KONGSI

Makanan Bakar Lemak

Mengambil makanan tertentu boleh menyebabkan pengurangan lemak dari badan. Apabila seseorang menambah makanan yang membakar lemak kepada diet, mereka boleh membakar lemak dan menurunkan berat badan dari semasa ke semasa. Makanan pembakar lemak seperti telur, kacang, dan ikan berminyak. Istilah “makanan yang membakar lemak” mungkin dikenakan kepada mereka yang menghasilkan kehilangan lemak dengan merangsang metabolisme, mengurangkan selera makan, bersenam di gym atau mengurangkan pengambilan makanan secara keseluruhan.

Semua makanan merangsang metabolisme. Walau bagaimanapun, beberapa jenis makanan, seperti lada cili, mungkin mempunyai kesan yang lebih besar terhadap metabolisme daripada yang lain. Makan makanan ini boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Makanan tertentu, seperti kacang, juga boleh mengimbangi kelaparan lebih lama daripada yang lain. Mengambil makanan ini boleh membantu mengawal selera makan dan mengurangkan pengambilan makanan secara keseluruhan, yang membawa kepada penurunan berat badan.

Dalam artikel ini, kita mengkaji beberapa makanan membakar lemak yang boleh membantu mereka untuk menurunkan berat badan. Kami juga melihat cara terbaik untuk memasukkan makanan ini dalam diet.

Kacang

Makanan membakar lemak cashews, badam, hazelnuts, pistachios dan walnut.
Makan secara berkala boleh membantu meningkatkan tahap tenaga dan mengimbangi kelaparan.

Kacang sangat berkhasiat. Ia tinggi protein dan lemak yang baik, yang kedua-duanya bermanfaat untuk mengimbangi kelaparan dalam tempoh yang lama.

Yang penting, orang boleh menggabungkan kacang ke dalam diet yang sihat tanpa mendapat apa-apa berat badan.

Sebagai contoh, satu kajian dari tahun 2011, yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition and Metabolism , mendapati bahawa termasuk kacang dalam diet lebih dari 12 minggu menyebabkan peningkatan dalam kualiti diet, tanpa kenaikan berat badan.

Ikan berminyak

Ikan adalah jenis makanan yang sihat yang mengandungi asid lemak omega-3 yang penting. Ikan berminyak seperti salmon sangat tinggi dalam asid lemak rantai panjang yang sukar didapati di tempat lain.

Ikan juga tinggi protein. Protein diet boleh mengimbangi kelaparan , dan ia adalah alat penting untuk penurunan berat badan.

Yogurt

Yogurt boleh berbeza-beza dalam kandungan nutrisi mereka. Yogurt biasa, seperti yogurt gaya Yunani, adalah yang paling sihat. Ia mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan probiotik.

Yogurt juga mengandungi pelbagai jenis protein, seperti kasein dan whey. Satu kajian dari 2014 yang muncul dalam Journal Nutrition menunjukkan bahawa makan yogurt protein tinggi boleh mempunyai manfaat untuk mengawal selera makan, mengimbangi kelaparan, dan mengurangkan pengambilan makanan secara keseluruhan.

Pecah kacang

Pecutan kacang adalah sumber tenaga yang sihat dan bahan serba boleh.

Kacang adalah tinggi vitamin, mineral, dan serat. Mereka juga mengandungi karbohidrat kompleks, yang merupakan sumber tenaga yang baik.

Pecutan kacang juga mengandungi protein yang boleh mengimbangi kelaparan.

Kajian 2011 yang muncul dalam Journal Nutrition menjelaskan bahawa protein yang terkandung dalam kacang berpecah mempunyai kesan yang lebih besar untuk mengurangkan rasa lapar daripada protein whey daripada susu.

Telur

Hidangkan pea dan lentil rebus atau kari dengan cili

Telur kaya dengan vitamin, mineral, dan nutrien lain yang penting untuk kesihatan, laporkan American Heart Association (AHA) . Mereka tinggi kolesterol, tetapi tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa makan kolesterol menyebabkan kolesterol tinggi di dalam badan.

Telur juga merupakan sumber protein yang sangat baik dan boleh membantu mengawal selera makan. Satu kajian dalam jurnal Penyelidikan Nutrisi mendapati bahawa makan telur semasa sarapan mempunyai kesan positif terhadap mengawal kelaparan dan pengambilan makanan pada waktu siang.

Lada cili

Lada cili mengandungi capsaicin kimia, yang boleh memberi manfaat kepada penurunan berat badan.

Kajian sistematik 2012, yang diterbitkan dalam jurnal Appetite , menunjukkan bahawa capsaicin boleh meningkatkan pembakaran lemak dan mengurangkan selera makan. Kesan-kesan ini boleh membantu mengurangkan berat badan.

Minyak kelapa

Minyak kelapa mengandungi trigliserida rantai sederhana yang tinggi. Ini adalah jenis lemak khusus yang mungkin mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Analisis meta-2015, yang muncul dalam Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , mendapati bahawa trigliserida rantaian sederhana ini boleh membawa kepada penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan hasilnya.

Ramai saintis percaya bahawa trigliserida rantaian sederhana dapat meningkatkan penggunaan tenaga dan mengurangkan lemak.

Teh hijau

Teh hijau mempunyai banyak manfaat kesihatan, seperti menolong penurunan berat badan.

Teh hijau adalah sumber antioksidan yang bermanfaat dan mungkin mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Salah satu faedah ini termasuk penurunan berat badan.

Kajian berkualiti tinggi dari 2012, yang diterbitkan dalam Pangkalan Data Cochrane Kajian Sistematik , mendapati bahawa penggunaan teh hijau menyebabkan penurunan berat badan pada orang dewasa yang berlebihan berat badan atau obes.

Jumlah penurunan berat badan adalah kecil tetapi secara konsisten terdapat di beberapa kajian yang berlainan.

Menambah makanan membakar lemak kepada diet

Dalam sesetengah kes, adalah mungkin untuk mendasarkan makanan pada makanan yang membakar lemak. Sebagai contoh, ia mungkin terdiri daripada ikan berminyak seperti salmon dengan sayur-sayuran. Pilihan lain adalah untuk mempunyai telur dengan roti bakar utuh untuk sarapan pagi.

Bagi vegetarian dan vegan, makanan berasaskan tumbuhan yang kaya dengan protein boleh menjadi cara yang berguna untuk membantu penurunan berat badan. Mencampur makanan membakar lemak seperti kacang berpisah dengan sumber protein lain yang bermanfaat adalah satu cara untuk melakukan ini. Contoh-contoh ini termasuk sup pea split, atau pecah pea dal.

Ia juga boleh memberi manfaat untuk memilih makanan ringan yang membakar lemak seperti kacang. Makanan ringan semacam itu lebih dapat memuaskan nafsu makan dan kawalan daripada orang lain, seperti coklat atau cip.

Ringkasan

Makanan tertentu boleh membantu seseorang membakar lemak dan menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa makanan membakar lemak mesti menjadi sebahagian daripada diet yang sihat secara keseluruhan. Juga, seseorang mesti melakukan aktiviti fizikal secara tetap untuk membakar lemak dan menurunkan berat badan.

Makanan ini tidak mungkin menyebabkan kehilangan lemak yang nyata.

KONGSI
Artikel sebelum iniHistamin meningkatkan memori jangka panjang
Artikel seterusnyaHepatitis B dan faedah vaksin ini untuk bayi baru lahir
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.