KONGSI

Kebaikan soya

Terdapat beberapa kontroversi yang merangkumi manfaat kesihatan dan risiko penggunaan soya, terutamanya soya yang diubah suai secara genetik. Kacang soya mengandungi protein hampir 40 peratus dan 20 peratus minyak, memberi mereka banyak kegunaan. Mereka boleh digunakan sebagai makanan, makanan tambahan, atau untuk kegunaan industri.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang soya, manfaat kesihatan dan risiko yang berpotensi, dan bentuk soya terbaik untuk dimakan.

Bagaimana ia digunakan?

Soya boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis makanan dan makanan tambahan.

Soya atau kedelai adalah makanan protein tinggi yang boleh dimasak dan dimakan dalam pelbagai cara. Kacang ini boleh menjadi hijau, hitam, kuning, atau putih.

Muda, kacang soya hijau juga dipanggil edamame. Ianya boleh dikukus dan dimakan sebagai pembuka selera. Edamame berkrim juga boleh digunakan dalam salad, goreng, dan sup.

Kacang kuning biasanya digunakan untuk membuat soya, tauhu, tempe, dan tamari. Mereka juga boleh digunakan untuk membuat tepung soya untuk penaik.

Kacang soya ini juga menyediakan minyak soya, yang boleh digunakan untuk memasak, atau sebagai bahan dalam banyak makanan. Selepas minyak dikeluarkan dari kacang soya, baki bahan boleh digunakan untuk membuat makanan untuk haiwan dan binatang ternakan.

Tambahan

Soya digunakan untuk membuat serbuk protein soya, serta suplemen isoflavone soya.

Industri

Soya mempunyai banyak kegunaan industri. Ia boleh digunakan untuk membuat produk termasuk biodiesel, membina bekalan, permaidani, lilin, dakwat, dan cat.

 Kandungan pemakanan

Soya adalah protein penting untuk vegetarian dan vegan.

Soya adalah protein lengkap, yang bermaksud ia mengandungi semua sembilan asid amino penting. Ia merupakan sumber protein penting bagi ramai orang, terutama vegan dan vegetarian.

Menurut Pangkalan Data Nutrisi Negara Jabatan Pertanian (USDA), 90 gram (g) kacang soya hijau yang dimasak mengandungi:

  • 127 kilokalori (kcal)
  • 11.12 g protein
  • 5.76 g lemak
  • 9.95 g karbohidrat
  • 3.8 g serat

Kacang soya rendah lemak tepu dan tinggi dalam protein, vitamin C, dan folat. Ianya juga merupakan sumber serat, kalsium, besi, magnesium, fosforus, kalium, dan thiamin yang baik.

Kandungan pemakanan produk soya lain berbeza berdasarkan bagaimana ia telah diproses dan bahan-bahan lain yang telah ditambah.

Faedah kesihatan yang mungkin

Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa masukkan soya dalam diet boleh membawa pelbagai manfaat kesihatan yang baik, termasuk:

Kesihatan jantung

Soya telah dikaitkan dengan paras kolesterol yang lebih sihat, yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung yang dirawat di hospital.

Penyelidik menjalankan analisis kajian untuk mengkaji kesan soya terhadap paras kolesterol. Mereka mendapati bahawa mengkonsumsi soya dengan ketara mengurangkan jumlah kolesterol, trigliserida, dan kolesterol LDL. Kolesterol LDL juga dikenali sebagai “kolesterol jahat” kerana hubungannya dengan pembentukan lemak dalam arteri

Pengambilan soya juga meningkatkan HDL kolesterol. Jenis ini juga dikenali sebagai “kolesterol baik” kerana ia membantu menghilangkan kolesterol jahat dari arteri.

Mereka yang mempunyai tahap kolesterol tinggi mempunyai penurunan yang lebih ketara dalam kolesterol LDL mereka berbanding orang yang mempunyai tahap kolesterol yang sihat. Makanan soya kurang diproses, seperti susu kacang soya, lebih berkesan daripada ekstrak protein suplemen.

Obesiti

Para saintis melakukan analisis kajian yang memandang kesan suplemen isoflavon soya pada berat badan pada wanita menopaus.

Isoflavon soya adalah sebatian semula jadi yang mempunyai sifat yang sama dengan estrogen. Tahap estrogen secara semula jadi merosot apabila usia wanita, yang meningkatkan risiko mereka untuk menghadapi keadaan kesihatan tertentu.

Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa secara keseluruhannya, suplemen isoflavon soya mengakibatkan penurunan berat badan yang ketara.

Kanser payudara

Pada masa lalu, terdapat kebimbangan bahawa soya mungkin membahayakan wanita berisiko tinggi untuk mengembangkan kanser payudara atau mereka yang mempunyai kanser payudara. Walau bagaimanapun, pendapat telah berubah kerana lebih banyak penyelidikan telah dijalankan.

Dalam semakan kajian, para saintis melaporkan bahawa pengambilan soya dapat mengurangkan risiko kanser payudara, berdasarkan data dari kajian observasi. Jumlah soya yang boleh memberi manfaat adalah 10 hingga 20 miligram (mg) isoflavon setiap hari, yang sama dengan pengambilan biasa di Asia, di mana wanita cenderung menghidapi kanser payudara yang kurang.

Jumlah pengambilan soya ini juga boleh memberi manfaat kepada wanita dengan kanser payudara, kerana ia dapat meningkatkan kadar survival dan mengurangkan ianya berulang.

Menurut Persatuan Kanser Amerika, tidak diketahui jika isolat protein soya (protein soya yang telah dikeluarkan dari kacang soya) atau protein sayuran bertekstur (produk kacang soya yang telah dibuang lemak) menawarkan manfaat kesihatan yang sama seperti soya kurang diproses sebagai makanan.

 Kemungkinan risiko kesihatan

Sesetengah orang mempunyai kebimbangan tentang penggunaan soya dalam diet. Ini termasuk:

Fungsi tiroid

Terdapat beberapa kebimbangan bahawa pengambilan soya boleh menjejaskan fungsi tiroid seseorang. Dalam satu kajian, para penyelidik mendapati bahawa wanita dengan pengambilan soya yang lebih tinggi mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapatkan peningkatan hormone tiroid-thyroid (TSH). Tahap TSH yang tinggi mungkin menandakan hypothyroidism (tiroid kurang aktif). Penyelidik tidak mendapati hasil yang sama pada lelaki.

Penulis membincangkan bahawa soya mungkin selamat, tetapi jumlah yang berlebihan mungkin berlaku untuk beberapa orang, seperti mereka yang hipotiroidisme yang tidak terdiagnosis. Kajian-kajian lain telah menunjukkan hasil yang berbeza-beza mengenai kesan pengambilan soya pada fungsi tiroid.

Organisma diubahsuai secara genetik

Makanan diubahsuai secara genetik berpotensi membawa kepada penyakit yang kebal terhadap antibiotik.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), organisma diubah suai secara genetik (GMO) adalah “… organisma (iaitu tumbuhan, haiwan atau mikroorganisma) di mana bahan genetik (DNA) telah diubah dengan cara yang tidak berlaku secara semulajadi oleh perkahwinan dan / atau rekombinasi semulajadi. ”

Kebimbangan di seluruh dunia mengenai kesan kesihatan dan keselamatan alam sekitar telah timbul berkaitan dengan tanaman yang diubah suai secara genetik.

Menurut USDA, 94 peratus tanah pertanian kacang soya di Amerika Syarikat digunakan untuk membiakkan kacang soya yang dihasilkan secara genetik pada tahun 2014.

Dalam satu kajian, penyelidik melaporkan bahawa makan makanan diubahsuai secara genetik boleh menyebabkan penyakit yang imun terhadap antibiotik. Mereka juga mempersoalkan keselamatan jangka panjang, kerana GM adalah perkembangan yang agak baru-baru ini.

Jumlah isoflavon yang berpotensi bermanfaat mungkin lebih rendah dalam kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Pemindahan alergen dan pembentukan alergen baru adalah kebimbangan tambahan terhadap GM.

Walaupun ramai yang telah menyatakan kebimbangan mengenai keselamatan tanaman GMO, WHO juga menyatakan bahawa “Makanan GM yang kini tersedia di pasaran antarabangsa telah melepasi penilaian keselamatan dan tidak mungkin menunjukkan risiko untuk kesihatan manusia.” Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan untuk memahami kesan sebenar tanaman GM terhadap kesihatan.

Untuk mengelakkan GMO, cari produk soya organik atau yang dilabel bukan GMO.

Bentuk soya terbaik untuk dimakan

Jenis soya yang paling baik adalah makanan yang kurang diproses. Beberapa contoh termasuk kacang soya yang dimasak, edamame, susu soya, tofu, tempe, dan kacang soya.

Walaupun soya adalah makanan berkhasiat, pakar di Pusat Pencegahan Kanser MD Anderson masih mengesyorkan kesederhanaan. Mengenai keseluruhan makanan soya, pengambilan sederhana adalah 3 hidangan setiap hari.

Disenaraikan di bawah adalah saiz hidangan untuk makanan soya biasa:

  • 1 cawan susu soya
  • 1/2 cawan kacang soya yang dimasak atau edamame
  • 1/3 cawan tauhu

 Kesimpulan

Sebagai kesimpulan, jumlah makanan soya yang sederhana termasuk sebagai sebahagian daripada diet yang sihat boleh memberikan manfaat kesihatan.

Lebih banyak penyelidikan perlu dijalankan ke atas potensi manfaat dan risiko penggunaan soya. Soya kejuruteraan genetik adalah produk kontroversial yang juga memerlukan kajian lanjut.

KONGSI
Artikel sebelum iniKanser paru-paru pada wanita: Tanda dan gejala
Artikel seterusnyaMakan ikan mingguan meningkatkan tidur kanak-kanak dan kecerdasan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.