Sembelit

Sembelit adalah masalah yang sering timbul dari diet, cara pemakanan dan gaya hidup. Makan makanan tertentu boleh membantu meningkatkan kekerapan pergerakan usus. Komuniti perubatan mentakrifkan sembelit sebagai pengurangan pergerakan usus atau kesukaran membuang najis.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pesakit yang menghidapai sembelit mungkin mempunyai:

  • najis keras atau kering
  • najis yang kelihatan seperti batu kecil
  • sakit dan ketidakselesaan semasa membuang air besar
  • perasaan tidak dapat mengosongkan perut sepenuhnya
  • kehilangan selera makan akibat rasa kenyang yang berterusan
  • perut sedikit bengkak

Seseorang juga mungkin melihat garis-garis kecil darah merah cerah di dalam najis atau di atas kertas tandas selepas mengelap.

Tabiat usus semua orang berbeza, tetapi orang yang sembelit biasanya mempunyai kurang daripada tiga pergerakan usus setiap minggu.

Sembelit adalah sangat biasa. Di Amerika Syarikat, sekitar 16 daripada setiap 100 orang dewasa mempunyai gejala masalah ini.

Risiko sembelit meningkat dengan usia. Kira-kira 33 daripada setiap 100 orang dewasa berumur 60 tahun di Amerika Syarikat mempunyai tanda-tanda sembelit.

Dalam artikel ini, kita melihat 14 makanan yang dapat meningkatkan pergerakan usus. Kami juga meneroka sebab-sebab dan rawatan sembelit.

Empat belas makanan yang boleh mengurangkan sembelit

Setiap orang bertindak balas terhadap makanan secara berbeza, tetapi makanan yang menyihatkan, semulajadi dapat membantu meredakan sembelit:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


1. Air

Dehidrasi adalah penyebab umum sembelit, dan minum banyak air boleh membantu meringankan atau menyelesaikan gejala.

Apabila seseorang menjadi kering, usus mereka tidak dapat menambahkan air yang cukup untuk najis. Ini menyebabkan najis yang keras, kering dan boleh mengakibatkan masalah usus ini.

2. Yogurt dan kefir

yogurt baik untuk sembelit
Probiotik boleh membantu meningkatkan kesihatan usus.

Banyak produk tenusu, termasuk yogurt dan kefir, mengandungi mikroorganisma yang dikenali sebagai probiotik.

Probiotik sering dipanggil bakteria “baik”, dan mereka boleh membantu meningkatkan kesihatan usus dan melembutkan najis.

Dalam kajian pada tahun 2014, penyelidik menyiasat penggunaan yogurt probiotik yang tidak mengandungi polydextrose, Lactobacillus acidophilus , dan Bifidobacterium lactis untuk merawat sembelit.

Para penyelidik mendapati bahawa makan 180 mililiter yogurt ini setiap pagi selama 2 minggu memendekkan masa yang dibuang sampah untuk mengalirkan perut pada orang yang mengalami sembelit kronik.

3. Pulsa

Kebanyakan kacang, kacang merah, adalah serat yang sangat tinggi, yang merupakan nutrien yang menggalakkan pencernaan yang baik dan mengurangkan sembelit.

Satu kajian pada 2017 mendapati bahawa 100 gram (g) pulsa yang dimasak menyediakan sekitar 26 peratus pengambilan serat harian yang dicadangkan di Amerika Syarikat

Satu 100 g denyut nadi juga mengandungi kuantiti yang banyak nutrien lain yang membantu meredakan sembelit, seperti kalium, folat, zink, dan vitamin B6.

4. Sup

Sup adalah berkhasiat dan mudah dicerna. Mereka juga menambah kelembapan kepada najis yang keras dan padat, yang boleh melembutkan mereka, menjadikannya mudah untuk dilalui.

Cecair panas dan makanan juga lebih mudah dicerna.

5. Prunes

Prun dan jus prun adalah ubat rumah yang diuji masa untuk sembelit di banyak bahagian dunia.

Prun mengandungi banyak serat, nutrien yang dikenali untuk memudahkan dan mempercepatkan pergerakan usus. Prun juga mengandungi sorbitol dan sebatian fenolik yang mungkin mempunyai manfaat gastrointestinal.

Kajian pada 2014 menyimpulkan bahawa makan prun boleh meningkatkan kekerapan pergerakan usus dan meningkatkan konsistensi tinja pada orang yang mengalami sembelit.

Dalam kebanyakan kajian yang termasuk dalam kajian, para peserta makan 100 g prun setiap hari, atau sekitar 10 prun.

6. dedak gandum

Bran gandum merupakan ubat rumah yang popular untuk sembelit. Ia kaya dengan serat tidak larut, yang dapat mempercepat aliran bahan melalui usus.

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa makan bijirin sarapan mengandungi bran gandum setiap hari selama 2 minggu fungsi usus yang lebih baik dan mengurangkan sembelit pada wanita yang sihat yang biasanya tidak makan banyak serat.

7. Brokoli

Brokoli mengandungi sulforaphane, bahan yang boleh melindungi usus dan memudahkan pencernaan.

Sulforaphane juga boleh membantu mencegah penambahan beberapa mikroorganisma usus yang boleh mengganggu pencernaan yang sihat.

Dalam kajian pada tahun 2017 , orang yang sihat memakan 20 gram broccoli mentah atau 20 g sperma alfalfa setiap hari selama 4 minggu. Para penyelidik mendapati bahawa orang yang makan pucuk brokoli mempunyai sedikit gejala sembelit dan pergerakan usus yang lebih cepat.

8. Epal dan pear

Apel dan pear mengandungi beberapa sebatian yang meningkatkan pencernaan, termasuk serat, sorbitol, dan fruktosa.

Buah-buahan ini juga mengandungi paras air yang tinggi, yang dapat membantu meredakan pencernaan dan mencegah sembelit.

Untuk mendapatkan manfaat yang paling banyak daripada epal dan pear, makan mereka mentah dan keseluruhan, dengan kulit utuh.

9. Anggur

Anggur mempunyai nisbah kulit ke daging yang tinggi, yang bermaksud bahawa mereka kaya serat, dan mereka juga mengandungi banyak air.

Untuk merawat sembelit, cubalah makan sebilangan kecil anggur mentah, dibasuh.

10. Kiwi

Rata-rata, 100 g kiwi mengandungi kira-kira 2-3 g serat, yang boleh menambah curah kepada najis dan mempercepat aliran usus.

Kiwi juga mengandungi actinidine, enzim yang menggalakkan pergerakan di saluran gastrousus atas, dan beberapa fitokimia yang mungkin memainkan peranan dalam memperbaiki pencernaan.

11. Blackberry dan raspberi

Blackberry dan raspberi kaya dengan serat dan air, yang boleh meredakan sembelit.

Cuba makan segenggam atau dua mentah, beri hitam atau raspberi yang dibasuh sehari. Sambungan