8. Ekstrak biji anggur

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa ekstrak biji anggur mungkin mempunyai manfaat yang berpotensi untuk beberapa keadaan masalah jantung dan darah. Ia mengandungi antioksidan yang boleh melindungi saluran darah dan mencegah tekanan darah tinggi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Ekstrak biji anggur juga boleh bertindak sebagai nipis darah semulajadi. Kerana kesan ini, Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif Nasional menyarankan bahawa mereka yang mempunyai masalah darah, mereka yang mengambil ubat cairkan darah, dan orang-orang yang menjalani pembedahan tidak boleh mengambil ekstrak biji anggur.

9. Dong quai

Dong quai adalah herba tradisional Cina yang meningkatkan tempoh masa yang diperlukan darah untuk membeku.

Dong quai, juga dikenali sebagai ginseng wanita, adalah satu lagi herba Cina tradisional yang boleh mengurangkan pembekuan darah.

Kajian mengenai haiwan melaporkan bahawa dong quai dengan ketara meningkatkan tempoh masa yang diperlukan darah untuk membeku (masa prothrombin).

Kesan ini boleh menyebabkan kandungan coumarin dong quai, bahan yang sama yang membuat kayu manis seperti antikoagulan kuat.

Dong quai diambil secara lisan, dan boleh dimakan sebagai sebahagian daripada teh atau sup herbal.

10. Feverfew

Feverfew adalah herba perubatan yang berasal dari keluarga yang sama seperti daisies atau keluarga Asteraceae. Mereka menggunakannya untuk masalah seperti demam, migrain, beberapa gangguan pencernaan, dan lain-lain.

Feverfew juga boleh bertindak sebagai pencair darah dengan menghalang aktiviti platelet dan mencegah pembekuan darah. Feverfew boleh didapati dalam bentuk kapsul atau cecair.

11. Bromelain

Bromelain adalah enzim yang diambil dari nanas. Ia mungkin merupakan ubat yang berkesan untuk penyakit kardiovaskular dan tekanan darah tinggi.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Penyelidikan menunjukkan bahawa bromelain boleh mencairkan darah, memecahkan darah beku, dan mengurangkan pembentukan bekuan. Enzim ini juga mempunyai ciri-ciri anti-radang.

Bromelain boleh didapati dalam bentuk tambahan dari farmasi kesihatan dan kedai ubat.

Kesimpulan

Banyak bahan semulajadi boleh mengurangkan pembekuan darah kepada tahap tertentu. Tetapi ubat semulajadi tidak semestinya berkesan sebagai ubat untuk mencairkan darah dan orang yang berisiko darah beku tidak boleh menggunakannya dan bukan ubat preskripsi.

Pihak berkuasa kerajaan tidak memantau herba dan makanan tambahan seperti makanan dan dadah. Mereka harus menyelidik jenama yang berbeza dengan teliti sebelum membeli untuk memastikan ianya dikenali dengan kualiti dan kesucian.

Orang yang mengambil ubat mencairkan darah tidak harus menggunakan ubat semula jadi tanpa berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu. Walaupun ia adalah semula jadi, sesetengah bahan dan makanan mungkin menyebabkan darah terlalu cair, terutama apabila diambil bersamaan dengan ubat-ubatan. Ini boleh meningkatkan risiko pendarahan.

Walaupun kita biasanya boleh mengambil makanan dengan ciri-ciri mencairkan darah yang berpotensi dengan selamat dalam jumlah yang munasabah, adalah penting untuk berbincang dengan doktor sebelum mencuba ubat herba, seperti dong quai dan ekstrak biji anggur.