Kanser paru-paru

Kanser paru-paru sering dikaitkan dengan merokok atau pendedahan kepada bahan kimia tertentu, tanpa jantina atau etnik yang dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini telah menemui beberapa perbezaan utama antara lelaki dan wanita ketika terhadap kanser, dan untuk kanser paru-paru khususnya.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Menurut Persatuan Kanser Amerika, kanser paru-paru adalah jenis kanser kedua yang paling biasa di kalangan lelaki dan wanita, dengan lebih daripada 200,000 orang Amerika yang dianggarkan didiagnosis pada tahun 2017 sahaja.

Walaupun jauh lebih sedikit wanita merokok berbanding lelaki, mereka masih menyumbang hampir separuh daripada kes-kes baru. Dan walaupun kematian kanser pada lelaki telah menurun sejak tahun 1990, kematian kanser paru-paru di kalangan wanita terus meningkat.

Dalam artikel ini, kita melihat kanser paru-paru khusus pada wanita, termasuk tanda-tanda dan gejala penyakit.

Faktor-faktor risiko

Faktor risiko terbesar bagi kanser paru-paru adalah merokok dan penyedutan asap rokok. Ini tidak kira jantina.

Faktor risiko untuk mengembangkan kanser paru-paru adalah sama pada lelaki dan wanita dan termasuk:

 • sejarah keluarga
 • Sejarah perubatan sebelum kanser paru-paru atau penyakit
 • pendedahan kepada asbestos, asap, atau radon
 • diet miskin
 • rokok
 • pendedahan kepada asap rokok

Merokok atau pendedahan kepada asap rokok kekal besar dan merupakan faktor risiko terbesar dan paling penting yang dikaitkan dengan kanser paru-paru.

Walau bagaimanapun, di kalangan wanita yang tidak merokok, wanita mungkin lebih berisiko berbanding lelaki. Satu kajian yang diterbitkan dalam Seminar Pembedahan Thoracic dan Cardiovascular mendapati bahawa: “Di AS dan Eropah, kira-kira 20 peratus wanita dengan kanser paru-paru tidak pernah merokok berbanding 2-6 peratus daripada lelaki yang tidak merokok.”

Penulis menyarankan bahawa perbezaan ini memberi isyarat bahawa terdapat perbezaan risiko dan perkembangan kanser paru-paru pada wanita berbanding lelaki.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 Gejala

Lelaki dan wanita juga mengalami gejala kanser paru-paru, yang boleh termasuk yang berikut:

 • batuk berterusan dan memburuk
 • kesakitan dada berterusan
 • batuk darah
 • sesak nafas
 • berdeham
 • suara serak
 • kesukaran menelan
 • hilang selera makan
 • pengurangan berat
 • keletihan
 • jangkitan paru-paru berulang, seperti pneumonia atau bronkitis

Sesiapa yang mengalami gejala ini digalakkan untuk berjumpa doktor mereka di hospital untuk membincangkan kebimbangan mereka.

Jenis-jenis kanser paru-paru

Terdapat beberapa jenis kanser paru-paru. Walau bagaimanapun, terdapat dua khususnya yang lebih biasa di kalangan wanita.

Kanser paru-paru sel kecil

Kanser paru-paru sel kecil adalah bentuk kanser paru-paru yang paling agresif dan tidak terdapat banyak gejala. Ini bermakna ia memajukan dengan cepat dan boleh merebak ke bahagian lain badan sebelum seseorang mengetahui sebarang tanda atau gejala.

Hampir semua kes kanser paru-paru sel kecil berkaitan dengan penggunaan tembakau.

Adenocarcinoma

Adenokarsinoma biasanya terletak di luar paru-paru, dan ia boleh merebak di sekitar badan dengan mudah.

Adenocarcinoma adalah sejenis kanser paru-paru sel kecil dan merupakan bentuk kanser paru-paru yang paling biasa di kalangan wanita dan bukan perokok.

Ia sering dijumpai di luar paru-paru dan cenderung menyebarkan ke bahagian lain badan sejak awal dalam proses penyakit.

Kedua-dua jenis kanser paru-paru boleh berkembang pesat, membuat diagnosis awal dan rawatan penting.

Diagnosis mungkin dibuat menggunakan teknik imbasan dan imejan, seperti X-ray dan MRI scan, dan dengan biopsi tisu paru-paru.

 Penyebab dan hormon genetik

Adalah dipercayai bahawa terdapat perbezaan genetik dan hormon atau gabungan kedua-dua yang mungkin menjelaskan perbezaan dalam perkembangan kanser paru-paru dan kelangsungan hidup wanita.

Genetik

Penyelidik telah mengenal pasti beberapa gen minat yang mungkin menjelaskan mengapa wanita terjejas secara berbeza oleh kanser paru-paru. Sebahagian daripada gen ini diwarisi, dan beberapa yang lain diaktifkan oleh pendedahan tembakau.

K-ras

K-ras adalah mutasi genetik yang, jika ada, boleh membuat tumor kanser tumbuh lebih cepat dan lebih cenderung untuk menyebar daripada ketika tidak hadir.

Sesetengah penyelidik berpendapat bahawa K-ras boleh membuat pertumbuhan kanser lebih agresif apabila terdedah kepada estrogen, hormon seks wanita, serta hormon lain.

GRPR

Reseptor peptida yang melepaskan lambung atau GRPR telah dikaitkan dengan pertumbuhan sel kanser.

Seperti K-ras, reseptor ini lebih aktif pada wanita dan mungkin didorong oleh pendedahan kepada estrogen.

EGFR

Faktor pertumbuhan epidermis atau EGFR adalah sejenis protein yang terdapat dalam kanser paru-paru. Mutasi gen yang menghasilkan EGFR adalah jauh lebih biasa pada wanita daripada pada lelaki.

Sesetengah ubat baru dapat mensasarkan keabnormalan khusus dalam protein ini, jadi pengujian genetik untuk mutasi ini adalah penting untuk mencari calon yang berpotensi untuk ubat-ubatan ini.

HER2

HER2 adalah sebahagian daripada keluarga EGFR yang terdapat dalam banyak kes adenocarcinomas. Ia dikaitkan dengan kelangsungan hidup wanita yang lebih rendah dengan kanser paru-paru.

Hormon

Terdapat reseptor estrogen yang terdapat pada sel kanser paru-paru lelaki dan wanita.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa dalam makmal, estrogen menggalakkan pertumbuhan sel-sel tumor dan rawatan yang menghalang estrogen dapat membantu menghalang pertumbuhan sel kanser.

Penyelidik juga mendapati bahawa pendedahan wanita terhadap estrogen sepanjang hayatnya boleh menjejaskan risiko kanser paru-paru. Faktor yang boleh menjejaskan tahap pendedahan wanita termasuk:

 • bilangan kehamilan
 • umur pada masa pertamanya
 • umur di menopaus
 • butiran kitaran haid

Rawatan

Terapi radiasi mungkin merupakan rawatan yang disyorkan untuk kanser paru-paru, sering di samping pembedahan jika perlu.

Rawatan kanser paru-paru bergantung kepada peringkat kanser apabila ia didiagnosis.

Tumor kecil dengan sedikit tanpa penyebaran sering boleh dikeluarkan melalui pembedahan. Dalam sesetengah kes, doktor boleh mengesyorkan kemoterapi atau terapi radiasi untuk digunakan bersama pembedahan untuk memastikan semua sel-sel kanser dikeluarkan.

Sekiranya kanser paru-paru telah menyebar dengan ketara, pembedahan biasanya tidak menjadi pilihan, dan kanser mungkin dianggap tidak dapat disembuhkan. Seorang doktor masih boleh mengesyorkan terapi radiasi untuk membantu mengawal komplikasi atau merawat kesakitan.

Secara tradisional, tidak ada perbezaan bagaimana lelaki dan wanita dirawat untuk kanser paru-paru. Walau bagaimanapun, penyelidikan meneroka perbezaan hormon dan genetik dalam kanser paru-paru di antara jantina yang berbeza telah membawa kepada terapi baru yang mungkin lebih berkesan dan sesuai di kalangan wanita daripada pada lelaki.

Dadah yang mensasarkan protein atau reseptor tertentu kelihatan lebih berkesan dalam kanser paru-paru wanita yang tidak merokok.

 Kesimpulan

Penyelidikan berterusan diperlukan ke dalam perbezaan penting yang berlaku antara wanita dan lelaki yang menimbulkan kanser paru-paru, dan juga sebagai ubat-ubatan yang dapat menargetkan penyakit.

Kanser paru mempunyai prognosis yang serius dengan kadar kelangsungan hidup 5 tahun hanya sekitar 15 peratus untuk kanser tahap 3. Walau bagaimanapun, kadarnya adalah sekitar 50 peratus pada orang yang dirawat lebih awal dalam proses penyakit sebelum kanser mempunyai peluang untuk menyebar.

Tidak ada ujian skrining yang akan mengesan kanser paru-paru awal, sehingga penting untuk berhati-hati menghindari asap tembakau dan asap rokok.

Amalkan gaya hidup yang sihat dan mengelakkan pendedahan kepada asap rokok adalah cara terbaik bagi wanita untuk mengurangkan risiko mereka menghidapi kanser paru-paru.