Tinggi

tinggi boleh dicapai dengan pemakanan?

Faktor utama yang mempengaruhi ketinggian seseorang adalah susunan genetik mereka. Walau bagaimanapun, banyak faktor lain yang dapat mempengaruhi ketinggian semasa perkembangan, termasuk pemakanan, hormon, tahap aktiviti, dan keadaan perubatan di hospital.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Para saintis percaya bahawa paras genetik, atau DNA, bertanggungjawab untuk sekitar 80% ketinggian seseorang. Ini bermaksud, misalnya, seseorang yang tinggi cenderung mempunyai anak yang juga membesar menjadi tinggi.

Seseorang biasanya membesar sehingga mereka mencapai usia 18 tahun. Sebelum itu, pelbagai faktor persekitaran dapat mempengaruhi seberapa tinggi usia mereka.

Artikel ini merangkumi faktor-faktor yang mempengaruhi ketinggian seseorang, beberapa cara seseorang dapat meningkatkan ketinggian semasa perkembangan, dan sama ada orang dewasa dapat meningkatkan ketinggian mereka atau tidak.

Bayi dan kanak-kanak membesar secara berterusan. Ini disebabkan oleh perubahan pada plat pertumbuhan pada tulang panjang lengan dan kaki mereka.

Apabila plat pertumbuhan membuat tulang baru, tulang panjang menjadi lebih panjang, dan anak itu semakin tinggi.

Manusia membesar paling cepat dalam 9 bulan pertama kehidupan mereka, sebelum dilahirkan. Selepas kelahiran, ianya agak melambatkan.

Setelah kanak-kanak berumur 8 tahun, mereka akan membesar rata-rata 2.16 inci (dalam), atau 5.5 sentimeter (cm), setahun.

Walaupun begitu, remaja akan mengalami “pertumbuhan” pada masa akil baligh. Selepas ini, plat pertumbuhan berhenti membuat tulang baru, dan seseorang itu akan berhenti membesar. Tangan dan kaki berhenti membesar terlebih dahulu, kemudian lengan dan kaki. Kawasan terakhir untuk berhenti membesar adalah tulang belakang.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Oleh kerana proses penuaan yang tipikal, seseorang mula kehilangan ukuran tinggi badan secara beransur-ansur ketika mereka semakin berusia.

Faktor-faktor berikut boleh mempengaruhi berapa paras tinggi seseorang:

DNA

DNA adalah faktor utama yang menentukan ketinggian seseorang.

Para saintis telah mengenal pasti lebih daripada 700 gen yang berbeza yang menentukan ketinggian. Sebilangan daripada gen ini mempengaruhi pertumbuhan plat, dan yang lain mempengaruhi pengeluaran hormon pertumbuhan.

Julat ketinggian normal berbeza bagi seseorang yang berlainan etnik. Sekali lagi, ini ditentukan oleh DNA mereka.

Beberapa keadaan genetik juga boleh mempengaruhi ketinggian orang dewasa, termasuk sindrom Down dan sindrom Marfan.

Hormon

Tubuh menghasilkan hormon yang mengarahkan plat pertumbuhan untuk membuat tulang baru. Ini termasuk:

  • Hormon pertumbuhan : Ini dibuat di kelenjar pituitari dan merupakan hormon yang paling penting untuk pertumbuhan. Beberapa keadaan kesihatan dapat menyekat jumlah hormon pertumbuhan yang dibuat oleh tubuh, dan ini boleh mempengaruhi ketinggian. Kanak-kanak dengan keadaan genetik yang jarang disebut kekurangan hormon pertumbuhan kongenital , misalnya, akan tumbuh pada kadar yang jauh lebih perlahan daripada kanak-kanak lain.
  • Hormon tiroid : Kelenjar tiroid membuat hormon yang mempengaruhi pertumbuhan.
  • Hormon seks : Testosteron dan estrogen sangat penting untuk pertumbuhan semasa proses akil baligh.

Jantina

Lelaki cenderung lebih tinggi daripada wanita. Lelaki juga boleh terus tumbuh lebih lama daripada wanita. Rata-rata, lelaki dewasa lebih tinggi 5.5 in ( 14 cm ) daripada wanita dewasa.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , di Amerika Syarikat, rata-rata lelaki adalah 69 in (175.2 cm) tinggi, dan rata-rata wanita adalah 63.6 in (161.5 cm) tinggi.

Manusia tidak dapat mengawal kebanyakan faktor yang mempengaruhi ketinggian mereka. Ini kerana mereka ditentukan oleh DNA, yang tidak dapat mereka ubah.

Walau bagaimanapun, beberapa faktor boleh meningkatkan atau mengurangkan pertumbuhan semasa kanak-kanak dan proses akil baligh. Kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar dapat mengambil beberapa langkah untuk memaksimumkan ketinggian mereka apabila dewasa kelak. Ini termasuk:

Menjamin pemakanan yang baik

Pemakanan memainkan peranan yang sangat penting dalam pertumbuhan. Kanak-kanak tanpa pemakanan yang baik mungkin tidak setinggi kanak-kanak dengan pemakanan yang mencukupi.

Pakar pemakanan mengesyorkan agar kanak-kanak dan orang muda makan makanan yang seimbang dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini akan memastikan bahawa mereka mendapat semua vitamin dan mineral yang mereka perlukan untuk membesar dengan sihat dan sepatutnya.

Protein dan kalsium sangat penting untuk kesihatan dan pertumbuhan tulang. Beberapa makanan kaya protein termasuk:

  • daging
  • unggas
  • makanan laut
  • telur
  • kekacang
  • kacang dan biji

Beberapa makanan kaya kalsium termasuk:

Memastikan pemakanan yang baik semasa kehamilan juga penting untuk kesihatan tulang dan pertumbuhan janin.

Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar wanita hamil mengambil pelbagai makanan, termasuk “sayur-sayuran hijau dan oren, daging, ikan, kacang, kekacang, produk tenusu yang dipasteur dan buah.”

Tidur yang cukup

Tidur mendorong pertumbuhan dan perkembangan pada kanak-kanak dan golongan remaja. Semasa tidur nyenyak, tubuh melepaskan hormon yang diperlukannya untuk membesar. Oleh itu, tidur yang cukup memungkinkan pertumbuhan yang optimum.

Bersenam secara teratur

Bersenam secara teratur juga penting untuk perkembangan fizikal yang normal. Bermain di luar atau mengambil bahagian dalam sukan, misalnya, boleh menjadikan tulang lebih sihat, lebih padat dan kuat.

Sebaik sahaja seseorang mengalami proses akil baligh, plat pertumbuhan berhenti membuat tulang baru. Mereka menyatu bersama, dan seseorang itu berhenti membesar. Ini bermaksud bahawa apabila seseorang mencapai usia 18 tahun, mereka tidak dapat meningkatkan ketinggiannya.

Mempraktikkan postur badan yang baik dan menjaga otot punggung yang kuat dapat membolehkan seseorang berdiri lebih tegak dan kelihatan lebih tinggi.

Ketinggian banyak ditentukan oleh DNA. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran seperti pemakanan dan senaman dapat mempengaruhi pertumbuhan semasa perkembangan.

Apabila kanak-kanak semakin berusia, mereka memerlukan pemakanan yang baik dan banyak latihan untuk membantu tubuh mereka membuat hormon yang mereka perlukan untuk membesar. Remaja akan mengalami peningkatan pertumbuhan semasa akil baligh. Selepas itu, tulang mereka akan berhenti tumbuh, dan tidak akan bertambah tinggi.

Pemakanan yang baik semasa mengandung juga penting untuk kesihatan tulang dan pertumbuhan bayi dimasa depan.