KONGSI

Cara semulajadi membersih paru-paru

Teknik pembersihan paru-paru boleh memberi manfaat kepada orang yang merokok, orang yang mendapat pendedahan biasa terhadap pencemaran udara, dan mereka yang mempunyai keadaan kronik yang mempengaruhi sistem pernafasan, seperti asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan fibrosis kistik. Bernafas dalam pencemaran udara, asap rokok, dan toksin lain boleh merosakkan paru-paru dan juga mengganggu keadaan kesihatan. Mengekalkan kesihatan paru-paru adalah penting untuk menjaga kesihatan secara umumnya.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pendedahan kepada pencemaran udara menghasilkan sebanyak 4.2 juta kematian di seluruh dunia setiap tahun. Rokok rokok adalah punca kematian bagi setiap lima orang di Amerika Syarikat.

Dalam artikel ini, kita membincangkan beberapa kaedah yang boleh digunakan orang untuk mencuba membersihkan paru-paru mereka.

Adakah mungkin untuk membersihkan paru-paru anda?

Menyedut wap air untuk membersihkan sinus
Penyedutan wap adalah rawatan yang popular untuk selesema dan batuk.

Kesihatan paru-paru adalah penting untuk kesihatan keseluruhan seseorang. Paru-paru adalah organ pembersihan diri yang akan mula menyembuhkan diri mereka apabila pendedahan kepada pencemaran berhenti, misalnya, ketika seseorang berhenti merokok.

Selepas paru-paru mengalami pendedahan kepada pencemaran, seperti asap rokok, dada seseorang mungkin merasa penuh, sesak, atau meradang. Mucus berkumpul di paru-paru untuk menangkap mikrob dan patogen, yang menyumbang kepada perasaan berat ini.

Seseorang mungkin boleh menggunakan teknik khusus untuk membantu membersihkan paru-paru lendir dan perengsa untuk melegakan kesesakan dada dan lain-lain gejala tidak selesa.

Beberapa kaedah ini juga boleh membuka saluran pernafasan, meningkatkan kapasiti paru-paru, dan mengurangkan keradangan, yang dapat membantu mengurangkan kesan pencemaran dan asap di paru-paru. Teknik ini juga dapat membantu pesakit COVID-19 untuk mengurangkan masalah pernafasan.

Cara untuk membersihkan paru-paru

Di bawah ini, kita melihat senaman pernafasan dan perubahan gaya hidup yang boleh membantu menghilangkan lendir yang berlebihan dari paru-paru dan meningkatkan pernafasan.

1. Terapi wap

Terapi wap, atau penyedutan stim, melibatkan menghirup wap air untuk membuka saluran udara dan membantu parut parit parut.

Orang yang mempunyai keadaan paru-paru mungkin menyedari gejala mereka semakin teruk dalam udara sejuk atau kering. Iklim ini boleh mengeringkan membran mukus di saluran udara dan menyekat aliran darah.

Sebaliknya, wap menambah kehangatan dan kelembapan ke udara, yang dapat meningkatkan pernafasan dan membantu melonggarkan mukus di dalam saluran udara dan paru-paru. Menghirup wap air dapat memberikan bantuan segera dan membantu orang bernafas lebih mudah.

Satu kajian kecil melibatkan 16 lelaki dengan penyakit paru obstruktif kronik (COPD), keadaan paru-paru yang menjadikannya lebih sukar untuk bernafas, mendapati terapi topeng wap menyebabkan kadar jantung dan kadar pernafasan yang lebih rendah daripada terapi topeng bukan wap.

Walau bagaimanapun, para peserta tidak melaporkan peningkatan yang berterusan dalam fungsi pernafasan mereka.

Terapi ini mungkin penyelesaian sementara yang berkesan, tetapi para penyelidik perlu melakukan lebih banyak kajian sebelum mereka memahami sepenuhnya manfaat terapi stim pada kesihatan paru-paru.

2. batuk terkawal

Batuk terkawal boleh membantu menghantar lendir melalui saluran udara.

Batuk adalah cara membuang toksin secara semulajadi bahawa ia telah terperangkap dalam lendir. Batuk yang dikawal melonggarkan lendir yang berlebihan di dalam paru-paru, menghantarnya melalui saluran udara.

Doktor di hospital mengesyorkan bahawa orang dengan COPD melakukan senaman ini untuk membantu membersihkan paru-paru mereka.

Orang boleh mengikuti langkah-langkah di bawah untuk membersihkan paru-paru mereka daripada lendir berlebihan:

 • duduk di kerusi dengan bahu santai, menjaga kedua-dua kaki rata di atas lantai
 • lipat lengan ke atas perut
 • perlahan-lahan menghirup melalui hidung
 • perlahan-lahan menghembus nafas sambil bersandar ke hadapan, menolak lengan melawan perut
 • batuk 2 atau 3 kali sambil menghembuskan nafas, menjaga mulut sedikit terbuka
 • perlahan-lahan menghirup melalui hidung
 • berehat dan ulangi seperti yang diperlukan

3. Tetapkan lendir dari paru-paru

Saliran postural melibatkan berbaring dalam kedudukan yang berbeda untuk menggunakan graviti untuk mengeluarkan lendir dari paru-paru. Amalan ini boleh meningkatkan pernafasan dan membantu merawat atau mencegah jangkitan paru-paru.

Teknik saliran postural berbeza bergantung pada kedudukan:

1. Di belakang anda

 • Bersandar di lantai atau katil.
 • Letakkan bantal di bawah pinggul untuk memastikan dada lebih rendah daripada pinggang.
 • Perlahan-lahan menghisap melalui hidung dan mulut keluar melalui mulut. Setiap menghembus nafas sepatutnya mengambil masa dua kali selagi menyedut, yang dipanggil 1: 2 bernafas.
 • Teruskan selama beberapa minit.

2. Di sebelah anda

 • Bersandar di satu sisi, berehat kepala di atas lengan atau bantal.
 • Letakkan bantal di bawah pinggul.
 • Berlatih pola pernafasan 1: 2.
 • Teruskan selama beberapa minit.
 • Ulangi di sisi lain.

3. Di perut anda

 • Letakkan sebatang bantal di atas lantai.
 • Bersantai dengan perut di atas bantal. Ingat untuk mengekalkan pinggul di atas dada.
 • Lipatkan tangan di bawah kepala untuk sokongan.
 • Berlatih pola pernafasan 1: 2.
 • Teruskan selama beberapa minit.

4. Latihan

Senaman yang teratur dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan mental rakyat, dan mengurangkan risiko banyak keadaan kesihatan, termasuk strok dan penyakit jantung.

Latihan memaksa otot untuk bekerja lebih keras, yang meningkatkan kadar pernafasan badan, menyebabkan bekalan oksigen yang lebih besar ke otot. Ia juga meningkatkan peredaran, menjadikan tubuh lebih cekap dalam menghilangkan karbon dioksida yang berlebihan yang dihasilkan oleh badan ketika bersenam.

Badan akan mula menyesuaikan diri untuk memenuhi tuntutan latihan tetap. Otot akan belajar menggunakan oksigen dengan lebih cekap dan menghasilkan karbon dioksida yang kurang.

Walaupun bersenam mungkin lebih sukar bagi orang-orang yang mempunyai keadaan paru-paru kronik, individu-individu ini juga boleh mendapat manfaat daripada latihan biasa. Orang yang mempunyai COPD, fibrosis kistik, atau asma perlu berunding dengan pakar penjagaan kesihatan sebelum memulakan rejimen senaman baru.

5. Teh hijau

Teh hijau mengandungi banyak antioksidan yang boleh membantu mengurangkan keradangan di dalam paru-paru. Sebatian ini mungkin melindungi tisu paru-paru daripada kesan penyedutan asap.

Satu kajian baru-baru ini yang melibatkan lebih daripada 1,000 orang dewasa di Korea melaporkan bahawa orang yang minum sekurang-kurangnya 2 cawan teh hijau setiap hari mempunyai fungsi paru-paru yang lebih baik berbanding mereka yang tidak meminumnya.

6. Makanan anti-radang

Makan ceri boleh membantu memerangi keradangan.

Keradangan saluran pernafasan boleh membuat pernafasan sukar dan menyebabkan dada merasa berat dan sesak. Makan makanan anti-keradangan boleh mengurangkan keradangan untuk melegakan gejala-gejala ini.

Makanan yang membantu memerangi keradangan termasuk:

 • kunyit
 • sayur-sayuran berdaun
 • ceri
 • blueberries
 • buah zaitun
 • walnut
 • kacang
 • lentil

7. Perkusi dada

Perkusi adalah satu lagi cara yang berkesan untuk menghilangkan lendir yang berlebihan dari paru-paru. Pakar terapi profesional atau pernafasan akan menggunakan tangan cawan untuk meretas dinding dada untuk melepaskan lendir terperangkap dalam paru-paru.

Menggabungkan perkusi dada dan saliran postural boleh membantu membersihkan saluran udara daripada lendir berlebihan.

Kesimpulan

Toksin dari asap rokok atau pencemaran udara yang memasuki paru-paru boleh menjejaskan seluruh badan. Toksin ini akhirnya menjadi terperangkap dalam mukus.

Kesihatan pernafasan yang baik bergantung kepada sama ada badan secara berkesan menghilangkan lendir dari paru-paru dan saluran udara.

Orang yang mengalami paru-paru yang rosak mungkin mempunyai masa yang lebih sukar daripada yang lain membersihkan lendir dari sistem mereka. Kondisi kronik, seperti COPD, asma, dan fibrosis sista, menyebabkan pengeluaran lendir yang berlebihan atau lendir tebal yang boleh menyumbat paru-paru.

Teknik pembersihan paru-paru, termasuk perparitan postur, perkusi dada, dan latihan pernafasan, boleh membantu melepaskan lendir dari paru-paru dan saluran udara. Terapi wap mungkin menawarkan bantuan sementara kepada orang yang mengalami kesesakan atau keadaan pernafasan kronik.

Bersenam secara berkala, minum teh hijau, dan makan makanan anti-keradangan adalah perubahan gaya hidup yang boleh meningkatkan kesihatan paru-paru dan mengurangkan risiko keadaan kesihatan.

Paru-paru adalah organ pembersihan diri, tetapi mereka juga boleh menggunakan kaedah tertentu untuk membersihkan mukus dan membuka saluran pernafasan. Dalam artikel ini, kita melihat tujuh cara semulajadi di mana seseorang boleh cuba membersihkan paru-paru mereka.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah sumber vitamin D yang terbaik?
Artikel seterusnyaPelembap kulit boleh mengurangkan risiko penyakit
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.