Penyakit jantung

Penyelidikan baru telah mendedahkan bahawa, sama ada kerana mereka janda, bercerai, berpisah, atau tidak pernah berkahwin, pesakit jantung yang belum berkahwin mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada yang sudah berkahwin.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Bolehkah perkahwinan melindungi anda daripada kematian kardiovaskular?

Pemimpin kajian Dr Arshed Quyyumi, seorang profesor perubatan di Emory University di Atlanta, GA, mengatakan bahawa dia “agak terkejut” oleh kekuatan pengaruh status perkahwinan pada pesakit jantung.

Dalam sebuah artikel baru yang diterbitkan dalam Journal of the American Heart Association , dia dan pasukannya menyatakan bahawa walaupun terdapat bukti yang baik untuk menunjukkan bahawa orang yang bercerai lebih cenderung untuk mati secara dini, tidak jelas apakah status perkawinan membuat perbedaan pada hasil kardiovaskuler pada orang yang mempunyai penyakit jantung.

Mereka juga menunjukkan bahawa “takrif status tidak berkahwin tidak selalu jelas walaupun terdapat perbezaan dalam kumpulan bercerai atau berpisah, janda, dan tidak berkahwin.”

Penyakit jantung adalah nombor satu punca kematian di seluruh dunia, dengan mendakwa sejumlah 17.3 juta nyawa setiap tahun. Jumlah ini dijangka melebihi 23.6 juta menjelang tahun 2030.

Di Amerika Syarikat – di mana ia menjadi punca utama kematian bagi lelaki dan wanita – penyakit jantung membunuh sekitar 610,000 orang setahun, iaitu 1 dalam setiap 4 kematian.

Lebih separuh daripada kematian kepada penyakit jantung di AS setiap tahun adalah disebabkan oleh penyakit arteri koronari, satu keadaan yang mengurangkan aliran darah ke jantung dan menyebabkan serangan jantung.

Seringkali, kali pertama orang mendapati bahawa mereka mempunyai penyakit jantung adalah ketika mereka mengalami serangan jantung. Di AS, kira-kira 735,000 orang mengalami serangan jantung setiap tahun.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 Merekrut mereka yang mempunyai penyakit arteri koronari

Untuk kajian mereka, Dr Quyyumi dan rakan-rakan menyiasat 6,051 pesakit dewasa dengan “penyakit arteri koronari yang disyaki atau disahkan” yang telah menjalani catheterization jantung, yang merupakan prosedur diagnostik untuk memeriksa seberapa baik jantung berfungsi.

Umur purata peserta – 23 peratus daripadanya adalah hitam dan 64 peratus adalah lelaki – adalah 63 tahun. Mereka menjalani prosedur jantung antara 2003 dan 2015, dan diikuti antara 1.7 dan 6.7 tahun, dengan kebanyakan diikuti selama 3.7 tahun.

Apabila mereka menjalani catheterisasi jantung, 70 peratus daripada pesakit didiagnosis mempunyai penyumbatan, atau penyakit arteri koronari obstruktif, dan 8 peratus disampaikan dengan serangan jantung.

Dari maklumat yang dikumpulkan dalam wawancara telefon dan rekod perubatan, para penyelidik mendapati bahawa 18 peratus daripada pesakit telah meninggal dunia dari semua sebab dalam tempoh susulan, 11 peratus telah meninggal akibat penyebab kardiovaskular, dan 4.5 peratus telah mengalami serangan jantung.

Daripada soal selidik bahawa peserta kajian telah diisi pada awal, saintis dapat menentukan bahawa 68 peratus daripadanya telah berkahwin, 14 peratus telah diceraikan atau dipisahkan, 11 peratus telah janda, dan 7 peratus tidak pernah berkahwin.

 Pertama untuk melihat kumpulan yang tidak berkahwin

Hasil utama yang diukur oleh Dr Quyyumi dan rakan sekerja adalah kejadian gabungan kematian kardiovaskular atau serangan jantung. Mereka juga menganalisis dua hasil sekunder: kematian dari semua sebab, dan kematian kardiovaskular sendiri.

Mereka mendefinisikan kematian kardiovaskular sebagai kematian yang disebabkan oleh kejadian “iskemia” – termasuk, misalnya serangan jantung atau strok yang membawa maut akibat bekalan darah yang terhad.

Analisis statistik data menunjukkan bahawa risiko kematian semasa tindak lanjut adalah lebih tinggi pada orang yang belum berkahwin daripada orang yang sudah berkahwin.

Khususnya, belum berkahwin dikaitkan dengan risiko peningkatan 24 peratus daripada kematian akibat punca, 45 peratus peningkatan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular, dan risiko peningkatan kematian kardiovaskular sebanyak 52 peratus atau serangan jantung.

Analisis lanjut mengenai risiko kematian kardiovaskular atau serangan jantung di kalangan pesakit yang belum berkahwin menunjukkan risiko paling tinggi bagi mereka yang telah janda (71 peratus lebih tinggi), diikuti oleh mereka yang telah bercerai atau berpisah (41 peratus lebih tinggi) dan mereka yang tidak pernah berkahwin (40 peratus lebih tinggi).

 Doktor harus mempertimbangkan status perkahwinan

Risiko meningkat kekal signifikan “walaupun selepas pelarasan yang meluas” untuk mengambil kira faktor-faktor lain yang mungkin mempunyai pengaruh ke atas keputusan, seperti keterukan penyakit, penggunaan ubat, dan status sosioekonomi.

Pasukan percaya bahawa kajiannya adalah yang pertama menunjukkan secara khusus bahawa risiko kematian dalam pesakit balu, bercerai, berpisah, atau tidak berkahwin dengan disyaki atau mengesahkan penyakit arteri koronari adalah lebih tinggi daripada pesakit yang sudah berkahwin.

Tetapi penyelidik juga menunjukkan bahawa kajian mereka mempunyai beberapa batasan dan harus dirawat dengan hati-hati.

Sebagai contoh, data hanya melindungi pesakit yang dirawat di satu kemudahan perubatan, dan juga, tidak ada pemeriksaan semasa susulan perubahan dalam status perkahwinan pesakit. Terdapat juga tiada akaun yang diambil sama ada atau tidak pesakit bersekedudukan.

Walau bagaimanapun, mereka mencadangkan bahawa mungkin doktor di hospital perlu mengambil kira status perkahwinan apabila memutuskan rawatan dan penjagaan mereka yang mempunyai penyakit arteri koronari.

Mereka juga memanggil kajian lanjut untuk mengetahui sama ada “strategi rawatan yang lebih agresif” dapat mengurangkan risiko ini untuk pesakit jantung yang belum berkahwin.

Dalam kumpulan peserta ini, berbanding dengan orang yang sudah berkahwin, mereka yang belum berkahwin lebih cenderung menjadi wanita kulit hitam dengan tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau kegagalan jantung dan kurang cenderung merokok.

Sokongan sosial yang disediakan oleh perkawinan, dan mungkin banyak manfaat lain dari persahabatan, penting bagi penderita penyakit jantung.”

Dr. Arshed Quyyumi

Pesakit penyakit jantung yang janda, bercerai, berpisah, atau tidak berkahwin menghadapi risiko kematian yang lebih tinggi daripada rakan-rakan mereka yang sudah berkahwin, mendapati kajian baru.