sintetik salisilat dan pencair darah yang kuat.

Untuk mendapatkan kesan antikoagulan dari salisilat semulajadi, kita boleh menggunakan halia segar atau kering secara tetap dalam masakan dan minuman.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin salicylates semulajadi berkesan sebagai ubat mencairkan darah.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Analisis pada tahun 2015 sebanyak 10 kajian juga menunjukkan bahawa kesan halia pada pembekuan darah tidak jelas. Ia menunjukkan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami potensi untuk mencairkan darah pada halia sepenuhnya.

3. lada Cayenne

Lada Cayenne juga tinggi dalam salicylates dan boleh bertindak sebagai agen mencairkan darah yang kuat. Namun lada Cayenne agak pedas, dan ramai orang hanya boleh mengambilnya dalam jumlah yang kecil.

Kapsul yang mengandungi lada cayenne boleh didapati di farmasi kesihatan dan dalam talian. Faedah lain dari rempah ini termasuk menurunkan tekanan darah, meningkatkan peredaran, dan mengurangkan rasa sakit.

4. Vitamin E

Badam adalah sumber vitamin E yang sangat baik, yang boleh mengurangkan pembekuan dan mencairkan darah.

Vitamin E mengurangkan pembekuan darah dalam beberapa cara yang berbeza. Kesan-kesan ini bergantung kepada jumlah vitamin E yang diambil oleh seseorang. Suplemen Diet Institut Kesihatan Kesihatan Nasional mencadangkan bahawa mereka yang mengambil ubat mencairkan darah harus mengelakkan mengambil vitamin D yang besar.

Tidak jelas berapa banyak vitamin E dapat mencairkan darah, walaupun kita mungkin perlu mengambil lebih dari 400 Unit Antarabangsa (IU) setiap hari. Mengambil dos tambahan suplemen vitamin E, sebagai contoh, di atas 1,500 IU setiap hari, secara jangka panjang, mungkin mempunyai kesan negatif.

Ia mungkin lebih selamat untuk mendapatkan vitamin E daripada makanan dan bukan makanan tambahan. Makanan yang mengandungi vitamin E termasuk:

  • badam
  • minyak safflower
  • minyak bunga matahari
  • biji bunga matahari
  • minyak gandum
  • bijirin penuh

5. Bawang putih

Selain rasa yang sering diingini dalam makanan dan memasak, bawang putih mempunyai sifat antibiotik semula jadi dan antimikrobial.

Beberapa penyelidikan melaporkan bahawa serbuk bawang putih tidak berbau menunjukkan aktiviti antithrombotic. Ejen antitrombotik adalah bahan yang mengurangkan pembentukan bekuan darah.

Satu lagi ulasan beberapa kajian mengenai bawang putih menunjukkan bahawa ia mungkin mencairkan darah, walaupun kesannya kecil dan berpanjangan.

American Academy of Family Physicians tetap mengesyorkan agar berhenti mengambil dos yang tinggi bawang putih 7 hingga 10 hari sebelum pembedahan yang dirancang kerana sifat antitrombotiknya.

6. Cassia kayu manis

Kayu manis mengandungi coumarin, agen untuk cairkan darah yang kuat. Warfarin, ubat cairkan darah yang paling biasa digunakan, diperoleh daripada coumarin.

Kayu cassia Cina mengandungi kandungan coumarin lebih tinggi daripada kayu manis Ceylon. Mengambil kayu manis yang kaya dengan koumarin secara jangka panjang boleh, bagaimanapun, menyebabkan kerosakan hati.

Mungkin lebih baik untuk hanya menggunakan sedikit kayu manis dalam diet selain menggunakan agen cairkan darah semula jadi yang lain.

7. Ginkgo biloba

Pengamal perubatan tradisional Cina telah menggunakan daun dari pokok Ginkgo biloba selama beribu-ribu tahun. Ginkgo juga merupakan suplemen herba yang sangat popular di Amerika Syarikat dan Eropah. Orang ramai mengambilnya untuk melancarkan aliran darah, masalah ingatan, dan tenaga yang rendah.

Gingko melancarkan darah dan mempunyai kesan fibrinolitik, menurut beberapa sumber. Ini bermakna ia boleh membantu dari darah terbeku. Satu kajian melaporkan bahawa ekstrak ginkgo mempunyai kesan yang sama kepada streptokinase, ubat yang digunakan untuk merawat gumpalan darah.

Walau bagaimanapun, kajian ini dilakukan di makmal, dan tidak dilakukan kepada manusia atau haiwan. Kajian lanjut adalah perlu untuk melihat apakah gingko mempunyai kesan yang sama dalam tubuh manusia. Sambungan