kuku hitam tanda penyakit apa

Kuku jari kaki hitam boleh menyakitkan. Walaupun ada beberapa sebab yang berpotensi kuku kaki hitam, ramai yang mudah untuk merawat atau mungkin membersihkannya sendiri. Dalam artikel ini, kita melihat enam penyebab utama kuku hitam. Sebagai tambahan kepada pilihan rawatan dan tips untuk pencegahan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Enam punca kuku hitam

Terdapat pelbagai sebab untuk kuku hitam dan banyak cara mudah untuk dirawat.

Adalah penting bagi seseorang yang mengalami kuku hitam atau kuku rosak untuk memahami beberapa sebab yang mungkin berpotensi menjadi punca.

Apabila ragu-ragu, adalah idea yang baik untuk diperiksa oleh seorang pengamal perubatan profesional yang boleh mendiagnosis masalah dan membangunkan pelan rawatan yang berkesan.

1. Trauma berulang

Apabila seseorang memakai kasut yang tidak sesuai, mereka mungkin berisiko mengalami kuku hitam akibat trauma berulang.

Tekanan jangka panjang pada jari kaki dari kasut yang kurang sesuai boleh menyebabkan pelbagai masalah. Dari lepuh kecil hingga lepuh berdarah di bawah kuku.

Dalam kes ringan, kuku hitam akan tumbuh secara semula jadi dari masa ke masa tanpa rawatan. Dalam kes-kes yang teruk, seperti apabila kuku mula tertanggal dan tercabut dari jari, pesakit harus mendapatkan rawatan perubatan.

2. Kekuatan tumpul

Dalam sesetengah kes, trauma boleh menjadi kecederaan tumpul sekali, contohnya, jika seseorang menjatuhkan objek berat secara sengaja atau tidak pada kaki mereka. Apabila ini berlaku, salur darah di jari kuku memecah, menyebabkan darah terpercik di situ.

Jari yang cedera akan mula merasa sakit dan mengeringkan darah di bawah kulit dengan segera. Pembekuan darah akan menyebabkan kaki menjadi terasa sakit dan bengkak. Seorang doktor di hospital boleh merawat keadaan ini dengan mengeluarkan darah melalui pinprick.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

3. jangkitan kulat

Jangkitan kulat adalah satu lagi masalah biasa yang boleh menyebabkan kuku hitam terbentuk. Biasanya, jangkitan kulat menyebabkan perubahan warna putih atau kekuningan. Walau bagaimanapun, serpihan boleh terbina berhampiran jangkitan, menyebabkan kuku seakan kelihatan hitam.

Kuku jari kaki sangat sensitif terhadap jangkitan kulat, kerana stokin kaki dan kasut boleh memberikan tempat pembiakan yang hangat dan lembap untuk kulat membiak. Jangkitan kulat biasanya boleh dicegah dengan penjagaan kaki yang betul.

4. Melanoma

Dalam kes yang jarang berlaku, kuku hitam mungkin disebabkan oleh melanoma. Melanoma adalah sejenis kanser kulit yang paling agresif.

Melanoma menyebabkan kulit mengembangkan satu atau lebih tompok kulit hitam yang tidak teratur. Dalam sesetengah kes, tampalan kulit gelap tumbuh di bawah jari kuku.

Melanoma berkembang perlahan-lahan, dan tanpa gejala-gejala lain, maka ia sering tidak diperhatikan pada peringkat awal, terutamanya jika ia berasal dari kuku jari kaki.

5. Perubahan pigmen

Warna kulit manusia secara semula jadi boleh berubah dari masa ke masa. Bagi mereka yang mempunyai kulit yang lebih gelap, kesan gelap boleh berkembang di bawah kuku kaki.

Perubahan pigmen biasanya seragam, jadi jika ia menjejaskan pada sebelah kaki, ia biasanya akan menjejaskan juga pada kaki yang sebelah lagi. Kuku boleh membentuk kesan gelap di bawahnya juga.

6. Syarat asas

Terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kuku hitam, termasuk:

Dalam kebanyakan kes, mengawal keadaan asas akan membantu kuku untuk mendapatkan semula warna asalnya.

 Rawatan

Kaki mungkin mengalami trauma berulang akibat dari memakai kasut yang tidak sesuai.

Rawatan untuk kuku hitam akan berbeza-beza bergantung kepada punca.

Dalam kes kecederaan tumpul, seorang doktor boleh membuat lubang kecil di kuku menggunakan jarum. Lubang ini akan membolehkan darah mengalir dan mengurangkan banyak tekanan yang telah dibina dari masa ke masa.

Dalam kes yang lebih teruk di mana jangkitan telah berkembang, seorang doktor mungkin perlu memberi ubat tambahan untuk membantu kecederaan yang sembuh.

Jika seseorang mengalami kecederaan berulang, seperti dari memakai kasut yang tidak sesuai, kemungkinan seorang doktor akan menyarankan untuk merehatkan kaki dan menukar kasut.

Keadaan asas seperti kencing manis perlu dirawat terlebih dahulu oleh seorang doktor, yang mungkin juga menyesuaikan tahap rawatan biasa seseorang.

Pesakit mungkin dapat merawat jangkitan kulat di rumah. Krim dan salap di atas boleh cukup untuk membunuh kulat dan membenarkan kuku untuk sembuh. Walau bagaimanapun, jika jangkitan tidak hilang selepas beberapa hari, pesakit perlu berunding dengan doktor.

Dalam kes di mana kuku hitam mungkin mengandungi kanser, doktor akan mengkaji semua pilihan rawatan yang ada. Sambungan