KONGSI

Roseola

Roseola, juga dikenali sebagai roseola infantum atau penyakit keenam, adalah jangkitan virus. Ia biasanya memberi kesan kepada kanak-kanak berumur antara 6 bulan hingga 2 tahun, dengan kebanyakannya telah duduk di pusat asuhan atau tadika. Orang dewasa tidak selalunya terjejas. Gejala adalah termasuk demam , hidung berair, batuk, dan sakit tekak. Ruam mula berlaku apabila demam berakhir. Roseola biasanya tidak serius. Ia biasanya akan berakhir dalam masa seminggu atau lebih selepas simptom bermula.

Teruskan membaca untuk mengetahui gejala roseola, dan belajar bagaimana merawat masalah umum ini.

Fakta ringkas roseola:

 • Ia adalah keadaan berjangkit yang merebak melalui rembesan pernafasan yang dijangkiti.
 • Selepas suhu kanak-kanak kembali normal, mereka mungkin akan mengalami ruam berwarna merah jambu.
 • Begitu juga dengan jangkitan virus lain, roseola perlu menjalankan kursusnya.

Gejala

Gejala Roseola biasanya muncul dalam jangkitan 5 hingga 15 hari dengan virus. Walau bagaimanapun, dalam kes ringan, gejala mungkin tidak dapat dilihat.

Gejala rosak biasa termasuk:

Ruam

Ruam roseola bermula pada badan sebelum menyebar ke tangan, kaki, leher, dan muka. Ia kelihatan seperti bintik merah jambu kecil yang mungkin rata atau dinaikkan.

Beberapa tempat lain mungkin mempunyai gejala yang lebih ringan di sekelilingnya. Roseola berputar putih atau pudar apabila ditekan dengan kaca. Ruam ini tidak biasanya menyebabkan gatal-gatal atau ketidakselesaan dan memudar dalam beberapa hari.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua kanak-kanak mendapat ruam.

Gejala pernafasan atas

Sesetengah kanak-kanak akan mengalami simptom pernafasan atas ringan sebelum atau dengan demam. Gejala-gejala ini termasuk:

 • batuk
 • cirit-birit
 • kesengsaraan
 • hilang selera makan
 • hidung berair
 • sakit tekak
 • kelopak mata bengkak
 • bengkak kelenjar di leher

Demam

Demam secara tiba-tiba dan tinggi adalah salah satu tanda awal roseola dan apabila seseorang itu paling menular. Demam kadang-kadang boleh mencapai 10 5.0 ° F (40.5 ° C) dan boleh bertahan selama 3 hingga 5 hari .

Apakah sebabnya?

Roseola boleh merebak di antara kanak-kanak walaupun tidak ada ruam, dan boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Keadaan ini disebabkan oleh virus, lebih umum virus herpes manusia 6, tetapi juga virus herpes manusia 7.

Faktor-faktor risiko

Kebanyakan kanak-kanak akan mendapat roseola pada usia muda. Mereka yang berisiko tinggi antara umur 6 dan 15 bulan apabila sistem imun mereka belum membangunkan antibodi untuk melawan virus, kerana penyakit ini berlaku apabila terdapat pendedahan pada virus.

Seorang kanak-kanak di bawah umur 6 bulan masih boleh dilindungi oleh antibodi ibu, yang telah diserahkan kepadanya, semasa kehamilan.

Komplikasi

Roseola jarang menyebabkan komplikasi, dengan majoriti orang membuat pemulihan penuh dalam kira-kira 7 hari selepas gejala bermula. Apabila komplikasi timbul, ia termasuk:

Kejang

Jika seorang kanak-kanak dengan roseola mempunyai kekejangan, perhatian perubatan perlu dicari.
Menurut Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) United Kingdom, sesetengah kanak-kanak dengan roseola mempunyai sawan atau suntikan yang dikenali sebagai kejang demam. Kejang ini mungkin berlaku pada kanak-kanak yang mengalami peningkatan suhu yang pesat.

Kekejangan boleh menyebabkan kehilangan kesedaran ringkas, merenggangkan anggota badan atau kepala, dan kehilangan kawalan pundi kencing atau usus.

Walaupun membimbangkan, kejang demam biasanya tidak mendatangkan mudarat kepada kanak-kanak yang sihat. Walau bagaimanapun, rawatan kecemasan perlu dicari.

Masalah pada orang yang mempunyai imuniti yang lemah

Seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah mungkin mengalami komplikasi jika mereka mengendalikan roseola. Contoh-contoh kumpulan yang mempunyai imuniti kompromi termasuk orang yang mempunyai HIV dan AIDS atau leukemia dan penerima transplantasi baru-baru ini.

Sekiranya orang yang mengalami imuniti lemah mendapat roseola, atau mengalami pengaktifan semula jangkitan terdahulu, mereka mungkin mengalami kes malapetaka dan berjuang untuk pulih daripada jangkitan virus.

Komplikasi termasuk radang paru-paru atau keradangan otak yang dikenali sebagai ensefalitis, yang boleh mengancam nyawa.

Bila perlu berjumpa doktor

Kanak-kanak yang memperlihatkan tanda-tanda berikut perlu berjumpa doktor:

 • demam lebih tinggi daripada 103.0 ° F (39.4 ° C)
 • demam yang berlangsung lebih dari seminggu
 • ruam yang berterusan tanpa peningkatan selama lebih dari 3 hari

Seseorang yang mempunyai sistem imun yang berkompromi yang menghadapi seseorang dengan roseola harus segera menghubungi doktor mereka.

Penjagaan kecemasan perlu dicari jika kanak-kanak mempunyai kejang demam. Ini sering berlaku kerana kenaikan demam yang tinggi dan tiba-tiba.

Rawatan

Tiada rawatan khusus untuk penyakit ini, tetapi ubat-ubatan biasa dirumah boleh digunakan untuk mengurangkan ketidakselesaan dan menguruskan gejala.

Bendalir

Minum banyak air untuk kekal terhidrasi adalah penting ketika merawat roseola.

Adalah penting untuk kekal terhidrasi apabila sakit. Kanak-kanak harus minum banyak cecair, seperti:

 • air
 • sup
 • lemon-lime soda
 • larutan elektrolit (Pedialyte)
 • minuman sukan

Minuman berkarbonat sepatutnya mempunyai karbonasi dikeluarkan sebelum penggunaan untuk mengurangkan gas usus pada kanak-kanak.

Ini boleh dilakukan dengan membenarkan minuman berdiri selama 1 hingga 2 jam atau dengan menggoncang, memanaskan, atau mengacaunya.

Ubat yang berlebihan

Ubat bantuan sakit tertentu boleh diberikan kepada anak-anak berdasarkan nasihat doktor. Ubat-ubatan untuk mengurangkan demam termasuk acetaminophen (Tylenol) dan ibuprofen (Advil, Motrin). Seseorang harus selalu mengikuti nasihat mengenai pembungkusan, mengenai dos dan waktu yang tepat, atau berbincang dengan doktor pakar jika mereka tidak pasti.

Kanak-kanak yang berumur di bawah 16 tahun tidak boleh diberikan aspirin kecuali doktor mengesyorkannya. Penggunaan aspirin pada kanak-kanak telah dikaitkan dengan sindrom Reye, satu keadaan yang jarang berlaku yang boleh mengancam nyawa.

Ubat antiviral

Seorang doktor boleh menetapkan ganciclovir ubat antivirus (Cytovene) bagi sesetengah orang yang mempunyai sistem imun yang lemah untuk cuba mencegah virus daripada mereplikasi DNAnya.

Antibiotik tidak boleh digunakan untuk merawat roseola atau jangkitan virus lain, kerana mereka tidak akan berfungsi melawan virus.

Rehat

Kanak-kanak mungkin lebih selesa berehat di tempat tidur sehingga demam mereka sembuh. Walau bagaimanapun, jika mereka cukup berminat untuk bermain dalam permainan dan aktiviti lain, mereka tidak boleh dipaksa untuk berehat sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, adalah penting bagi mereka untuk tidak terlalu menghiraukan diri atau berada di sekeliling orang lain sementara mereka masih dianggap menular.

Menjaga kesejukan

Seseorang boleh mengurangkan ketidakselesaan demam dengan:

 • mandi dengan span air suam
 • meletakkan kain sejuk ke dahi
 • menggunakan sarung bantal cahaya bukan selimut berat

Air ais atau air sejuk tidak boleh digunakan kerana ini boleh menyebabkan kerengsaan.

Kanak-kanak boleh kembali ke aktiviti biasa apabila mereka telah demam selama 24 jam dan tidak mempunyai gejala penting lain.

Bagaimanakah ia dapat dicegah?

Tiada vaksin yang tersedia untuk mengelakkan roseola. Pencegahan melibatkan menghadkan pendedahan kepada orang yang dijangkiti. Atas sebab ini, adalah penting bahawa kanak-kanak dengan roseola tidak bersentuhan dengan anak-anak lain sehingga demam mereka telah sembuh sepenuhnya.

Seseorang yang mempunyai hubungan dengan roseola harus mencuci tangan mereka dengan kerap untuk mengelakkan berlakunya jangkitan virus, terutamanya kepada seseorang yang tidak mempunyai antibodi untuk melawannya. Ia juga merupakan idea yang baik untuk membersihkan permukaan isi rumah secara teratur dengan semburan antimikrob.

Orang ramai boleh mengurangkan risiko jangkitan dengan mengajar amalan kebersihan kepada kanak-kanak, seperti memastikan mereka bersin dan batuk ke dalam tisu dan segera melupuskan tisu selepas itu.

Juga, yang terbaik adalah untuk mengelakkan mereka untuk berkongsi cawan, pinggan, atau perkakas dengan orang lain untuk mengurangkan pendedahan mereka terhadap air liur yang dijangkiti.

Kesimpulan

Roseola biasanya bukan penyakit yang serius. Biasanya ia akan sembuh dengan sendirinya, tanpa komplikasi, dalam masa satu minggu atau lebih. Dengan rawatan di rumah, gejala dapat diurus, dan ketidakselesaan dapat dikurangkan.

Juga, majoriti kanak-kanak memperoleh roseola sebelum tadika, yang melindungi mereka daripada jangkitan berulang kali di kemudian hari.

KONGSI
Artikel sebelum iniLidah berkerut: Apa yang anda perlu ketahui
Artikel seterusnyaTanda-tanda murung semasa kehamilan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.