KONGSI

Lidah berkerut

Seseorang dengan lidah berkerut mempunyai lidah dengan tepi yang terikat, beriringan, atau berkerut. Kesan berkerut adalah yang paling ketara di sisi paling luar lidah. Lidah berkerut kadang-kadang dipanggil lidah bergelombang, lidah crenated, lidah piecrust, atau lingua indenta.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Keadaan ini jarang menyakitkan atau tanda komplikasi yang lebih serius, tetapi mengetahui punca lidah berkerut dapat membantu mencegah atau merawat sebarang keadaan yang menjadi punca.

Punca

Lidah berkerut boleh terjadi hasil dari macroglossia, yang merupakan keradangan atau pembesaran abnormal lidah. Ia boleh menjadi gejala keadaan lain yang tidak membesarkan lidah.

Jika keadaan ini menyebabkan mampatan lidah terhadap gigi, lidah berkerut akan terjadi. Masalah ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk:

Aktiviti fungsional

Lebih sering dikenali sebagai tabiat buruk, aktiviti fungsional dianggap sebagai punca utama lidah berkerut. Tabiat yang buruk termasuk mengetap gigi , pipi mengisap, dan memetik gigi.

Banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang melakukan aktiviti fungsional, seperti tekanan, gangguan tidur, penyakit sistemik, penjajaran gigi yang buruk atau kehilangan gigi, dan trauma.

Jangkitan, kecederaan, atau reaksi alahan

Sistem imun menyebabkan keradangan sebagai tindak balas terhadap jangkitan, kecederaan, dan alergen. Reaksi tertentu akan menyebabkan lidah menjadi bengkak.

Apabila lidah membengkak dan membesar, ia menekan gigi, sering menyebabkan kesan lekukan.

Kekurangan vitamin dan mineral

Lidah berkerut boleh berlaku apabila badan tidak mendapat cukup vitamin dan mineral tertentu, terutama vitamin B, yang boleh menyebabkan pembesaran lidah.

Kekurangan nutrisi biasa yang menyebabkan lidah berkerut termasuk:

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS
 • vitamin B-12
 • riboflavin
 • niacin
 • besi

Dehidrasi

Dehidrasi boleh menyebabkan bengkak, yang boleh menyebabkan lidah menjadi mampat di dalam mulut dan diandalkan oleh gigi.

Merokok

Merokok menyebabkan tindak balas imun dan merengsa tisu mukosa, meningkatkan risiko pembengkakan dan keradangan.

Merokok juga meningkatkan risiko dehidrasi, faktor yang diketahui mempengaruhi kecekapan bahasa lidah berkerut.

Kondisi sendi Temporomandibular

Kecederaan atau keadaan kronik yang melibatkan sendi temporomandibular yang menghubungkan rahang ke tengkorak boleh juga menyebabkan masalah ini berlaku.

Seseorang yang mengalami disfungsi sendi temporomandibular (TMD) boleh mengembangkan inden dalam bahasa lidahnya disebabkan oleh dehidrasi, gigi yang mengisar, atau kerana lidah menolak terhadap gigi yang lebih rendah untuk menampung sendi yang salah.

Masalah ini biasanya dikaitkan dengan kes-kes TMD di kalangan wanita dan mereka yang sering mengalami sakit kepala.

Apnea tidur

Lidah berkerut mungkin tanda apnea tidur. Sesetengah kajian mencadangkan ini mungkin berlaku kerana tubuh mengekalkan lebih banyak air apabila ia kekurangan oksigen, yang seterusnya menyebabkan pembengkakan cecair di kepala, leher, dan lidah.

Kajian 2017 yang meneliti lebih daripada 1,000 orang dewasa di Jepun mendapati prevalensi hipoksia sekejap-sekejap yang sederhana dan teruk yang lebih tinggi (NIH), tanda utama apnea tidur, kepada orang-orang dengan lidah yang berjalur.

Keadaan keradangan atau penyusupan

Keadaan yang menyebabkan keradangan kronik atau jangka panjang meningkatkan risiko membina masalah penyakit ini.

Beberapa keadaan infiltratif (keadaan yang menyebabkan pembentukan sel atau tisu yang tidak normal) juga dikenali menyebabkan masalah ini.

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Kebanyakan keadaan perubatan yang dianggap faktor risiko untuk lidah berkerut adalah turun-temurun atau melalui gen. Banyak kecacatan kongenital juga dianggap menyebabkan lidah baik secara langsung atau tidak langsung.

Keadaan keradangan dan infiltratif yang berkaitan dengan lidah kerang termasuk:

Gejala tambahan

Lidah berkerut umumnya tidak menyebabkan sebarang gejala utama. Walau bagaimanapun, ia boleh dikaitkan dengan keadaan asas, yang boleh menyebabkan gejala.

Selain daripada pinggang keriting atau bergelora, simptom ringan tambahan yang kadang-kadang dikaitkan dengan masalah ini termasuk:

 • kesakitan
 • kelembutan atau kesakitan
 • kemerahan sedikit keseluruhan
 • sakit tekak

Diagnosis

Untuk mendiagnosis penyakit ini, doktor pakar di hospital perlu terlebih dahulu menolak semua syarat-syarat yang mungkin.

Seorang doktor akan meminta seseorang untuk menerangkan semua gejala mereka dan akan mengkaji sejarah perubatan mereka.

Ujian tambahan doktor mungkin termasuk:

 • ujian darah
 • biopsi
 • imbasan tomografi (CT) dikira
 • pengimejan resonans magnetik ( MRI )

Rawatan

Pengawal mulut mungkin dicadangkan untuk mengelakkan gigi mengisar.

Rawatan yang disyorkan untuk lidah berkerut bergantung kepada penyebabnya. Bagi kes teruk yang disebabkan oleh keadaan genetik, keradangan, atau infiltratif, pembedahan mungkin diperlukan untuk memulihkan bentuk lidah.

Pilihan rawatan perubatan yang berpotensi untuk lidah berkerut termasuk:

 • ubat anti-radang
 • alat pergigian, seperti pengawal mulut
 • ubat hormon tiroid
 • imunosupresan
 • pembedahan untuk menghapuskan sel-sel dan tisu yang berlebihan atau tidak normal
 • pembedahan untuk mengurangkan saiz lidah atau membetulkan bentuknya
 • mesin tekanan udara persimpangan positif (CPAP) yang berterusan
 • penggali hidung

Lidah yang disebabkan oleh keadaan yang serius, seperti batuk kering dan kanser , akan memerlukan keadaan yang menjadi punca utama untuk dirawat.

Bergantung kepada punca, mungkin ada cara yang lebih semula jadi untuk merawat atau mengurangkan gejala lidah berkerut.

Pemulihan dirumah untuk lidah berjalur termasuk:

 • kekal terhidrasi
 • makan makanan yang sihat dan seimbang
 • mengamalkan kebersihan mulut yang baik
 • mengekalkan berat badan yang sihat
 • mengelakkan alergen atau kerengsaan mulut
 • berhenti merokok
 • mengurangkan kebimbangan dan tekanan yang boleh membawa kepada tabiat buruk
 • bekerja dengan ahli terapi pekerjaan untuk melatih semula bahasa dan menghentikan tabiat buruk
 • menggunakan kompres panas
 • meletakkan ais selama 10 minit pada satu-satu masa, dengan istirahat selama 20 minit antara beberapa kali setiap hari
 • mengambil ubat sakit dan ubat antiradang, seperti ibuprofen dan acetaminophen
 • merawat keadaan perubatan kronik atau asas

Bila perlu berjumpa doktor

Secara amnya, adalah idea yang baik untuk sesiapa yang mempunyai masalah lidah  ini untuk mendapatkan rawatan perubatan, terutama jika mereka mengalami gejala jangka panjang atau menyakitkan.

Adalah amat penting untuk berjumpa dengan doktor jika gejala tidak dapat menyelesaikan satu kebiasaan, seperti gigitan gigi, berhenti, atau jika gejala tidak bertindak balas terhadap penghidratan dan ubat anti-radang.

Walaupun jarang, gejala yang teruk yang mengiringi lidah berkerut mungkin menunjukkan keadaan yang lebih serius.

Kehadiran lidah berkerut dapat membantu para doktor mengenali dan mendiagnosis keadaan perubatan lain, seperti hipotiroidisme (kadar hormon tiroid yang rendah).

Doktor juga boleh membantu mengenal pasti atau menilai tabiat yang boleh menyumbang kepada keadaan, seperti gigi yang mengisar, atau membuat rujukan kepada doktor pakar yang lain.

KONGSI
Artikel sebelum iniPenggunaan methamphetamine dikaitkan dengan risiko strok yang meningkat pada golongan muda
Artikel seterusnyaRoseola: Apa yang anda perlu tahu
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.