Sakit kepala

Sakit kepala awal pagi adalah realiti setiap hari untuk ramai orang apabila terbangun. Terdapat beberapa jenis sakit kepala yang teruk, masing-masing dikaitkan dengan faktor risiko dan punca sendiri. Contohnya termasuk sakit kepala migrain, sakit kepala jenis ketegangan (TTH), dan sakit kepala yang berlebihan ubat-ubatan (KKM). Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, sakit kepala adalah punca ketiga tertinggi yang hilang kepada kesihatan di dunia.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sakit kepala adalah perkara biasa, tetapi haruskah orang yang sering mengalami sakit kepala pada awal pagi bimbang tentang keseriusan keadaan ini?

Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai lima punca sakit kepala awal pagi dan punca migraine. Ketahui apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko dan bila menghubungi doktor di hospital.

1. Masalah tidur

Beberapa masalah tidur boleh menyebabkan sakit kepala pada waktu pagi.

Berdengkur dan apnea tidur

Apnea tidur, berdengkur, dan gangguan tidur terganggu boleh menyebabkan sakit kepala pagi.

Menurut Yayasan Migraine Amerika, beberapa faktor boleh menyumbang, atau menyebabkan, sakit kepala awal pagi. Malah, sesuatu yang mudah seperti berdengkur dapat meningkatkan risiko sakit kepala.

Berdengkur adalah gejala biasa apnea tidur, yang merupakan keadaan di mana pernafasan seseorang boleh dijeda atau menjadi sangat cetek ketika mereka sedang tidur.

Walaupun tidak semua berdengkur dikaitkan dengan gangguan tidur, apnea tidur telah dikaitkan dengan sakit kepala berulang pagi.

Sekiranya seseorang mengesyaki apnea tidur, terdapat beberapa gejala untuk ditonton, termasuk:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • kerap bangun di tengah malam
 • mengantuk siang hari
 • berpeluh malam
 • mendengkur setiap hari

Kurang tidur

Satu kajian baru-baru ini mengkaji hubungan antara masalah tidur dan sakit kepala. Kajian ini melibatkan lebih daripada 1,800 peserta remaja.

Tiga kumpulan telah dikenalpasti dalam kajian ini: orang dengan TTH, orang dengan migrain, dan orang yang tidak sakit kepala.

Kumpulan yang mengalami sakit kepala migrain mengalami tempoh yang paling kerap kali kebangkitan malam. Hanya 32 peratus daripada peserta kajian dengan migrain yang dilaporkan berasa selesa bernafas selepas tidur.

Pakar mengesyorkan agar orang dewasa mendapat sekitar 7 hingga 9 jam tidur setiap malam. Menurut Yayasan Migraine Amerika , tidur kurang dari 6 jam atau lebih dari 8.5 jam mungkin meningkatkan keparahan sakit kepala.

Petua untuk mempromosikan tabiat tidur yang sihat

Untuk memperbaiki tidur, orang harus berusaha untuk melakukan perkara-perkara berikut:

 • Mewujudkan pola tidur malam yang biasa, tidur pada waktu yang sama setiap malam dan bangun pada waktu yang sama setiap pagi.
 • Elakkan kafein, nikotin, dan alkohol, yang semuanya diketahui mengganggu tidur biasa.
 • Elakkan aktiviti yang merangsang otak sebelum waktu tidur, seperti menonton televisyen atau melayari Internet.
 • Berlatihlah aktiviti menenangkan, seperti meditasi, sebelum tidur.
 • Simpan rekod aktiviti yang membantu menggalakkan tidur dan mereka yang membuat tidur lebih keras.
 • Buat ruang yang gelap, tenang dan selesa untuk tidur.
 • Ambil mandi santai untuk turun sebelum tidur.
 • Mewujudkan rutin senaman yang kerap.

Sakit kepala awal pagi, berdengkur biasa, dan tanda apnea tidur yang lain, harus dilaporkan kepada doktor. Doktor boleh memerintahkan ujian semalaman untuk melakukan penilaian apnea tidur.

Dalam banyak kes, diagnosis dan rawatan untuk apnea tidur mungkin semua yang diperlukan untuk sakit kepala untuk pergi.

Penting untuk diketahui bahawa apnea tidur telah dikaitkan dengan gangguan lain yang lebih serius, termasuk penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Doktor mungkin menguji ini dan keadaan serius lain juga.

2. Kemurungan dan kecemasan


Kebimbangan dan kemurungan boleh menyebabkan sakit kepala atau migrain, yang mungkin membawa kepada tekanan emosi yang lebih jauh.

Insomnia adalah gejala umum kemurungan dan kebimbangan, yang kedua-duanya adalah faktor risiko yang penting untuk sakit kepala berulang pagi.

Kajian pada 2016 akan menemui hubungan antara gangguan mood, seperti kebimbangan dan kemurungan, dan kejadian sakit kepala.

Dalam kajian itu, penyelidik menyusun data daripada kira-kira 9,000 peserta dewasa di 10 negara Eropah yang berlainan.

Tinjauan telah diberikan kepada para peserta skrin untuk melegakan sakit kepala, kemurungan, dan kecemasan.

Jenis sakit kepala yang paling kerap dikaitkan dengan kecemasan dan kemurungan dalam kajian ternyata adalah ubat-ubatan yang berkemungkinan berlebihan sakit kepala (pMOH). Penyakit kepala yang paling kerap kali kedua dalam kajian ini ialah TTH, dan migrain adalah yang ketiga paling lazim.

Dalam kajian ini, TTH dikaitkan hanya dengan kebimbangan, bukan dengan kemurungan.

Apabila seseorang mengalami gangguan mood yang digabungkan dengan sakit kepala kronik, ia dengan cepat dapat memberi kesan negatif terhadap kualiti hidup dan aktiviti harian mereka.

Rawatan untuk kecemasan atau gangguan tidur disebabkan oleh kemurungan

Diagnosis dan rawatan untuk gejala kegelisahan dan kemurungan adalah penting untuk mengekalkan suasana hati dan menguruskan gangguan tidur bagi mereka yang sering mengalami sakit kepala pada waktu pagi.

Doktor boleh menetapkan ubat antidepresan. Banyak jenis antidepresan membantu menggalakkan tidur yang nyenyak, dan sesetengahnya biasanya digunakan untuk mencegah migrain, seperti antidepresan tricyclic.

Seorang doktor boleh mencadangkan apa jenis ubat yang terbaik untuk merawat kemurungan atau kebimbangan untuk mereka yang sakit kepala kronik. Pakar tidur atau ahli psikologi tidur boleh menawarkan rawatan intensif, seperti terapi kognitif, pengubahsuaian tingkah laku, atau teknik lain untuk latihan bersantai.

Sesetengah profesional penjagaan kesihatan boleh mencadangkan suplemen nutrien, seperti gred farmaseutikal L-tryptophan, 5-HTP, atau melatonin untuk menggalakkan tidur.

3. Alkohol dan dadah

Kajian tahun 2004 melihat hubungan antara sakit kepala dan penggunaan alkohol dan dadah. Kajian itu melibatkan hampir 19,000 orang di beberapa negara Eropah.

Peserta kajian yang minum alkohol yang berat, minum lebih daripada 6 hidangan setiap hari alkohol, didapati mengalami sakit kepala lebih awal pagi, berbanding mereka yang minum hanya 1 hingga 2 hidangan alkohol setiap hari.

Orang-orang yang terlibat dalam kajian yang mengambil ubat-ubatan tertentu untuk kemurungan, kebimbangan, atau insomnia – seperti Xanax, Valium, atau Zyprexa – mengalami masalah sakit kepala awal pagi dengan kadar 7.6 hingga 17.5 peratus.

4. Bruxism

Bruxism boleh menyebabkan masalah tidur, menyumbang kepada sakit kepala pagi. Memakai penahan pada waktu malam boleh membantu.

Bruxism adalah keadaan yang meluas yang melibatkan pengisaran dan penggalian gigi.

Orang yang mempunyai bruxism boleh menggeram dan mengetap gigi mereka sama ada dalam tidur atau semasa terjaga, tanpa menyedari mereka melakukannya.

Bruxism adalah gangguan berkaitan ketegangan, yang, apabila teruk, boleh menyebabkan sakit kepala yang kerap.

Bruxism tidur, yang dikaitkan dengan rangsangan semasa tidur, adalah jenis gangguan pergerakan yang berkaitan dengan tidur. Orang yang menggigit giginya dalam tidur mereka sering berdengkur dan juga berisiko tinggi apnea tidur.

Kebanyakan orang yang mempunyai bruxism tidak menyedari bahawa mereka menggeram gigi mereka semasa tidur, jadi penting untuk mengetahui tanda-tanda dan tanda-tanda bruxism. Ini termasuk:

 • menggilap gigi, cukup kuat untuk membangunkan pasangan tidur
 • gigi yang tidak dapat dijelaskan, terkelupas, atau patah
 • kelembutan atau kesakitan di rahang atau muka
 • otot rahang lelah
 • rahang tidak dibuka atau ditutup sepenuhnya
 • Kesakitan telinga yang tidak dapat dijelaskan tanpa sebarang masalah dengan telinga
 • kepekaan gigi dan kesakitan
 • kerosakan yang tidak dapat dijelaskan di dalam pipi
 • sakit kepala yang membosankan yang datang dari kawasan kuil
 • gangguan pola tidur
 • sakit kepala awal pagi

Menurut satu kajian baru – baru ini, minum alkohol dan merokok meningkatkan risiko bruxism.

5. Masalah kesihatan serius

Sakit kepala yang disebabkan oleh gangguan kesihatan yang lain boleh mengakibatkan tekanan dikenakan pada endapan saraf yang sensitif terhadap rasa sakit. Jenis sakit kepala ini biasanya dirujuk sebagai sakit kepala menengah.

Sakit kepala menengah mungkin disebabkan oleh keadaan asas, termasuk:

Bila perlu berjumpa doktor

Tidak semua orang dengan sakit kepala awal pagi semestinya perlu melihat doktor. Mana-mana tanda di bawah menunjukkan bahawa seseorang harus berjumpa doktor:

 • jika dua atau lebih sakit kepala berlaku dalam seminggu
 • sakit kepala yang berulang, terutamanya pada mereka yang berumur lebih dari 50 tahun, yang belum pernah mengalami mereka sebelum ini
 • sakit secara tiba-tiba atau teruk di kepala disertai oleh leher kaku
 • sakit di kepala yang berlaku selepas kecederaan kepala
 • sakit di kepala yang disertai oleh demam, loya, atau muntah yang tidak dijelaskan oleh gangguan lain
 • sakit di kepala dengan kekeliruan, kelemahan, penglihatan berganda, atau kehilangan kesedaran
 • sakit di kepala yang tiba-tiba berubah dalam corak atau keparahan
 • sakit di kepala kronik pada kanak-kanak.
 • sakit pada bahagian kepala yang mengiringi kelemahan atau kehilangan sensasi di mana-mana bahagian badan
 • sakit di kepala dengan sawan atau sesak nafas
 • sakit di kepala kerap berlaku kepada seseorang dengan sejarah HIV atau kanser

Ringkasan

Apabila mempertimbangkan fakta dan penyelidikan mengenai sakit kepala, jelaslah bahawa banyak faktor yang bertindih.

Sebagai contoh, minum alkohol biasanya meningkatkan risiko insomnia dan bruxism. Berhenti minum boleh membantu melegakan masalah tidur dan menggilap gigi. Sebaliknya, ini boleh mengurangkan insiden sakit kepala pagi.

Isu-isu kesihatan mental, seperti kebimbangan atau kemurungan, boleh mengakibatkan gangguan pola tidur, atau bruxism. Sekali lagi, ini boleh menyebabkan sakit kepala awal pagi. Dalam hal ini, menangani masalah kesihatan mental adalah keutamaan seseorang.

Banyak punca sakit kepala boleh dicegah. Seseorang yang mempunyai masalah sakit kepala pada waktu pagi mungkin mendapati bahawa perubahan gaya hidup dan melihat doktor dari semasa ke semasa adalah semua yang diperlukan untuk memastikan sakit kepala tidak mengganggu kualiti kehidupan seharian.