Implan gigi

Implan gigi adalah struktur buatan yang dimasukkan oleh pakar bedah pergigian ke tulang rahang seseorang. Seseorang mungkin memerlukan implan jika mereka kehilangan satu atau lebih gigi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Teruskan membaca untuk mengetahui mengenai jenis implan dan risiko yang berkaitan. Kami juga menerangkan apa yang diharapkan dari pembedahan implan gigi dan berapa kos prosedurnya.

implan gigi

Implan gigi adalah struktur yang menggantikan gigi yang hilang. Dengan alat seperti skru, pakar bedah memasukkan implan ke tulang rahang, dan ia berfungsi sebagai sauh untuk gigi tiruan, yang disebut mahkota. Ramai juga yang menyebutkan sebagai tanam gigi.

Alat yang disebut abutment menghubungkan gigi palsu dengan implan gigi.

Mahkota itu dibuat khas agar sesuai dengan mulut orang itu dan sesuai dengan warna gigi mereka. Mahkota kelihatan, terasa, dan berfungsi seperti gigi semula jadi.

Implan mempunyai beberapa kelebihan berbanding gigi palsu, iaitu gigi tiruan yang boleh ditanggalkan. Implan:

 • lebih semula jadi dan selesa
 • mempunyai kadar kejayaan yang lebih tinggi
 • meningkatkan fungsi untuk mengunyah
 • menyebabkan risiko rongga yang lebih rendah berkembang pada gigi berdekatan
 • membawa kepada pemeliharaan tulang yang lebih baik di tempat gigi yang hilang
 • menyebabkan penurunan kepekaan pada gigi berdekatan
 • tidak perlu ditanggalkan keluar dan dibersihkan pada setiap malam

Walau bagaimanapun, implan pergigian tidak sesuai untuk semua orang. Alat implan mesti terikat dengan tulang rahang, jadi tulang seseorang mesti sihat sebelum dapat menjalani pembedahan implan.

Terdapat dua jenis implan pergigian: endosteal dan subperiosteal.

Implan endosteal adalah jenis yang paling biasa. Seorang pakar bedah memasukkannya ke dalam tulang rahang, dan masing-masing dapat memegang satu atau lebih gigi palsu.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Seorang pakar bedah melekatkan implan subperiosteal di atas tulang rahang. Pakar bedah pergigian memilih pilihan ini untuk orang yang tidak mempunyai ketinggian tinggi pada tulang rahangnya.

Menurut American Academy of Implant Dentistry, sekitar 3 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai implan gigi, dan jumlah ini meningkat sekitar 500,000 setiap tahun.

Pembedahan implan gigi adalah selamat apabila pakar bedah atau doktor gigi di hospital yang berkelayakan dan berpengalaman melaksanakannya. Ia juga satu-satunya pilihan pemulihan gigi yang menjaga kesihatan tulang rahang seseorang dan merangsang pertumbuhannya.

Sebilangan orang tidak layak menjalani pembedahan implan gigi. Tidak selamat bagi pakar bedah pergigian untuk mengendalikan pesakit dengan:

 • penyakit kronik
 • penyakit metabolik yang tidak terkawal
 • penyakit tulang atau tisu lembut atau jangkitan

Sekiranya masalah ini diselesaikan, seseorang boleh menjalani pembedahan.

Dalam beberapa kes, pakar bedah pergigian enggan melakukan prosedur pada pesakit dengan:

Sekiranya pesakit yang mempunyai perkara di atas menjalani pembedahan implan gigi, terdapat risiko kegagalan implan yang lebih tinggi.

Pakar bedah pergigian juga mungkin memilih untuk tidak beroperasi pada pesakit yang menjalani rawatan berikut, kerana peningkatan risiko komplikasi implan:

Pesakit yang menjalani prosedur ini mungkin mengalami komplikasi semasa atau selepasnya. Isu-isu tersebut mungkin merangkumi:

 • kerosakan saraf, mengakibatkan rasa berubah di kawasan pembedahan
 • pembukaan sayatan selepas pembedahan
 • pergerakan implan
 • pendedahan implan di atas garis gusi
 • jangkitan pada implan

Pesakit yang mengalami pergerakan atau pendedahan implan mungkin perlu menjalani prosedur tambahan untuk meningkatkan kesihatan tulang dan gusi atau membuang atau mengganti implan.

Berikut adalah beberapa tanda dan gejala bahawa penempatan implan tidak berjaya:

 • implan bergerak secara berlebihan
 • nanah atau rembesan lain datang dari tempat prosedur ini
 • sakit ketika mengetuk implan
 • kehilangan tulang yang cepat dan progresif

Setiap orang mungkin mempunyai pengalaman berbeza dalam pembedahan untuk gigi tanam ini. Faktor-faktor yang boleh mempengaruhinya termasuk:

 • bilangan gigi yang memerlukan penggantian
 • lokasi implan di dalam rahang
 • kualiti dan kuantiti tulang di tempat implan
 • kesihatan mulut dan sistemik seseorang

Bergantung pada faktor-faktor ini, prosedur tambahan mungkin diperlukan. Ini termasuk:

Pembesaran sinus

Meletakkan implan di tulang rahang atas biasanya sukar kerana lokasi sinus.

Pakar bedah mungkin perlu melakukan pembesaran sinus – prosedur untuk mengangkat lantai sinus untuk membolehkan lebih banyak tulang berkembang sehingga implantasi dapat berjaya.

Pengubahsuaian rabung

Beberapa orang mempunyai kelainan tulang rahang yang menghalang tulang yang cukup untuk implan berkembang. Dalam kes sedemikian, pakar bedah mungkin perlu melakukan pengubahsuaian rabung.

Ini melibatkan mengangkat gusi untuk mendedahkan kawasan tulang yang cacat. Pakar bedah kemudian akan menggunakan pengganti tulang untuk memperbaiki dan membina kawasan tersebut. Ini meningkatkan kualiti tulang rahang sebagai persediaan untuk pembedahan implan gigi.

Selepas seseorang menjalani pembedahan implan gigi, mereka mesti terus membersih dan menggosok gigi dengan kerap. Gigi tiruan memerlukan perawatan dan pemeliharaan yang sama seperti gigi biasa.

Pakar bedah atau doktor gigi juga akan menjadualkan lawatan susulan untuk memantau implan dan memastikan gigi dan gusi sihat. Penting untuk kembali berjumpa doktor gigi setiap 6 bulan untuk pembersihan profesional.

Kos pembedahan implan gigi berbeza-beza, dan faktor-faktor berikut dapat mempengaruhinya:

 • bilangan dan jenis implan yang diperlukan
 • lokasi implan di dalam rahang
 • adakah terdapat keperluan untuk prosedur tambahan untuk mempersiapkan mulut untuk pembedahan

Seorang doktor gigi atau profesional kesihatan mulut yang lain dapat menganggarkan kos pembedahan implan gigi semasa pemeriksaan awal.

Beberapa polisi insurans pergigian merangkumi sebahagian besar kos.

Pilihan penggantian gigi lain, seperti jambatan, mungkin lebih murah. Walau bagaimanapun, jambatan lebih sukar dijaga dan sering memerlukan penggantian dan pembaikan, sehingga meningkatkan keseluruhan kos. Implan gigi boleh memberikan faedah jangka panjang sekiranya seseorang menjaganya dengan baik.

Gigi tanam adalah lekapan pada tulang yang menggantikan gigi yang hilang. Implan mempunyai kadar kejayaan yang tinggi dan dapat memberikan faedah jangka panjang.

Sebilangan orang memerlukan prosedur tambahan untuk menyiapkan mulut mereka untuk prosedur gigi tanam ini. Ini akan menambah kos keseluruhan. Jumlah dan jenis implan yang diperlukan juga dapat menaikkan kos.

Sesiapa yang mempertimbangkan pembedahan implan gigi harus bertanya kepada doktor gigi mereka sama ada ia sesuai untuk mereka.