KONGSI

Vitamin K

Kekurangan vitamin K pada orang dewasa jarang terjadi tetapi berlaku pada bayi. Gejala utama kekurangan vitamin K adalah pendarahan yang berlebihan yang disebabkan oleh ketidakupayaan untuk membentuk bekuan darah. Dalam artikel ini, kita melihat fungsi vitamin K dalam badan, serta gejala dan rawatan untuk kekurangan vitamin K.

Apakah vitamin K?

Vitamin ini datang dalam dua bentuk.

Jenis pertama dikenali sebagai vitamin K-1 atau phylloquinone dan boleh didapati di tumbuh-tumbuhan, seperti bayam dan kale.

Yang kedua dikenali sebagai vitamin K-2 atau menaquinone dan dijumpai di dalam badan dan diciptakan secara semulajadi dalam saluran usus.

Kedua-dua vitamin K-1 dan vitamin K-2 menghasilkan protein yang membantu darah membeku. Pembekuan darah atau pembekuan darah menghalang pendarahan yang berlebihan secara dalaman dan luaran.

Walaupun kekurangan vitamin jenis ini jarang berlaku, ini bermakna tubuh seseorang tidak boleh menghasilkan protein yang cukup, meningkatkan risiko pendarahan yang berlebihan.

Kebanyakan orang dewasa mendapat bekalan vitamin ini yang mencukupi melalui makanan yang mereka makan dan melalui apa yang dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh mereka.

Ubat-ubatan tertentu dan keadaan perubatan boleh mengurangkan pengeluaran vitamin ini dan menghalang penyerapan, bermakna orang dewasa boleh menjadi kurang.

Walau bagaimanapun, kekurangan vitamin ini lebih banyak berlaku pada bayi. Apabila ia berlaku, ia dikenali sebagai pendarahan kekurangan vitamin ini atau VKDB.

vitamin k
Vitamin K ditemui dalam beberapa makanan tumbuhan, seperti sayur-sayuran hijau berdaun, dan juga dihasilkan oleh badan.

Punca dan faktor risiko

Orang dewasa mempunyai risiko kekurangan vitamin ini dan gejala yang berkaitan jika mereka:

 • mengambil antikoagulan yang menghalang pembekuan darah tetapi menghalang pengaktifan vitamin ini
 • Ambil antibiotik yang mengganggu pengeluaran dan penyerapan vitamin ini
 • tidak mendapat cukup vitamin ini dari makanan yang mereka makan
 • mengambil dos yang sangat tinggi vitamin A atau E

Orang lain yang mungkin didiagnosis dengan kekurangan vitamin jenis ini mempunyai keadaan yang mengakibatkan tubuh tidak dapat menyerap lemak dengan betul. Ini dikenali sebagai malabsorption lemak.

Seseorang yang mempunyai masalah menyerap lemak mungkin mempunyai keadaan yang berkaitan, seperti:

Terdapat beberapa sebab mengapa bayi yang baru dilahirkan lebih terdedah kepada kekurangan vitamin jenis ini. Ia adalah:

 • minum susu ibu yang rendah vitamin jenis ini
 • vitamin ini tidak boleh dipindahkan dari plasenta ibu kepada bayi
 • hati bayi yang baru lahir tidak dapat menggunakan vitamin ini dengan cekap
 • usus bayi yang baru lahir tidak dapat menghasilkan vitamin K-2 dalam beberapa hari pertama kehidupan

Pakar pemakanan mengesyorkan bahawa golongan lelaki dewasa mengambil sekurang-kurangnya 120 mikrogram (mcg) sehari vitamin K dan wanita mengambil 90 mcg sehari.

Makanan yang tinggi dalam vitamin ini termasuklah sayur-sayuran hijau, sayur-sayuran berdaun, prun dan produk tenusu.

Gejala

Seseorang yang mempunyai kekurangan vitamin K boleh memar dengan mudah.

Terdapat beberapa gejala yang berkaitan dengan kekurangan vitamin jenis ini, tetapi yang utama adalah pendarahan yang berlebihan. Pendarahan yang berlebihan mungkin tidak dapat dilihat dengan segera, kerana ia mungkin hanya berlaku jika seseorang terluka.

Tanda-tanda tambahan pendarahan yang berlebihan juga termasuk:

 • lebam dengan mudah
 • gumpalan darah kecil yang muncul di bawah kuku
 • berdarah dalam membran mukus bahawa kawasan garis di dalam tubuh
 • najis yang hitam gelap, tar seperti, atau mengandungi darah

Apabila mencari tanda-tanda kekurangan vitamin ini pada bayi yang baru lahir, doktor juga akan mencari:

 • pendarahan dari kawasan di mana tali pusat telah dikeluarkan
 • pendarahan pada kulit, hidung, saluran gastrointestinal, atau kawasan lain
 • pendarahan pada zakar jika bayi telah disunat
 • pendarahan otak secara tiba-tiba, yang dianggap amat teruk dan berpotensi mengancam nyawa

Diagnosis

Untuk mendiagnosis kekurangan vitamin ini, seorang doktor akan bertanya tentang sejarah perubatan seseorang untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai faktor risiko.

Doktor boleh menggunakan ujian koagulasi yang dipanggil masa prothrombin atau ujian PT. Ujian ini menarik darah menggunakan jarum kecil. Bahan kimia ditambahkan ke dalam darah, yang kemudiannya diperhatikan untuk melihat berapa lama ia diperlukan.

Sekiranya darah seseorang mengambil masa lebih lama daripada 13.5 saat untuk membeku, doktor mungkin mengesyaki kekurangan vitamin tersebut.

Makanan tertentu mempunyai tahap vitamin ini yang tinggi dan tidak boleh dimakan sebelum ujian. Ini termasuk beberapa produk hati, kembang kol, brokoli, kacang, kale, teh hijau dan kacang soya.

Rawatan

Jika seseorang didiagnosis dengan kekurangan vitamin K, mereka akan diberikan suplemen vitamin ini yang dipanggil phytonadione.

Phytonadione biasanya diambil secara lisan, walaupun ia juga boleh diberikan sebagai suntikan jika seseorang mengalami kesulitan menyerap suplemen oral.

Dos yang diberikan bergantung kepada umur dan kesihatan individu. Dos biasa phytonadione untuk orang dewasa adalah antara 1 hingga 25 mcg.

Doktor juga akan mempertimbangkan sama ada seseorang mengambil antikoagulan, kerana ini boleh berinteraksi dengan vitamin ini.

Vitamin K dan bayi baru lahir

Bayi yang baru lahir memerlukan suplemen vitamin K.

Vitamin ini yang dikendalikan semasa lahir boleh mencegah kekurangan yang berlaku pada bayi yang baru dilahirkan. Ia biasanya diberikan sebagai tembakan.

American Academy of Pediatrics mengesyorkan agar bayi yang baru lahir menerima pukulan tunggal sebanyak 0.5 hingga 1 mcg vitamin K-1 semasa kelahiran.

Mendapat vitamin ini amat penting untuk bayi yang baru lahir di bawah keadaan tertentu. Faktor risiko pendarahan kekurangan vitamin ini termasuklah:

 • bayi yang dilahirkan dengan matang
 • bayi dengan ibu yang mengambil dadah anti-rampasan, antikoagulan, atau ubat-ubatan untuk tuberkulosis
 • bayi yang mempunyai malabsorpsi lemak akibat penyakit gastrousus atau hati
 • Bayi baru lahir tidak diberikan vitamin ini sewaktu kelahiran, diberi susu ibu secara eksklusif dan terdedah kepada antibiotik

Terserah kepada ibu bapa untuk menentukan sama ada bayi mereka menerima suntikan vitamin ini, walaupun biasanya hanya disyorkan sahaja.

Kesimpulan

Kekurangan vitamin K pada orang dewasa sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika kekurangan tidak dirawat, ia boleh mengakibatkan pendarahan yang berlebihan.

Pada bayi, adalah penting untuk menguruskan vitamin K semasa kelahiran untuk mengelakkan akibat buruk daripada pendarahan yang berlebihan, seperti pendarahan intrakranial, kerosakan otak, dan kematian bayi.

KONGSI
Artikel sebelum iniImplan gigi apa yang perlu diketahui mengenainya
Artikel seterusnyaPenggunaan methamphetamine dikaitkan dengan risiko strok yang meningkat pada golongan muda
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.