KONGSI

Sakit Jantung

Penyelidikan baru, yang diterbitkan dalam jurnal Makmal Penyiasatan Hospital, mendapati perubahan dramatik dan hampir serta-merta dalam saluran darah lelaki yang sihat selepas mereka memakan satu makanan tinggi lemak.

makanan segera
Satu makanan yang tinggi lemak – seperti makanan segera atau fast food – dengan pantas boleh memberi malapetaka pada arteri anda, ditunjukkan dalam satu kajian baru.

Adalah diketahui bahawa diet yang tinggi dalam lemak tepu adalah faktor penyumbang kepada risiko penyakit jantung.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) memberi amaran bahawa diet yang tinggi lemak dan kolesterol boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan penyakit kardiovaskular, seperti aterosklerosis – gangguan di mana arteri dapat kehilangan keanjalannya.

Kebanyakan kita memahami bahawa diet sedemikian menonjolkan pengguna kepada penyakit jantung dari semasa ke semasa, tetapi adakah ia boleh menjadi kesan bahawa suatu diet yang tinggi lemak segera dapat dilihat dan merosakkan?

Penyelidikan baru – yang dijalankan oleh saintis di Medical College of Georgia (MCG) di Augusta – mencadangkan bahawa mereka.

Tyler W. Benson, seorang pelajar kedoktoran di Sekolah Siswazah di Augusta University, adalah pengarang pertama kajian itu.

Mempelajari makanan tinggi lemak dan sel darah merah

Benson dan rakan sekerja membahagi 10 lelaki yang sihat – yang telah kerap berolahraga serta bersukan dan mempunyai tahap kolesterol dan lipid yang sihat dalam darah mereka – menjadi dua kumpulan.

Satu kumpulan lima orang lelaki diberi makan milkshake tinggi lemak. Lemak dalam setiap hidangan dikira secara individu supaya peserta diberikan tahap lemak yang seimbang dengan berat badan mereka.

Sebaliknya, lima lelaki lain diberi makan dengan jumlah kalori yang sama, tetapi rendah lemak.

Para penyelidik mengambil ujian biokimia peserta 4 jam selepas makan, memberi tumpuan kepada kesan makanan tinggi lemak pada sel darah merah – sel-sel yang membawa oksigen melalui darah kita.

Seperti yang dijelaskan penyelidik, kita mempunyai kira-kira 25 trilion sel darah merah yang menjejaskan semua sel lain dalam tubuh manusia.

Sebahagian daripada sebab mengapa ia begitu penting untuk kesihatan kardiovaskular ialah ianya membawa kolesterol melalui sistem kardiovaskular, serta oksida nitrat. Ini adalah dua bahan yang mempengaruhi keanjalan saluran darah.

Makanan tinggi lemak dan ‘pancang’ sel darah merah

Para penyelidik mendapati beberapa perubahan pada sel darah merah peserta kajian. “Ia berubah saiz, berubah bentuk, dan semakin kecil,” kata Dr. Ryan A. Harris, senaman klinikal dan fisiologi vaskular di Institut Pencegahan Georgia di Universiti Augusta.

Dr. Julia E. Brittain, ahli biologi vaskular di MCG Vascular Biology Centre dan salah satu penulis kajian yang sama, menerangkan perubahan ini dengan lebih lanjut, berkata, “[Y] sel darah merah kita biasanya bagus, licin dan cantik dan sel, selepas makan makanan tinggi lemak, dapatkan pancang pada mereka. ”

Ini pancang pada sel darah merah, kata pengarang, menjadikan ia sangat merosakkan saluran darah dan menyebabkan penyakit jantung.

Selain itu, para penyelidik mendapati peningkatan dalam spesies oksigen reaktif, perubahan yang boleh menyebabkan gangguan bagaimana sel-sel merah berfungsi.

Selain itu, para penyelidik mendapati satu lagi perubahan ketara: peningkatan dalam enzim yang dipercayai terlibat dalam aterosklerosis dan serangan jantung.

Enzim ini dipanggil myeloperoxidase (MPO) dan kajian terdahulu telah mengaitkannya dengan kehilangan keanjalan dalam saluran darah, serta pengoksidaan kolesterol lipoprotein berkepekatan tinggi, atau kolesterol baik yang dipanggil.

Merujuk kepada tahap MPO yang dibangkitkan, penulis yang berkaitan Dr. Neal L. Weintraub, yang juga pengarah bersekutu Pusat Penyelidikan Vaskular MCG, berkata, “Ini adalah hasil yang sangat kuat.”

Kesan yang merosakkan boleh diterbalikkan

Akhirnya, penulis juga melihat perubahan dalam sel darah putih, dengan kadar diet tinggi lemak yang menaikkan monocytes pro-radang, sama seperti jangkitan.

Walaupun perubahan ini berbahaya kepada saluran darah dilihat 4 jam selepas makan, penyelidik menyatakan, kerosakan itu boleh diterbalikkan dan perubahan cenderung hilang selepas 8 jam.

Walau bagaimanapun, kemudaratan mungkin akan berlaku jika satu makanan tinggi lemak diikuti oleh yang lain, para penyelidik berhati-hati.

Kami melihat [kajian] ini diharapkan sebagai perkhidmatan awam untuk membolehkan orang berfikir dua kali mengenai makan dengan cara ini.”

Dr Neal L. Weintraub

“Kesimpulannya adalah bahawa badan anda biasanya boleh mengendalikan masalah ini jika anda tidak melakukannya lagi pada hidangan seterusnya dan seterusnya dan seterusnya,” tambah Dr. Brittain.

KONGSI
Artikel sebelum iniAdakah bulu mata tumbuh semula
Artikel seterusnyaApa yang perlu diketahui mengenai subluxation bahu
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.