KONGSI

Metabolik

Persatuan Endokrin telah menyemak garis panduan amalan klinikal mereka untuk mengenal pasti orang dewasa dengan risiko lebih tinggi untuk penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

wanita berusia
Garis panduan baru mengesyorkan bahawa orang dewasa yang lebih berusia harus menjalani pemeriksaan teratur untuk risiko metabolik.

Edisi garis panduan sebelumnya adalah pada tahun 2008. Semakan baru-baru ini melihat risiko metabolik berdasarkan kajian terbaru mengenai tekanan darah dan lemak darah.

Penekanan adalah mengenai langkah-langkah untuk mengenal pasti dan mengurangkan risiko membangunkan diabetes jenis 2 dan penyakit kardiovaskular atherosclerotik (ASCVD) dan bukannya menentukan sindrom metabolik.

ACSVD adalah jenis jantung atau penyakit arteri yang berkembang akibat aterosklerosis, suatu keadaan di mana lapisan berlemak membina dinding arteri dan menyebabkan ia menghalang dan menyekat aliran darah. Proses ini boleh menyebabkan serangan strok dan jantung.

Walaupun tumpuannya adalah pada orang yang berusia di antara 40 dan 75 tahun, panduan ini juga digunakan untuk orang dewasa yang lebih tua dan muda.

Makalah baru-baru ini dalam Journal of Endocrinology & Metabolism Klinikal merinci dokumen baru.

Cadangan-cadangan mendesak doktor untuk membuat pemeriksaan tekanan darah untuk orang awam, saiz pinggang, gula dan lemak dalam darah, dan lipoprotein kepadatan tinggi (HDL) kolesterol, yang kadang-kadang memanggil kolesterol yang baik.

Mereka menggesa doktor untuk mengukur saiz pinggang sebagai sebahagian rutin ujian klinikal. Seseorang harus menerima pemeriksaan tekanan darah sekurang-kurangnya setiap tahun, tetapi lebih kerap jika tekanan darah tinggi.

Pemeriksaan ini adalah tambahan kepada doktor biasa yang digunakan untuk menilai risiko penyakit jantung, seperti merokok, sejarah keluarga, dan lipoprotein kepadatan rendah (LDL) kolesterol, atau kolesterol jahat.

Faktor risiko metabolik

Pengukuran menilai lima faktor risiko metabolik yang dapat meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dan ASCVD.

Saiz pinggang adalah ukuran lemak perut, jumlah yang tinggi yang dapat menunjukkan risiko metabolik. Begitu juga dengan tahap kolesterol HDL yang rendah, gula darah tinggi, dan paras trigliserida (lemak darah) yang tinggi juga merupakan petunjuk potensi risiko metabolik.

“Doktor tidak melakukan cukup untuk mengukur lingkar pinggang,” kata Dr. James L. Rosenzweig dari Hospital Pemulihan Ibrani di Boston, MA, “tetapi penting untuk mengenali pesakit pada risiko metabolik lebih awal dan mencegah lebih banyak penyakit jantung dan diabetes. ”

Dr. Rosenzweig adalah ketua panel yang membangun dan menulis garis panduan.

Orang yang mempunyai tiga atau lebih daripada lima faktor risiko adalah pada risiko metabolik dan oleh itu mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk membangunkan diabetes jenis 2 dan ASCVD.

Garis panduan ini menunjukkan bahawa doktor memaparkan mereka dengan satu atau dua faktor risiko setiap 3 tahun dan mereka yang mempunyai tiga atau lebih secara lebih kerap.

Walaupun dokumen yang dibincangkan membincangkan pilihan perubatan baru, ia menekankan bahawa doktor harus memberi keutamaan kepada perubahan gaya hidup dan tingkah laku.

Perubahan gaya hidup dan tingkah laku

Garis panduan ini memberikan beberapa cadangan spesifik mengenai perubahan gaya hidup dan tingkah laku.

Sebagai contoh, individu yang berisiko metabolik yang mempunyai berat badan yang berlebihan – menurut indeks jisim badan ( BMI ), saiz pinggang, atau kedua-duanya – bertujuan untuk menurunkan 5% atau lebih berat badan mereka pada tahun pertama mereka menggunakan gaya hidup yang sihat.

Satu lagi cadangan ialah apabila merawat orang dengan prediabetes, doktor harus menetapkan perubahan gaya hidup untuk mengurangkan gula darah sebelum mengambil preskripsi ubat.

Individu pada risiko metabolik juga harus menjalani “penilaian global risiko 10 tahun untuk sama ada penyakit jantung koronari atau penyakit kardiovaskular atherosklerotik” untuk membimbing keputusan mengenai rawatan perubatan dan ubat yang sesuai.

“Penilaian risiko global termasuk penggunaan salah satu persamaan risiko kardiovaskular yang terbukti,” perhatikan penulis.

Tujuan penilaian risiko worldwide penyakit adalah membimbing usaha untuk mencegahnya dengan menilai faktor-faktor risiko utama. Pengukuran faktor risiko masuk ke persamaan yang mengira risiko mengalami peristiwa penyakit utama dalam tempoh tertentu.

Sebagai contoh, penilaian risiko sedunia 10 tahun untuk penyakit jantung koronari menggunakan persamaan yang membawa bersama faktor risiko, seperti tahap kolesterol dan tekanan darah, untuk mengira risiko peratusan mengalami peristiwa kesihatan yang ketara dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Sebagai 10 tahun risiko sedunia penyakit jantung koronari, misalnya, bermakna terdapat 1 dalam 10 peluang mengalami serangan jantung atau mati dalam 10 tahun ke depan.

Arahan masa depan dan risiko genetik

Dokumen garis panduan juga mempunyai bahagian tentang jurang pengetahuan yang menjamin penyelidikan lanjut.

Satu jurang itu merangkumi “pengenalpastian dan analisis penanda genetik untuk risiko metabolik” dan bagaimana ia berkaitan dengan diabetes ASCVD dan jenis 2.

Dalam perbincangan yang luas tentang topik ini, penulis menyimpulkan bahawa walaupun penanda genetik kelihatan dapat meramalkan diabetes ASCVD dan jenis 2, persamaan ramalan risiko belum dimasukkan.

Mereka juga menunjukkan bahawa dengan mengubah gaya hidup mereka menjadi lebih sihat, seseorang boleh mengurangkan risiko diabetes ASCVD dan jenis 2 “di mana-mana tahap risiko genetik dan mungkin mempunyai manfaat yang lebih besar untuk individu pada risiko genetik yang lebih tinggi.”

Walau bagaimanapun, pada masa ini, tidak ada information untuk menyokong hipotesis bahawa apabila orang tahu risiko genetik mereka, mereka mungkin mengubah tingkah laku dan mengamalkan lebih banyak gaya hidup yang sihat, tambah penulis.

” Kami menekankan pentingnya perubahan gaya hidup, pemakanan, dan tingkah laku sebagai rawatan pertama. Walau bagaimanapun, rawatan dengan ubat sesuai jika matlamat tidak dipenuhi dengan perubahan gaya hidup sahaja.”

Dr. James L. Rosenzweig

KONGSI
Artikel sebelum iniKehijauan dapat membantu mengurangkan keinginan
Artikel seterusnyaApa yang perlu dilakukan mengenai jerawat dagu
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.