KONGSI

Subluxation

Subluxation bahu merujuk kepada perpindahan sebahagian sendi bahu. Ini terjadi ketika bola tulang lengan atas, yang disebut humerus, sebahagiannya terkeluar dari soket glenoid di bahu. Dalam kehebatan lengkap, humerus terkeluar sepenuhnya dari soket.

Bahu adalah sendi yang paling mudah bergerak di dalam badan. Ia mengandungi sejumlah tulang, ligamen, dan otot yang berfungsi bersama untuk memastikan ia stabil. Kerana bahu itu begitu mudah alih, sangat mudah tergelincir.

Subluxasi bahu sering disebabkan oleh trauma, kecederaan, atau strok yang melemahkan otot lengan.

Dalam artikel ini, kita membincangkan gejala dan rawatan subluxation bahu. Kami juga menerangkan proses pemulihan dan latihan yang dapat membantu.

Gejala

Wanita dengan subluxation bahu memegang bahu bersama dalam kesakitan.
Sublaxasi bahu boleh menyebabkan kekakuan dan kesakitan.

Sublaksasi boleh menjadi lebih sukar untuk dikenalpasti daripada dislokasi lengkap. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, humerus yang terkeluar separuh kelihatan di bawah kulit.

Seseorang mungkin dapat merasakan bola humerus bergerak masuk dan keluar dari soket bahu, yang biasanya tidak selesa dan boleh menyakitkan.

Gejala subluxation bahu boleh termasuk:

 • bahu yang kelihatan cacat atau di luar tempat
 • kesakitan
 • bengkak
 • mati rasa atau kesemutan, juga dipanggil paresthesia, di sepanjang lengan
 • masalah bergerak sendi

Seseorang pesakit juga boleh merasakan kesakitan yang amat sangat di bahu semasa melakukan aktiviti harian, terutama yang melibatkan jangkauan keatas.

Punca

Kerana bahu bergerak dalam beberapa arah, ia dapat tergelincir ke depan, ke belakang, atau ke bawah. Ini juga benar untuk subluxations.

Apabila  hanya sebahagian tergelincir, kapsul bahu boleh diregangkan atau koyak, yang boleh merumitkan lagi keadaan.

Biasanya, hanya sentuhan yang kuat seperti pukulan atau kejatuhan yang boleh menyebabkan humerus terkeluar dari tempatnya. Putaran melampau juga boleh menarik lengan dari soketnya.

Apabila bahu tergelincir, sendi boleh menjadi tidak stabil dan terdedah kepada kehelan atau subluxasi masa depan.

Subluxasi bahu sering disebabkan oleh:

 • Trauma . Subluksasi boleh mengakibatkan kemalangan atau kecederaan yang merosakkan struktur sendi bahu atau struktur lain yang memberikan kestabilan. Contoh-contoh biasa termasuk jatuh dan kemalangan kenderaan bermotor.
 • Kecederaan sukan . Aktiviti sukan, termasuk hoki dan bola sepak, sering menyebabkan subluxations bahu, seperti sukan yang melibatkan jatuh, seperti ski dan gimnastik.
 • Strok . Strok sering menyebabkan kelemahan otot, yang boleh menyebabkan ketidakstabilan sendi bahu, diikuti oleh subluxation. Satu kajian mendapati bahawa 80 peratus peserta yang mengalami strok juga mempunyai subluxation bahu.

Golongan lelaki muda dan aktiviti berkumpulan yang sangat aktif secara fizikal mempunyai risiko terbesar sublaksasi.

Rawatan

pita diletakkan bersama bahu oleh ahli terapi fizikal.
Terapi fizikal atau pemulihan boleh membantu merawat sendi bahu.

Rawatan bertujuan untuk meletakkan semula humerus kembali ke sendinya dan pastikan ia tetap di tempat asalnya.

Seorang doktor di hospital boleh mendiagnosis subluxation bahu menggunakan ultrasound. Diagnosis yang betul adalah penting dalam menentukan rawatan terbaik.

Rawatan boleh termasuk yang berikut:

 • Pengurangan tertutup . Ini melibatkan seorang doktor yang cuba menggerakkan tulang kembali ke kedudukannya. Apabila ini dicapai, kesakitan yang teruk harus diperbaiki dengan segera.
 • Pembedahan . Ini mungkin disyorkan apabila dislokasi berulang. Ia juga boleh menjadi rawatan pilihan apabila saraf, saluran darah, atau ligamen di bahu telah rosak.
 • Penyepit bahu . Seseorang mungkin perlu memakai serpihan, penyangga, atau sling untuk beberapa hari atau minggu untuk mengelakkan bahu bergerak. Tempoh masa akan bergantung kepada tahap kecederaan.
 • Ubat . Ini mungkin melibatkan relaxant otot dan agen anti-radang, seperti ibuprofen, untuk kesakitan dan pembengkakan.
 • Pemulihan . Berikutan pembedahan atau masa yang digunakan untuk melengkapkan, seorang doktor boleh mengesyorkan program pemulihan. Matlamatnya adalah untuk memulihkan pelbagai gerakan, kekuatan, dan kestabilan sendi bahu.

Latihan

Latihan penguatan di bawah boleh membantu meningkatkan kestabilan sendi bahu. Walau bagaimanapun, ahli terapi fizikal boleh menetapkan rejimen latihan rumah yang disesuaikan dengan keperluan setiap orang.

Latihan berikut dapat membantu meningkatkan kestabilan bahu:

 1. Flexors bahu . Berdiri menghadap dinding dengan lengan yang longgar. Naikkan lengan bawah dan bengkokkan siku pada sudut 90 darjah. Buat penumbuk dengan telapak tangan menghadap lantai, dan perlahan-lahan cuba menekan penumbuk ke dinding.
 2. Ekstensor bahu . Berdiri dengan belakang ke dinding dan lengan yang longgar. Naikkan lengan bawah dengan siku yang ditekuk pada sudut 90 darjah. Cuba tekan bahagian belakang siku ke dinding.
 3. Penculik bahu . Berdiri dengan bahagian yang cedera di dinding. Naikkan lengan, dengan bengkok siku, dan cuba memindahkan seluruh lengan sebelah ke dinding.

Bercakap dengan ahli terapi fizikal atau doktor sebelum mencuba apa-apa latihan di rumah. Latihan yang sesuai berbeza-beza, bergantung kepada kecederaan. Latihan tertentu boleh membuat gejala sesetengah orang lebih teruk.

Di luar latihan, ahli terapi fizikal boleh mencadangkan yang berikut:

 • urut terapeutik
 • ais
 • mengelakkan pergerakan atau aktiviti tertentu
 • penggerak bersama

Pemulihan

Apabila seseorang yang cedera mempunyai subluxation tanpa saraf atau kerosakan tisu utama, sendi bahu perlu diperbaiki dengan cepat. Bagaimanapun, jika seseorang menjadi terlalu aktif tidak lama lagi, mereka mungkin akan mengalami kehelan masa depan.

Berikutan pembedahan untuk bahu yang terputus-putus, seorang doktor akan selalunya mengesyorkan bahawa seseorang pesakit memakai sling selama beberapa minggu. Secara beransur-ansur memperkenalkan terapi fizikal boleh membantu seseorang untuk mendapatkan semula kekuatan dan pelbagai gerakan. Adalah lebih baik untuk mengelakkan pergerakan bahu yang kuat untuk mencegah komplikasi.

Komplikasi

Doktor bercakap kepada pesakit lelaki
Adalah penting untuk mengetahui tentang komplikasi bahaya sublaxasi.

Bahu mengandungi tisu, otot, dan ligamen yang kuat yang berfungsi untuk menjaga humerus berpusat di soketnya. Struktur ini boleh menjadi overstretched atau cedera, yang boleh merumitkan subluxation atau tergelincir.

Beberapa komplikasi subluxation bahu termasuk:

 • kerosakan pada saluran darah dan saraf di bahu
 • kecederaan bahu lain, seperti ligamen atau air mata
 • kehilangan pergerakan dan fleksibiliti
 • ketidakstabilan bahu yang mengakibatkan sublaksasi berulang

Apa lagi yang boleh dilakukan?

Subluxation bahu berkongsi beberapa gejala dengan kecederaan yang sama. Misdiagnosis adalah perkara biasa.

Sublaksasi mungkin salah untuk perkara berikut:

Tendinopati Biceps

Ini merujuk kepada keradangan tendon bisep. Disebabkan kedudukan tendon, tendinopati bisep adalah penyebab biasa sakit bahu.

Kecederaan kolarbone

Pecah atau kecederaan pada tulang belakang, biasanya dipanggil tulang selangka, boleh menyebabkan sakit di bahu dan masalah menggerakkan sendi.

Kecederaan pemutar cuff

Kecederaan kepada tendon perut pemutar sering bertanggungjawab untuk sakit bahu pada orang-orang dari semua peringkat umur. Kecederaan kecil mungkin sembuh sendiri, sementara kecederaan parah cenderung memerlukan pembedahan.

Dislokasi bahu

Dislokasi melibatkan pemisahan lengkap tulang lengan atas dari soket bahu. Gejala adalah sama dengan subluxation, dan hanya seorang profesional perubatan yang dapat membezakan kedua-dua mereka.

Bahu perenang

Kesakitan bahu dalam perenang yang kompetitif sering dipanggil bahu perenang. Kerana berenang memerlukan tahap fleksibiliti bahu dan pelbagai gerakan yang tinggi, perenang sering berkemungkinan mempunyai hipermobilitas sendi dan peningkatan risiko kecederaan.

Kesimpulan

Apabila seseorang mencari rawatan perubatan dengan segera dan menerima diagnosis yang betul, subluxation bahu boleh dirawat.

Apabila tiada pembedahan disyorkan, beberapa bulan mungkin berlalu sebelum seseorang dapat mengetahui betapa perlakuan itu berfungsi.

Masa pemulihan berbeza-beza, bergantung pada tahap subluxation dan sama ada atau tidak seseorang telah menjalani pembedahan.

Selepas kejadian subluxation, seseorang harus mengelakkan aktiviti berat, untuk mengelakkan berulangnya.

Subkuluhan bahu berlaku apabila bola tulang lengan atas datang sebahagian daripada soketnya. Ini biasanya disebabkan kecederaan trauma atau sukan, dan ia juga biasa selepas strok. Latihan boleh membantu, tetapi seseorang mungkin memerlukan pembedahan. Ketahui tentang punca, gejala, dan rawatan subluxation bahu di sini.

KONGSI
Artikel sebelum iniMakanan tinggi lemak boleh membawa kepada penyakit jantung
Artikel seterusnyaLima belas makanan yang baik untuk tekanan darah tinggi
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.