Kajian baru membongkar mekanisme molekul yang menjelaskan mengapa beberapa bentuk kanser payudara lebih agresif dan tahan terhadap kemoterapi daripada yang lain. Penemuan ini mungkin akan membawa kepada strategi pencegahan dan terapi baru.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Malah, bentuk kanser payudara yang paling agresif mungkin akan lebih mudah dirawat, kerana penemuan baru-baru ini.

Oleh kerana langkah-langkah hebat yang baru dibuat dalam rawatan dan pencegahan kanser payudara, kadar kelangsungan hidup untuk keganasan ini menggembirakan.

Hampir 90 peratus daripada pesakit kanser payudara yang dirawat di hospital mempunyai kadar kelangsungan hidup 5 tahun, menurut statistik terbaru, dan jumlah kematian kanser payudara menurun pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Walau bagaimanapun, Institut Kanser Kebangsaan (NCI) masih menganggarkan bahawa pada 2017, 40,610 wanita akan mati akibat penyakit ini.

Faktor-faktor yang mempengaruhi prospek pesakit kanser payudara bervariasi dan termasuk tahap, gred tumor, dan status penerima reseptor hormon.

Penyelidikan sebelum ini – yang pengarang pertama ialah Ivan Nicola Colaluca, dari Institut FIRC untuk Yayasan Onkologi Molekul di Milan, Itali – mendedahkan bahawa ungkapan protein tertentu yang disebut Numb juga mempengaruhi bagaimana agresif kanser itu.

Numb adalah penting dalam memerangi pembentukan tumor, dan kehilangan atau penurunan tekanan protein ini menyebabkan kanser payudara lebih agresif dan kurang responsif terhadap kemoterapi.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 Dalam penyelidikan terdahulu ini, penyelidik berpangkalan di Itali menunjukkan bahawa protein Numb berfungsi “sihir” perlindungannya dengan menghalang pemusnahan penindas tumor lain yang dipanggil p53.

Dalam kajian baru – pertama yang ditulis oleh Colaluca yang sama – pasukan itu terlepas, dalam detail yang lebih rumit, mekanisme molekul yang Numb menghalang pembentukan kanser payudara agresif.

Penemuan yang diterbitkan dalam Jurnal Biologi Sel, membuka jalan untuk terapi baru dan lebih berkesan yang dapat meningkatkan prospek pesakit kanser payudara.

Pier Paolo Di Fiore, Institut FIRC for Molecular Oncology, bersama-sama mengetuai kajian bersama Salvatore Pece dan Marina Mapelli, Institut Onkologi Eropah, juga di Milan, Itali.

Mengurangkan interaksi molekul kompleks

Penulis kanan menjelaskan penemuan mereka kepada Berita Perubatan Hari Ini , mengatakan, “Terdapat protein dalam sel-sel kita, yang dipanggil p53 yang melindungi dari tumor. Apabila sel-sel kehilangan p53, mereka menjadi ganas.”

“Protein lain, yang dipanggil Mdm2, boleh memusnahkan p53. Akhirnya, protein ketiga yang dipanggil Numb blok Mdm2 dan menghalangnya daripada memusnahkan p53. Intinya, apabila terdapat cukup Numb sekitar, tahap p53 tinggi dan sel-sel dilindungi,” jelas penyelidik.

“Jika, atas sebab apa pun,” penulis terus menerus, “Numb berkurangan maka juga menurunkan p53 dan sel-sel menjadi ganas.”

“Dalam kajian ini, kami menemui mekanisme molekul melalui Numb blok Mdm2 (dan oleh itu membolehkan p53 untuk kekal tinggi),” kata DiFiore dan rakan-rakannya.

Tetapi penemuan penyelidik lebih kompleks. Untuk memahami kerumitan ini, kita harus ingat bahawa, “Di dalam sel, Numb dihasilkan dalam empat varian yang sedikit berbeza (yang secara teknikalnya disebut isoforms). Hanya dua daripada isoforms, -1 dan -2, boleh menyekat Mdm2. ”

Menyiasat kesan isoforms ini dalam kanser payudara, para penyelidik mendapati bahawa “dalam beberapa tumor tertentu […] yang isoforms Numb -1 dan -2 adalah sangat rendah (dan oleh itu p53 [adalah] rendah).”

Malah, apabila membandingkan sel-sel tumor dari pelbagai pesakit kanser payudara, DiFiore dan pasukannya mendapati bahawa sel-sel dengan Numb-1 dan Numb-2 yang rendah lebih tahan terhadap cisplatin, ubat kemoterapi biasa.

Di samping itu, apabila penyelidik mengubati sel-sel kanser ini dengan perencat Mdm2, tahap p53 yang menekan tumor melonjak, yang menjadikan sel-sel lebih terdedah kepada ubat kemoterapi.

Jadi, pasukan “menganggap bahawa kanser payudara memaparkan tahap penurunan Numb-1 dan -2, yang tahan terhadap agen genotoksik, mungkin juga menunjukkan hasil penyakit yang lebih buruk,” jelas Pece.

Oleh itu, para penyelidik dengan teliti mengkaji data tentang 890 orang dengan kanser payudara dan mendapati hubungan yang kuat antara tahap rendah isoforms Numb-1 dan -2 dan risiko kanser payudara yang agresif.

“Mereka tumor payudara dengan rendah -1 dan -2 lebih agresif, mereka metastasize lebih mudah dan juga lebih tahan terhadap kemoterapi,” kata penyelidik kepada MNT .

Membuka jalan untuk ubat baru

Terdapat implikasi penting klinikal penemuan ini, kata para penulis. Salah satu implikasi sedemikian adalah pembangunan dadah yang mencipta kesan Numb pada Mdm2. Dalam masa terdekat, DiFiore dan pasukannya merancang untuk membangunkan ubat-ubatan tersebut.

“Ini bukan satu tugas yang mudah,” kata penyelidik kanan. “Walau bagaimanapun, beberapa langkah propagatif untuk mencapai matlamat ini telah dilakukan dalam kajian kami, dengan mengenal pasti ‘sekeping’ Numb yang mana ubat-ubatan hipotesis ini dapat dimodelkan.”

“Satu kemungkinan lain,” mereka meneruskan, “adalah untuk mengeksploitasi usaha sedia ada untuk membangunkan ubat-ubatan yang boleh menyekat Mdm2.”

Lebih segera, bagaimanapun, saintis merancang untuk memohon diri untuk mengetahui sebab mengapa Numb-1 dan -2 rendah dalam kanser payudara.