Faedah air limau nipis

Air limau nipis, mencampurkan air dengan buah sitrus, seperti limau boleh menambah perisa ke dalam segelas air, menggalakkan peminum air yang enggan mengambil lebih banyak. Badan memerlukan air untuk terus stabil dan minum air secukupnya adalah penting untuk mengekalkan kesihatan yang optimum.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Air memastikan tubuh manusia terhidrat secukupnya. Manusia kekal terhidrasi dengan meminum cecair dan memakan makanan dengan kandungan air yang tinggi.

Jumlah air yang perlu diminum oleh seseorang bergantung kepada:

  • umur
  • jantina
  • jumlah aktiviti fizikal yang mereka lakukan
  • sama ada seseorang sedang hamil atau menyusukan
  • suhu dan faktor persekitaran yang lain
  • sama ada atau tidak seseorang mempunyai demam atau cirit-birit atau muntah

Ramai orang tidak minum air yang mencukupi dan diperlukan oleh badan. Malah, ramai orang minum lebih banyak minuman manis dan berkarbonat daripada air biasa.

Sesetengah orang mungkin mendapati bahawa memerah limau nipis meningkatkan rasa air, menggalakkan mereka untuk minum lebih banyak lagi. Dengan minum air limau nipis, mereka juga boleh memanfaatkan banyak manfaat kesihatan yang ditawarkannya.

12 faedah air limau nipis atau khasiat lemon

Air limau nipis
Air limau boleh membantu pencernaan dan boleh menggalakkan orang ramai untuk minum lebih banyak air.

Buah sitrus kecil ini dengan asal-usul di Asia mempunyai manfaat pemakanan yang besar. Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) , sebiji limau nipis dengan diameter 2 inci mengandungi hanya 20 kalori.

Saiz limau nipis yang sama juga mengandungi nutrien berikut:

  • 22 miligram (mg) kalsium
  • 12 mg fosforus
  • 68 mg kalium
  • 19.5 mg vitamin C, iaitu kira-kira 20-25 peratus daripada nilai harian yang disyorkan untuk orang dewasa

Sebagai tambahan kepada nilai pemakanan limes, air limau nipis mempunyai faedah berikut:

1. Menggalakkan penggunaan air

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mencadangkan bahawa orang yang tidak minum air yang cukup boleh menambah limau nipis, lemon atau limau kasturi untuk meningkatkan rasa, yang boleh mendorong mereka untuk minum lebih banyak air.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


2. Membantu memperbaiki diet

Kajian terbaru dalam Epidemiologi Pemakanan menunjukkan bahawa orang yang minum lebih banyak air daripada minuman manis, seperti soda atau jus, meningkatkan diet mereka.

Orang yang minum air dan bukannya minuman manis mengurangkan jumlah gula dan lemak yang mereka ambil setiap hari.

3. Boleh membantu pencernaan

Menambahkan limau ke dalam air boleh membantu pencernaan. Limes mengandungi sebatian yang membantu merangsang rembesan pencernaan dalam perut. Juga, asid dalam jus limau membantu air liur menghancurkan makanan.

4. Mengurangkan peluang kanser

Beberapa kajian menunjukkan hubungan antara buah limau dan risiko penurunan beberapa jenis kanser. Kajian 2015 di Perubatan (Baltimore) menunjukkan kemungkinan hubungan antara peningkatan buah limau dan risiko kanser esophageal yang berkurangan. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan.

5. Meningkatkan kualiti kulit

Limes mengandungi vitamin C dan antioksidan, kedua-duanya adalah bahan dalam banyak produk kulit komersial. Apabila dicampur dengan air, bahan-bahan semulajadi dalam jus limau boleh membantu meningkatkan penampilan kulit penuaan.

6. Menggalakkan penurunan berat badan

Pakar pemakanan dari hospital sering mengesyorkan minum segelas air dengan hidangan untuk membantu mengelakkan makan berlebihan.

Air limau nipis mempunyai manfaat tambahan. Asid sitrik yang terdapat dalam jus limau membantu meningkatkan metabolisma seseorang, membantu mereka membakar lebih banyak kalori dan menyimpan lemak yang kurang untuk kuruskan badan.

7. Meningkatkan sistem imun

Vitamin C yang digabungkan dengan antioksidan yang terkandung dalam limau memberikan sokongan kepada sistem imun badan.

Apabila bersin secara kerap, air limau nipis boleh membantu mencegah dan memendekkan jangkamasa selesema dan kes-kes selesema.

8. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Limau nipis mengandungi tahap magnesium dan kalium yang tinggi.

Kedua-dua unsur ini membantu menyokong kesihatan keseluruhan jantung. Khususnya, potassium dapat meningkatkan aliran darah dan mengurangkan tekanan darah.

Terdapat juga kajian terhad yang menunjukkan bahawa limau juga boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol.

9. Menurunkan paras gula dalam darah

Menurut beberapa penyelidikan , vitamin C dapat membantu menurunkan kadar gula darah pagi dan pasca makan. Walaupun kajian itu memberi tumpuan kepada orang yang mengambil makanan tambahan vitamin C, kesimpulan menunjukkan bahawa vitamin C menawarkan potensi yang sangat baik untuk meningkatkan tahap gula seseorang. Sambungan