KONGSI

Methamphetamine

Methamphetamine perangsang, yang juga dikenali sebagai ‘kelajuan,’ ‘ais’ dan ‘meth’, dikaitkan dengan peningkatan risiko strok di kalangan golongan muda, mendedahkan kajian bukti yang ada, yang diterbitkan secara online dalam Journal Neurology Neurosurgery & Psychiatry .

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Strok yang disebabkan oleh pendarahan di otak (haemorrhagic) dan bukannya bekuan (iskemia) adalah jenis yang paling biasa yang dikaitkan dengan pengambilan ubat dari hospital ini, dengan golongan lelaki dua kali lebih mungkin berisiko dari golongan wanita, penemuan menunjukkan.

Memandangkan akibat yang sering melumpuhkan atau maut akibat strok, dan peningkatan penggunaan methamphetamine di kalangan golongan muda, terutamanya di negara-negara di sekitar pinggir Pasifik (Amerika Utara, Timur dan Asia Tenggara, dan Oceania), penemuan ini menjadi punca kebimbangan, memberi amaran penyelidik.

Mereka mendasarkan penemuan pada penyelidikan yang komprehensif mengenai penyelidikan melihat kemungkinan hubungan antara penggunaan methamphetamine dan risiko angin ahmar yang berkaitan dengan orang muda (di bawah umur 45 tahun), dan diterbitkan sehingga Februari 2017.

Mereka mendapati 77 penyelidikan yang relevan daripada 370, termasuk kajian epidemiologi dan siri laporan kes.

Sebanyak 81 buah hemoragik dan 17 strok iskemia dilaporkan. Kedua-dua jenis ini adalah sekitar dua kali lebih biasa pada lelaki kerana mereka berada pada wanita.

Dalam kes laporan / siri, lapan daripada 10 sebatan yang berkaitan dengan penggunaan penggunaan methamphetamine di kalangan golongan muda adalah haemorrhagic.

Ini jauh lebih tinggi daripada kadar yang dilaporkan dalam strok jenis ini pada orang di bawah umur 45 (40-50%) atau pada orang tua (15-20%), para penyelidik menunjukkan.

Methamphetamine boleh ditelan, dihirup, atau disuntik. Pukulan haemorrhagic juga berkaitan dengan menelan ubat dan menyuntikkannya semasa penyedutan adalah kaedah yang paling biasa untuk mendapatkan tinggi yang dikaitkan dengan stroke iskemia.

Stroke haemorrhagic dikaitkan dengan keabnormalan vaskular, seperti tekanan darah tinggi dan vaskulitis (pembuluh darah meradang), dalam satu pertiga daripada kes. Penggunaan berulang methamphetamine dapat menggerakkan tekanan darah bahkan pada mereka yang tekanan darahnya normal untuk dimulakan, kata penyelidik.

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Risiko kematian juga lebih tinggi selepas strok haid: satu dari empat orang pulih sepenuhnya, tetapi yang ketiga meninggal dunia. Ini dibandingkan dengan pemulihan lengkap untuk satu daripada lima orang dan kematian dalam satu dalam lima selepas stroke iskemia.

“Dengan penggunaan methamphetamine yang semakin meningkat, terutamanya bentuk yang lebih kuat, terdapat beban penyakit methamphetamine dan bahaya yang berkaitan, terutamanya di kalangan golongan muda, di mana kebanyakan penggunaan methamphetamine berlaku,” tulis penyelidik.

“Sesungguhnya, kemungkinan penyalahgunaan methamphetamine membuat sumbangan yang tidak seimbang terhadap kenaikan kejadian strok di kalangan remaja yang diperhatikan sejak beberapa tahun kebelakangan ini,” tambah mereka.

Artikel: Penggunaan stroke dan methamphetamine pada orang dewasa muda: ulasan , Julia M Lappin, Shane Darke, Michael Farrell, Jurnal Neurologi Neurosurgeri & Psikiatri , doi: 10.1136 / jnnp-2017-316071, yang diterbitkan dalam talian pada 23 Ogos 2017.

KONGSI
Artikel sebelum iniVitamin K: Apa yang anda perlu diketahui jika kekurangannya
Artikel seterusnyaLidah berkerut: Apa yang anda perlu ketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.