Berat badan

Ramai orang tidak pasti bagaimana untuk menurunkan berat badan dengan selamat dan semulajadi. Ia tidak membantu banyak laman web dan iklan, terutamanya yang dimiliki oleh syarikat yang menjual ubat diet atau produk penurunan berat badan yang lain, menggalakkan maklumat salah tentang kehilangan berat badan. Menurut penyelidikan 2014 , kebanyakan orang yang mencari petua tentang cara menurunkan berat badan akan menemui maklumat palsu atau mengelirukan mengenai penurunan berat badan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Rawatan “Fad” dan regimen senaman kadang-kadang boleh berbahaya kerana ia dapat menghalang orang daripada memenuhi keperluan nutrisi mereka.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , jumlah paling selamat untuk menurunkan berat badan setiap minggu adalah antara 1 dan 2 paun. Mereka yang kehilangan lebih banyak setiap minggu atau mencuba diet atau program mungkin lebih banyak mendapat berat badan kemudian.

Pelbagai kaedah disokong penyelidikan wujud untuk membantu seseorang mencapai berat badan yang sihat dengan selamat. Kaedah-kaedah ini termasuk:

1. Menjaga makanan ringan di rumah dan di pejabat

bagaimana menurunkan berat badan dengan selamat <! - mce: dilindungi% 0A -> buah
Menjaga makanan ringan di rumah dan bekerja boleh membantu seseorang mengelakkan gula dan garam berlebihan.

Orang sering memilih untuk makan makanan yang mudah, jadi lebih baik untuk mengelakkan penyimpanan makanan ringan dan gula-gula.

Satu kajian mendapati bahawa orang yang menyimpan makanan yang tidak sihat di rumah mendapati lebih sukar untuk mengekalkan atau menurunkan berat badan.

Mengawal makanan ringan di rumah dan bekerja boleh membantu seseorang memenuhi keperluan pemakanan mereka dan mengelakkan lebihan gula dan garam. Pilihan makanan ringan yang baik termasuk:

 • kacang tanpa tambahan garam atau gula
 • buah-buahan
 • merangkul sayuran
 • yogurt rendah lemak
 • rumpai kering

2. Mengelak makanan yang diproses

Makanan yang diproses adalah tinggi natrium, lemak, kalori dan gula. Ia sering mengandungi nutrien yang lebih sedikit daripada makanan keseluruhan.

Menurut kajian penyelidikan awal, makanan yang diproses lebih mungkin daripada makanan lain yang membawa kepada kelakuan makan ketagihan, yang cenderung menyebabkan orang makan berlebihan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


3. Makan lebih banyak protein

Diet tinggi protein boleh membantu seseorang menurunkan berat badan. Gambaran keseluruhan penyelidikan yang sedia ada mengenai diet protein tinggi menyimpulkan bahawa ia adalah strategi yang berjaya untuk mencegah atau merawat obesiti atau kegemukan.

Secara kolektif, data menunjukkan bahawa diet protein lebih tinggi 25-30 gram protein setiap hidangan menyediakan peningkatan dalam selera makan, pengurusan berat badan, faktor risiko kardiometabolik, atau semua hasil kesihatan.

Seseorang harus makan lebih banyak telur, ayam, ikan, daging tanpa lemak, dan kacang. Makanan ini semua tinggi protein dan lemak rendah. Protein sihat termasuk:

 • ikan
 • kacang
 • ayam putih
 • keju kotej rendah lemak
 • tauhu

4. Menolak gula tambahan

Gula tidak selalu mudah dielakkan, tetapi menghapuskan makanan yang diproses adalah langkah pertama yang positif untuk diambil.

Menurut Institut Kanser Kebangsaan , lelaki berumur 19 tahun ke atas menggunakan purata lebih daripada 19 sudu teh gula tambah sehari. Wanita dalam kumpulan umur yang sama mengambil lebih daripada 14 teh gula tambah sehari.

Kebanyakan gula yang diambil oleh orang ramai berasal dari fruktosa, yang hati menjadi gemuk dan menjadi lemak. Setelah hati mengubah gula menjadi lemak, ia melepaskan sel-sel lemak ke dalam darah, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

5. Minum kopi hitam

Kopi mungkin mempunyai kesan kesihatan yang positif jika seseorang berhenti daripada menambahkan gula dan lemak. Penulis artikel ulasan menyatakan bahawa kopi meningkatkan metabolisme karbohidrat dan lemak tubuh.

Kajian yang sama menyerlahkan hubungan antara penggunaan kopi dan risiko diabetes dan penyakit hati yang lebih rendah.

6. Tetap terhidrasi

Air adalah cecair terbaik yang dapat diminum seseorang sepanjang hari. Ia tidak mengandungi kalori dan memberikan banyak manfaat kesihatan.

Apabila seseorang minum air sepanjang hari, air membantu meningkatkan metabolisme mereka. Minum air sebelum makan juga boleh mengurangkan jumlah yang mereka makan.

Akhirnya, jika orang menggantikan minuman manis dengan air, ini akan membantu mengurangkan jumlah kalori yang mereka makan sepanjang hari.

7. Mengelakkan kalori dalam minuman

Soda, jus buah-buahan, dan minuman sukan dan tenaga sering mengandungi gula berlebihan, yang boleh membawa kepada peningkatan berat badan dan menjadikannya lebih sukar untuk seseorang menurunkan berat badan.

Minuman tinggi kalori lain termasuk alkohol dan kopi khusus, seperti latte, yang mengandungi susu dan gula.

Orang boleh cuba menggantikan sekurang-kurangnya satu minuman ini setiap hari dengan air, air berkilau dengan limau, atau teh herba.

8. Mengelakkan karbohidrat halus

bagaimana menurunkan berat badan secara selamat <! - mce: dilindungi% 0A -> biji-bijianMakan bijirin boleh membantu mengurangkan berat badan dan membantu melindungi tubuh daripada penyakit.

Bukti dalam American Journal of Nutrition Clinical menunjukkan bahawa karbohidrat halus mungkin lebih merosakkan metabolisme tubuh daripada lemak tepu.

Sebagai tindak balas kepada kemasukan gula dari karbohidrat halus, hati akan mencipta dan melepaskan lemak ke dalam aliran darah.

Untuk mengurangkan berat badan dan menjauhkannya, seseorang boleh makan bijirin penuh.

Karbohidrat halus atau mudah termasuk makanan berikut:

 • nasi putih
 • roti putih
 • tepung putih
 • gula-gula
 • banyak jenis bijirin
 • tambah gula
 • pelbagai jenis pasta

Nasi, roti, dan pasta semuanya boleh didapati dalam pelbagai bijian, yang dapat membantu penurunan berat badan dan membantu melindungi tubuh dari penyakit.

9. Puasa dalam kitaran

Puasa untuk kitaran pendek boleh membantu seseorang menurunkan berat badan. Menurut kajian pada tahun 2015 , berpuasa berselang atau hari berpuasa alternatif boleh membantu seseorang menurunkan berat badan dan mengekalkan penurunan berat badan mereka.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang perlu berpuasa. Puasa boleh berbahaya untuk kanak-kanak, mengembangkan remaja, wanita hamil, orang tua, dan orang yang mempunyai keadaan kesihatan yang mendasari.

10. Mengira kalori dan menyimpan jurnal makanan

Mengira kalori boleh menjadi cara yang berkesan untuk mengelakkan makan berlebihan. Dengan mengira kalori, seseorang akan menyedari betapa banyaknya makanan itu. Kesedaran ini dapat membantu mereka memotong kalori yang tidak perlu dan membuat pilihan pemakanan yang lebih baik.

Jurnal makanan boleh membantu seseorang berfikir tentang apa dan berapa banyak yang mereka makan setiap hari. Dengan melakukan ini, mereka juga boleh memastikan bahawa mereka mendapat cukup setiap kumpulan makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran dan protein.

11. Memberus gigi antara waktu makan atau lebih awal pada petang

Di samping meningkatkan kebersihan gigi, memberus gigi dapat membantu mengurangkan godaan untuk snek antara makanan.

Sekiranya seseorang yang sering berkayak pada waktu malam berus gigi pada waktu petang, mereka mungkin merasa kurang digalakkan untuk memakan makanan ringan yang tidak perlu. Sambungan