KONGSI

Minum jus lobak merah

Minum jus telah menjadi semakin popular pada tahun-tahun kebelakangan ini dan kini industri ini bernilai berjuta-juta ringgit. Jus buah-buahan dan sayur-sayuran segar boleh dibeli di kebanyakan kedai runcit, pasar raya, dan kedai-kedai khusus untuk jus segar. Ianya juga boleh dibuat di rumah dengan peralatan yang mudah didapati.

Lobak merah adalah bahan biasa dalam banyak jus, kerana mereka memberikan rasa yang berpasangan dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran lain.

Selain rasa, jus lobak merah juga boleh memberi banyak manfaat kesihatan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang potensi manfaat kesihatan dan kemungkinan risiko minum jus lobak merah.

Maklumat pemakanan

Jus wortel di dalam cermin di sebelah lobak mentah di papan mencincang.Jus lobak merah mempunyai khasiat, nutrisi dan alternatif yang lebih sihat untuk banyak jus buah-buahan.

Menurut Pangkalan Data Nutrisi Negara Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, 1 gelas jus lobak mengandungi:

 • 94 kilokalori (kcal)
 • 2.24 gram (g) protein
 • 0.35 g lemak
 • 21.90 g karbohidrat
 • 1.90 g serat

Jumlah jus yang sama menyediakan pelbagai vitamin dan mineral, termasuk:

 • 689 miligram (mg) kalium
 • 20.1 mg vitamin C
 • 0.217 mg thiamin
 • 0.512 mg vitamin B-6
 • 2,256 mikrogram (mcg) vitamin A
 • 36.6 mcg vitamin K

Faedah kesihatan untuk jus lobak merah

Jus lobak merah berkhasiat dan boleh memberi manfaat untuk pelbagai keadaan kesihatan:

Kanser perut

Lobak mengandungi antioksidan, yang boleh menjelaskan peranan mereka dalam pencegahan kanser . Dalam semakan kajian , penyelidik memandang kesan makan lobak merah terhadap risiko kanser perut .

Mereka membuat kesimpulan bahawa makan lobak merah dikaitkan dengan risiko 26 peratus lebih rendah untuk kanser perut. Walau bagaimanapun, mereka tidak menentukan berapa banyak yang perlu dimakan untuk mengurangkan risiko kanser perut. Kajian yang lebih terkawal diperlukan untuk mengesahkan persatuan ini.

Leukemia

Lebih banyak penyelidikan diperlukan, tetapi jus lobak mungkin mempunyai peranan masa depan dalam rawatan leukemia.

Dalam satu kajian, para penyelidik memandang kesan ekstrak jus lobak pada sel leukemia. Ekstrak jus lobak menyebabkan sel-sel leukemia memusnahkan dan menghentikan kitaran sel mereka.

Kanser payudara

Wortel ungu, putih, dan oren dalam kotak.Kadar karotenoid yang tinggi dalam jus lobak boleh membantu menurunkan risiko kanser payudara yang berulang,

Kajian survivors kanser payudara melihat kesan jus lobak pada tahap karotenoid, penanda tekanan oksidatif, dan penanda keradangan dalam darah.

Penyelidik melaporkan bahawa tahap karotenoid yang lebih tinggi dalam darah dikaitkan dengan risiko kanser payudara yang berulang.

Semasa kajian, peserta menggunakan 8 auns jus lobak setiap hari selama 3 minggu. Pada akhir kajian, wanita mempunyai kadar karotenoid yang lebih tinggi dalam darah dan tahap penanda yang berkaitan dengan tekanan oksidatif.

Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)

Jus lobak merah tinggi vitamin C. Penyelidik melihat hubungan antara pengambilan vitamin C dan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) di kalangan orang dewasa Korea berumur 40 tahun ke atas.

Mereka mendapati bahawa orang yang mempunyai COPD mempunyai pengambilan nutrien yang banyak didapati dalam jus lobak merah, termasuk karoten, kalium, vitamin A, dan vitamin C, berbanding orang tanpa COPD.

Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai COPD juga kurang makan makanan secara keseluruhan daripada orang tanpa COPD.

Bagi orang yang merokok, risiko COPD adalah lebih rendah pada mereka yang menggunakan lebih banyak vitamin C daripada mereka yang sangat sedikit.

Kemungkinan risiko dan pertimbangan

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah – seperti mereka yang menerima rawatan kanser, wanita hamil, anak kecil, dan orang tua – mungkin perlu mengelakkan makanan tertentu jika terdapat risiko penyakit membawa makanan yang membawa penyakit ini.

Jus buah-buahan dan sayur-sayuran yang baru dimasak atau belum dipasteurisasi mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk membawa kuman.

Peringatan Pusat Kanser Slogan Kettering menyatakan bahawa orang-orang yang telah diberitahu untuk mengikuti diet rendah mikroba harus mengelakkan jus buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak disiapkan kecuali jika dibuat di rumah.

Menurut Pentadbiran Makanan & Dadah Amerika Syarikat (FDA) , wanita mengandung harus memilih jus yang telah dipasteurisasi atau dirawat untuk menjalani kehidupan jangka panjang. Jus segar yang boleh dijual di pasar tani atau kedai jus juga harus dielakkan.

Lobak merah mengandungi sejenis karotenoid yang dipanggil beta-karoten yang boleh ditukar kepada vitamin A.

Makan banyak karotenoid daripada makanan tidak dikaitkan dengan kesan berbahaya. Bagaimanapun, kulit boleh bertukar kuning oranye jika seseorang menggunakan banyak beta-karotena untuk masa yang lama. Kesan ini dipanggil carotenoderma.

Petua, resipi dan khasiat jus lobak merah

Jus lobak merah mengandungi kurang serat dan lebih banyak gula daripada lobak mentah.

Menurut Penjagaan Kesihatan Stanford , nutrien vitamin dan mineral dalam 1 cawan jus lobak merah hampir sama dengan jumlah dalam 5 cawan lobak merah cincang.

Walaupun jus buah-buahan dan sayur-sayuran segar menyediakan banyak nutrien, mereka tidak mengandungi serat sebanyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Juga, mereka mengandungi lebih banyak gula per cawan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sebagai contoh, 1 cawan jus lobak merah mengandungi 2 g serat dan 9 g gula, manakala 1 cawan lobak mentah, mengandungi 3.5 g serat dan 6 g gula.

Membuat jus lobak segar di rumah memerlukan jus extractor. Peralatan ini dijual secara dalam talian, di kedai serbaneka, dan di kedai runcit lain yang menjual peralatan dapur kecil.

Adalah penting untuk mengikut arahan pengilang untuk menggunakan juicer dan membersihkannya selepas setiap penggunaan. Pengekstrak jus juga boleh datang dengan cadangan resipi.

Lobak merah boleh digabungkan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran lain untuk membuat jus yang enak. Seseorang boleh mencuba resipi berikut di rumah:

Bawa pulang

Jus lobak merah boleh menawarkan banyak manfaat kesihatan kerana tahap nutrien yang terkonsentrasi.

Walau bagaimanapun, jus lobak merah mempunyai serat yang kurang dan lebih banyak gula daripada lobak lain keseluruhannya. Serat dikaitkan dengan pengurusan berat badan dan menurunkan tahap kolesterol.

Jus lobak mungkin tidak sesuai untuk semua orang, terutamanya wanita hamil, anak-anak muda, orang tua, dan orang-orang dengan penyakit tertentu, bergantung kepada bagaimana ia disediakan.

Jus lobak merah secara sederhana boleh dimasukkan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Walau bagaimanapun, jus minum bukan pengganti untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Jus lobak merah bercampur susu adalah yang paling popular setakat ini.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah makanan untuk dimakan jika anda mengalami cirit-birit
Artikel seterusnyaApakah Botox untuk rambut dan apa yang ia lakukan?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.