Cabut gigi

Doktor gigi dan pakar bedah mulut di hospital melakukan pencabutan gigi kerana banyak sebab. Masalahnya mungkin gigi palsu atau gigi yang rosak teruk akibat tidak dijaga. Dalam beberapa kes, doktor gigi akan mengeluarkan gigi untuk memberi ruang kepada prostetik gigi atau pendakap gigi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Pakar bedah mulut, bukan doktor gigi, boleh mencabut gigi apabila keadaannya lebih rumit. Dalam banyak kes, mereka mengeluarkan gigi geraham ketiga.

Doktor gigi atau pakar bedah akan mematikan saraf gigi terlebih dahulu untuk menjadikan pesakit itu lebih selesa. Walaupun cabut gigi masih tidak menyenangkan, ia boleh menjadi kunci untuk melegakan sakit gigi dan mencegah masalah di masa depan.

Dalam artikel ini, kami menggariskan pelbagai jenis pencabutan gigi dan mengapa seseorang memerlukannya. Kami juga menerangkan persiapan dan apa yang diharapkan selepas prosedur.

Doktor gigi dan pakar bedah mulut mencabut gigi kerana pelbagai sebab. Beberapa contoh merangkumi:

  • rongga gigi
  • penyakit gusi
  • jangkitan gigi
  • trauma atau kecederaan pada gigi atau tulang di sekitarnya
  • komplikasi gigi
  • persediaan untuk prostesis gigi
 • persediaan untuk pendakap gigi, jika gigi sangat sesak
 • gigi bayi tidak tanggal pada usia yang sepatutnya

Jenis cabut gigi yang betul bergantung pada bentuk, ukuran, kedudukan, dan lokasi gigi di mulut.

Pakar bedah gigi boleh mengklasifikasikan pengambilan sebagai mudah atau melalui pembedahan. Pengambilan yang sederhana melibatkan gigi yang kelihatan di atas gusi dan yang boleh dikeluarkan oleh doktor gigi dengan satu bahagian.

Pencabutan melalui kaedah pembedahan lebih rumit dan melibatkan penyingkiran tisu gusi, tulang, atau kedua-duanya. Pakar bedah mungkin perlu mengeluarkan gigi secara berkeping-keping.

Gigi geraham bongsu adalah yang terakhir meletus dan biasanya yang pertama memerlukan pencabutan kerana pada banyak orang, mereka terpengaruh. Ini bermaksud bahawa mereka belum sepenuhnya muncul dari gusi.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Pencabutan gigi geraham bongsu adalah prosedur biasa dalam pembedahan mulut.

Seseorang akan berunding dengan doktor gigi atau pakar bedah mulut mereka sebelum prosedur.

Semasa berunding, doktor akan meminta sejarah perubatan yang menyeluruh. Mereka juga akan bertanya mengenai apa-apa ubat yang diambil oleh orang tersebut.

Sebilangan orang perlu berhenti atau mula minum ubat-ubatan tertentu pada hari-hari menjelang pembedahan, bergantung pada jumlah gigi, tulang, atau kedua-duanya untuk dikeluarkan.

Seseorang juga boleh menerima ubat-ubatan tertentu pada hari pembedahan.

Menghentikan pencair darah

Ramai orang mengambil ubat pencair darah untuk mencegah pembentukan gumpalan darah di saluran. Ubat-ubatan ini boleh menyebabkan pendarahan lebih banyak semasa pembedahan.

Pakar bedah pergigian biasanya dapat mengawal pendarahan di tempat operasi dengan:

 • menggunakan ubat pembekuan topikal pada gusi
 • mengemas soket gigi dengan busa atau kain kasa yang boleh dilarutkan
 • menjahit tempat operasi

Menggunakan kasa dan memberi tekanan selepas prosedur juga dapat membantu menghentikan pendarahan.

Walau bagaimanapun, sesiapa yang mengambil ubat pencair darah harus memberitahu pakar bedah pergigian mereka semasa berunding.

Untuk mengetahui sama ada orang tersebut harus beralih kepada pencair darah yang berbeza atau berhenti mengambil ubat jenis ini, pakar bedah mungkin perlu melihat hasil ujian darah baru-baru ini.

Biasanya, seseorang tidak perlu berhenti mengambil pencair darah sebelum pencabutan gigi. Sesiapa yang mempertimbangkan untuk menghentikan rawatan ini harus berjumpa dengan doktor gigi atau doktor mereka terlebih dahulu.

Memulakan antibiotik

Dalam beberapa keadaan, doktor gigi boleh menetapkan antibiotik sebelum pencabutan gigi.

Sebagai contoh, mereka mungkin melakukannya untuk merawat jangkitan gigi dengan gejala yang meluas, seperti demam atau malaise, bersama dengan pembengkakan mulut.

Sakit gigi tanpa bengkak tidak memerlukan antibiotik. Selalu minum antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor, dan elakkan penggunaan yang tidak perlu.

Seseorang mungkin memerlukan antibiotik jika mereka mempunyai risiko tinggi terhadap endokarditis berjangkit, jangkitan pada injap jantung atau lapisan dalaman ruang jantung.

Menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA), orang yang mempunyai keadaan jantung tertentu mempunyai risiko peningkatan jangkitan ini selepas pembedahan gigi.

Oleh itu, AHA dan American Dental Association mengesyorkan agar orang dengan mana-mana yang berikut mengambil antibiotik sebelum pembedahan pergigian untuk mengurangkan risiko jangkitan:

 • injap jantung prostetik
 • sejarah pembaikan injap jantung dengan bahan prostetik
 • pemindahan jantung dengan kelainan struktur injap
 • keabnormalan jantung kongenital tertentu
 • sejarah endokarditis infektif

Anestesia semasa pembedahan

Orang tersebut akan menerima suntikan anestetik tempatan yang berdekatan dengan tempat pengekstrakan. Ini akan mematikan kawasan tersebut sehingga orang tersebut tidak akan merasa sakit. Rasa kebas akan berterusan selama beberapa jam selepas pembedahan.

Seseorang boleh meminta ubat anestetik atau penenang tambahan untuk mengurangkan kegelisahan semasa prosedur. Doktor gigi atau pakar bedah boleh menawarkan:

 • nitrat oksida, juga dikenali sebagai gas ketawa
 • ubat penenang oral
 • ubat penenang intravena, atau IV
 • anestetik am

Seseorang yang menerima anestetik umum akan tidur sepenuhnya semasa prosedur.

Beberapa doktor gigi tidak mempunyai pilihan di pejabat mereka. Sekiranya seseorang memerlukan perkara ini, mereka harus memberitahu doktor gigi mereka semasa berunding, dan doktor gigi boleh merujuknya kepada pakar bedah mulut.

Sebelum memulakan prosedur, pakar bedah akan mengambil sinar-X gigi orang tersebut. Pengimejan ini akan membantu mereka menilai kelengkungan dan sudut akar gigi.

Setelah anestetik tempatan mati rasa di kawasan ini, pakar bedah akan memulakan prosedur. Mereka boleh mengeluarkan gigi dalam beberapa bahagian.

Sekiranya gigi tersembunyi di bawah tisu atau tulang gusi, doktor mungkin perlu memotong gusi atau membuang kawasan tulang yang menyumbat.

Seseorang tidak boleh merasa sakit, tetapi mereka boleh merasakan tekanan pada gigi. Mereka juga mungkin mendengar pengisaran dan keretakan tulang atau gigi. Sebilangan orang merasakan pengalaman itu tidak menyenangkan dan menyedihkan.

Sekiranya seseorang merasa sakit, mereka harus segera memberitahu doktor gigi atau pakar bedah mulut mereka. Doktor akan memberikan lebih banyak ubat kebas.

Selepas prosedur, jahitan atau prosedur tambahan untuk mengawal pendarahan mungkin diperlukan. Doktor gigi atau pakar bedah akan meletakkan lapisan kain kasa yang tebal di atas tempat pengekstrakan dan meminta orang itu menggigitnya untuk menyerap darah dan memulakan proses pembekuan.

Di bawah, cari cara untuk membantu mengurangkan ketidakselesaan dan mempromosikan penyembuhan selepas pencabutan gigi.

Menukar kasa gigi

Selepas pengekstrakan, doktor gigi atau pakar bedah akan meletakkan lapisan kain kasa yang tebal di atas tapak. Menggigit kasa dengan tekanan yang kuat dan konsisten akan membantu mengawal pendarahan.

Kasa mesti berada di tempat sekurang-kurangnya 20-30 minit. Orang itu kemudian perlu mengganti kain kasa setiap kali direndam dengan darah. Pendarahan kemungkinan akan berterusan selama 1-2 hari selepas pembedahan.

Mengawal kesakitan

Rasa kebas dari anestetik tempatan hanya boleh bertahan selama beberapa jam setelah pengambilan. Hubungi doktor gigi sekiranya rasa mati rasa berterusan.

Doktor gigi boleh menetapkan ubat untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan selepas prosedur. Namun, biasanya, ubat-ubatan bebas seperti acetaminophen atau ibuprofen cukup untuk mengawal kesakitan selepas pengambilan secara rutin.

Mengawal bengkak

Pesakit mungkin mengalami pembengkakan wajah yang ringan di kawasan pembedahan. Ini adalah biasa. Menuam ais ke muka dapat membantu mengurangkan bengkak.

Mengelakkan mengganggu tempat pembedahan

24 jam pertama selepas prosedur adalah sangat penting.

Mengganggu atau menjengkelkan kawasan ini dapat mencegah pembekuan darah dengan berkesan dan memperlahankan proses penyembuhan.

Oleh itu pesakit harus mengelakkan:

 • menghisap di tempat pembedahan
 • menyentuhnya dengan lidah mereka
 • menggunakan jerami
 • meludah
 • makan makanan keras – terutamanya yang rangup
 • membilas mulut dengan kuat
 • minum minuman beralkohol atau menggunakan ubat kumur yang mengandungi alkohol
 • merokok

Menjaga ketika makan

Selepas pencabutan gigi, minum banyak cecair dan makan makanan berkhasiat yang lembut.

Apabila mengunyah menjadi selesa kembali, perlahan-lahan memperkenalkan semula makanan pejal. Doktor gigi akan mengesyorkan mengunyah di sebelah yang bertentangan dengan tempat cabut gigi tersebut sehingga luka sembuh sepenuhnya.

Menggosok

Terus gosok dan flos seperti biasa setelah cabut gigi, tetapi berhati-hati agar tidak mengganggu pembekuan darah.

Bermula sehari selepas pembedahan, seseorang juga boleh membilas setiap beberapa jam dengan air garam suam. Untuk membuatnya, tambahkan setengah sudu teh garam ke dalam 1 cawan air.

Salah satu komplikasi pencabutan gigi adalah soket kering. Ini bukan jangkitan – ia melibatkan tulang di kawasan prosedur yang terdedah, sama ada kerana darah tidak membeku atau kerana bekuan telah meletus.

Soket kering boleh menyebabkan kesakitan yang kuat dan memancar yang biasanya bermula beberapa hari selepas prosedur. Ia juga boleh menyebabkan mulut berbau. Sekiranya seseorang mengalami kesakitan teruk yang bermula 2-3 hari selepas pembedahan, mereka harus berjumpa dengan doktor gigi mereka.

Rawatan akan melibatkan membilas kawasan dan meletakkan pasta ubat di atas tulang yang terdedah untuk melindunginya.

Orang biasanya dapat mengelakkan soket kering dengan mengikuti arahan penjagaan doktor gigi mereka – terutamanya dengan tidak merokok selepas pembedahan.

Jangkitan adalah komplikasi lain, dan ia boleh berlaku apabila bakteria menjangkiti saluran gusi di dalam dan sekitar soket dalam 1-2 hari setelah operasi.

Seseorang yang mempunyai gejala jangkitan berikut harus menghubungi doktor gigi mereka:

 • pembengkakan berterusan
 • nanah dan kemerahan di dalam atau di sekitar laman web ini
 • demam
 • kelenjar bengkak di leher

Sekiranya seseorang tidak mengalami komplikasi semasa pemulihan, mereka mungkin tidak perlu berjumpa dengan doktor gigi mereka. Jahitan biasanya larut dan tidak perlu dikeluarkan.

Seorang doktor gigi atau pakar bedah mulut boleh menjadualkan temu janji susulan selama 1 minggu untuk memeriksa bagaimana tapak pembedahan sembuh.

Kos untuk cabut gigi berbeza-beza, bergantung pada faktor seperti:

 • di mana seseorang itu tinggal
 • jenis cabut gigi
 • betapa rumitnya prosedur
 • yang melakukan prosedur, seperti pakar bedah mulut khusus biasanya mengenakan bayaran lebih tinggi daripada doktor gigi umum, misalnya

Pelan insurans gigi cenderung memberikan perlindungan untuk pengambilan gigi secara rutin.

Namun, secara purata, pengambilan sederhana atau rutin akan menelan belanja sekitar RM500-1000. Pengambilan pembedahan yang memerlukan penyingkiran tisu atau tulang gusi akan berharga sekitar RM1000-2000.

Kos mengeluarkan gigi kebijaksanaan juga bergantung pada kerumitan prosedur – sama ada, misalnya, gigi itu dapat dilihat sepenuhnya, sebahagiannya ditutupi oleh gusi atau tulang, atau terkena kesan sepenuhnya. Doktor gigi am cenderung mengenakan bayaran antara RM1500–2500 untuk jenis prosedur ini.

Penenang tambahan, seperti nitrat oksida, akan meningkatkan kos, tetapi anestetik tempatan termasuk dalam harga pengekstrakan.

Juga, bayaran pengekstrakan tidak termasuk kos pemeriksaan awal dan sinar-X yang diperlukan untuk mengetahui sama ada gigi perlu dikeluarkan.

Bayaran purata untuk pemeriksaan adalah sekitar RM400, dan sinar-X kecil cenderung berharga sekitar RM150. X-ray panorama yang menunjukkan keseluruhan mulut dan semua gigi berharga sekitar RM500.

Penting untuk mengadakan rundingan dengan doktor gigi atau pakar bedah mulut untuk membincangkan semua kos prosedur terlebih dahulu.

Sebelum mengeluarkan gigi, seseorang akan berjumpa dengan doktor gigi atau pakar bedah mulut mereka untuk membincangkan prosedurnya.

Semasa perundingan ini, doktor akan mengambil sejarah perubatan sepenuhnya. Mereka akan bertanya mengenai masalah dan rawatan kesihatan masa lalu dan yang sedang berjalan untuk memastikan langkah keselamatan yang betul telah dilaksanakan. Orang itu harus bertanya mengenai kos dan menimbulkan kebimbangan mengenai penenang tambahan.

Sebelum mencabut gigi, doktor gigi atau pakar bedah mulut akan membasmi kawasan tersebut dengan anestetik. Walaupun prosedurnya tidak menyakitkan, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan.

Seseorang boleh melakukan beberapa perkara untuk mempercepat pemulihan mereka. Pada akhirnya, sangat penting untuk mengelakkan mengganggu kawasan pembedahan. Ini akan membantu darah membeku dan luka sembuh dengan cepat.