Sarapan pagi terbaik

 1. Petua makanan sarapan pagi
 2. Perlukah anda makan sarapan pagi?
 3. Vegan
 4. Vegetarian
 5. Pemakan daging
 6. Had pemakanan
 7. Ringkasan

Permakanan sihat

Sesetengah orang percaya bahawa sarapan pagi yang sihat adalah makanan yang paling penting pada hari itu dan makan sarapan pagi meningkatkan berat badan. Tetapi adakah ini benar? Dan, jika ya, yang mana makanan sarapan terbaik untuk penurunan berat badan? Terdapat sedikit bukti untuk menyokong konsep bahawa makan sarapan pagi boleh meningkatkan berat badan. Sarapan pagi adalah hidangan lain. Yang mana, makan sarapan pagi boleh memberi tenaga kepada seseorang untuk menjalani hari itu. Ini boleh mengurangkan risiko makan berlebihan dan, dengan cara ini, menyokong usaha penurunan berat badan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Artikel ini meneroka makanan sarapan yang terbaik untuk dimakan untuk membantu penurunan berat badan. Ia juga membincangkan pilihan sarapan pagi untuk disesuaikan dengan vegetarian, vegan, dan diet plan terhad. Baca terus untuk mengetahui semua yang ada untuk mengetahui tentang makan sarapan pagi dan kehilangan berat badan.

Tips makanan sarapan pagi sihat

Untuk mendapatkan sarapan pagi, sebaiknya makan makanan penuh nutrien. Makanan ini menawarkan lebih banyak nilai pemakanan setiap kalori, yang boleh membantu seseorang merasa kenyang lebih lama.

Berikut adalah beberapa petua makanan sarapan yang boleh menyokong penurunan berat badan:

Makan makanan kaya serat

satu mangkuk oatmeal yang salah satu makanan sarapan pagi terbaik untuk penurunan berat badan
Seseorang yang sering makan sarapan kaya serat mungkin kurang lemak dan keradangan mendalam.

Seseorang yang cuba menurunkan berat badan mungkin mendapat manfaat daripada makan makanan kaya serat untuk sarapan pagi dan sepanjang hari.

Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa diet yang kaya serat membantu seseorang kehilangan berat badan dan meningkatkan gejala sindrom metabolik. Sindrom metabolik adalah faktor risiko kencing manis.

Kajian-kajian lain menghubungkan serat kepada kesihatan yang lebih baik dan penurunan berat badan. Sebagai contoh, satu kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa remaja yang makan lebih banyak serat mempunyai kurang lemak dan kurang keradangan.

Makan lebih banyak proteins

Makan lebih banyak proteins untuk sarapan atau pada masa lain boleh menyokong penurunan berat badan.

Banyak kajian menghubungkan diet plan proteins yang lebih tinggi kepada penurunan berat badan. Analisis 2014 menunjukkan bahawa protein boleh membantu seseorang berasa lebih kenyang, mengurangkan makan berlebihan. Seseorang juga boleh membakar lebih banyak kalori apabila mereka makan proteins.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Makanan yang kaya dengan proteins umumnya kaya dengan nutrien lain, membolehkan seseorang mendapat pelbagai nutrien tanpa mengambil banyak kalori.

Elakkan pilihan kalori yang tinggi

Cuba elakkan makanan yang tinggi kalori dan rendah nutrien. Mengurangkan pengambilan kalori semasa sarapan pagi dan sepanjang hari dapat membantu seseorang menurunkan berat badan.

Untuk mengurangkan kalori, elak tambah gula untuk makanan sarapan pagi. Sarapan oatmeal yang sihat boleh menjadi makanan kalori yang penuh dengan gula, apabila seseorang menambah banyak gula perang. Pilih bijirin yang mengandungi kurang gula dan elakkan penkek dan pastri yang mengandungi banyak gula.

Elakkan minuman manis

Berhati-hati dengan peranan minuman dalam kandungan kalori. Satu jus oren biasanya mengandungi lebih daripada 100 kalori tetapi menawarkan sedikit nilai pemakanan. Pilihlah makan seluruh buah daripada minum jus.

Makan makanan secara keseluruhan

Makan makanan secara keseluruhan dan bukannya makanan yang diproses boleh membantu seseorang menurunkan berat badan. Cuba menggantikan roti putih, pasta, dan bagel dengan pilihan bijian.

Gandum utuh menawarkan lebih banyak nilai pemakanan dan boleh mengurangkan risiko beberapa jenis penyakit jantung. Kerana bijirin penuh kaya serat, mereka boleh menyokong penurunan berat badan dan mengurangkan sembelit.

Perlukah anda makan sarapan pagi?

Dengan minat terhadap berpuasa yang semakin meningkat, sesetengah orang kini memilih untuk melangkau sarapan pagi sama sekali. Tetapi adakah anda kehilangan berat badan sokongan sarapan pagi?

Tidak makan sarapan pagi boleh menyokong penurunan berat badan kerana ini bermakna seseorang pergi lebih lama tanpa memakan kalori, yang mungkin mengakibatkan pengambilan jumlah kalori yang lebih rendah sepanjang hari.

Walau bagaimanapun, melangkau sarapan mungkin tidak menyokong penurunan berat badan untuk semua orang. Bagi sesetengah orang, melangkau sarapan membawa kepada makan berlebihan pada waktu makan tengah hari. Dengan cara ini, melangkau sarapan boleh menyebabkan penggunaan kalori secara keseluruhan yang lebih tinggi, mengurangkan kehilangan berat badan.

Penyelidikan sekitar sarapan pagi dan penurunan berat badan tidak dapat disimpulkan. Meta-analisis 2019 BM dan semakan sistematik menunjukkan bahawa sarapan lewat boleh menyokong penurunan berat badan. Memeriksa 13 percubaan, pra penyelidik mendapati bahawa tidak makan sarapan pagi ditawarkan sederhana menurun dalam berat badan.

Walau bagaimanapun, penulis kajian juga mendapati bahawa informasi tidak kukuh. Faktor lain mungkin menyumbang perbezaannya. Pra saintis perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk memahami sepenuhnya sama ada mengelakkan sarapan adalah strategi penurunan berat badan yang berkesan.

Makanan sarapan pagi untuk vegan


Mentega kacang pada roti bakar adalah pilihan sarapan yang sihat untuk vegan yang cuba menurunkan berat badan.

Bagi semua orang, adalah penting bagi mereka yang mengikuti diet plan vegan untuk mengambil proteins yang mencukupi. Mengambil proteins membantu orang berasa kenyang, yang mungkin menyokong penurunan berat badan.

Makanan sarapan pagi Vegan boleh menjadi pilihan yang sihat bagi sesiapa yang ingin menghadkan penggunaan daging atau menambah pelbagai makanan mereka. Juga, makan lebih banyak sayur-sayuran meningkatkan serat dan pengambilan nutrien seseorang.

Banyak pilihan sarapan vegan kaya dengan proteins, serat, dan nutrien lain. Berikut adalah beberapa makanan sarapan vegan untuk dicuba:

 • Perebutan vegan (menggunakan tauhu bukan telur) dan kale, brokoli, atau bayam
 • kacang atau kacang almond pada roti bersaiz gandum
 • Oat dengan blueberries, strawberi, atau raspberi dan madu sudu pilihan
 • bijirin bijirin dengan susu kedelai atau kacang almond
 • roti bakar avokado pada roti gandum, dipanggang dengan jus lemon dan garam laut
 • omelet tofu
 • BLT vegan yang diperbuat daripada daging kedelai, salad, tomato, dan roti gandum
 • kacang campuran
 • gandum dengan mentega kacang
 • smoothie dengan avokado, pisang, berry beku, dan satu sendok teh madu

 

Makanan sarapan pagi untuk vegetarian

Vegetarian boleh memilih dari pelbagai jenis makanan sarapan pagi yang lazat. Menambah produk tenusu memudahkan untuk mendapatkan banyak proteins untuk menyokong penurunan berat badan.

Satu kajian pada tahun 2011 membandingkan diet vegetarian kepada nonvegetarians. Penyelidik mendapati bahawa diet plan vegetarian lebih padat nutrisi. Ini mungkin kerana vegetarian makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran daripada pemakan daging. Penulis kajian juga menyarankan bahawa diet plan vegetarian boleh menyokong penurunan berat badan.

Berikut adalah beberapa konsep sarapan vegetarian:

 • bijirin bijirin dengan susu 1%
 • Yogurt dengan beri
 • yogurt vanila biasa dengan pisang
 • dua keping keju cheddar putih dengan sebilangan kecil kacang campuran
 • telur rebus yang ditaburi dengan garam
 • avocado dengan keju kotej dan sos panas
 • telur rebus pada roti bakar gandum
 • telur hancur dengan sos panas dan bukannya keju atau garam

 

Makanan sarapan pagi untuk pemakan daging

Walaupun daging tinggi dalam banyak nutrien, ia juga merupakan makanan kalori yang tinggi kerana kandungan lemaknya. Daging batang pinang dan daging ayam kurang mengandungi lemak dan kalori daripada daging merah, jadi memilih jenis daging ini adalah pilihan yang baik untuk pemakan daging yang berharap dapat menurunkan berat badan.

Mengurangkan jumlah daging dalam setiap hidangan dan menggantikannya dengan sayur-sayuran serat yang kaya nutrien juga boleh membantu.

Makanan berikut boleh menyokong penurunan berat badan yang sihat:

 • sandwic ayam bakar dengan selada pada roti gandum
 • Bacon Kanada dengan yogurt atau telur
 • ayam belanda sosis bergegas dengan banyak sayuran

Sarapan pagi untuk orang yang mempunyai sekatan diet plan

Mempunyai alahan atau keadaan kesihatan yang mendasari tidak menjejaskan keseronokan seseorang untuk sarapan pagi. Terdapat banyak alternatif yang ada. Sambungan