Bulu mata

Seseorang kehilangan bulu mata mereka adalah kerana banyak sebab, dari kesan terbakar hinggalah ke kemoterapi. Walaupun ia mungkin mengambil sedikit masa, bulu mata biasanya tumbuh semula. Sama seperti rambut pada kulit kepala, bulu mata juga melalui kitaran pertumbuhan, jadi kehilangan beberapa bulu mata biasanya tidak menjadi punca kebimbangan. Walau bagaimanapun, banyak kecederaan dan penyakit yang boleh menyebabkan banyak atau sebahagian besar bulu mata jatuh.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, pelajari tentang mengapa bulu mata jatuh, serta bagaimana untuk membantu ianya tumbuh semula, menggunakan ubat.

Punca

Wanita yang memandang cermin tertanya-tanya jika bulu mata tumbuh semula
Penyekatan, kesan terbakar, dan kemoterapi boleh mengakibatkan kehilangan bulu mata.

Keadaan berikut boleh menyebabkan kehilangan bulu mata:

Terbakar

Menurut American Academy of Ophthalmology , jika bulu mata dapat disambar tetapi folikel rambut masih utuh, bulu mata biasanya akan tumbuh kembali dalam 6 minggu.

Walau bagaimanapun, jika folikel rambut juga rosak, bulu mata tidak dapat tumbuh semula.

Kemoterapi

Ubat yang digunakan untuk merawat kanser kadang-kadang boleh menyebabkan bulu mata jatuh. Tidak semua ubat kemoterapi menyebabkan keguguran rambut.

Walau bagaimanapun, jika seseorang menggunakan ubat kemoterapi yang diketahui menyebabkan keguguran rambut, ia akan menjejaskan rambut pada badan serta kulit kepala.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Rambut badan, kening, dan bulu mata biasanya terjejas. Biasanya, bulu mata mula tumbuh kembali sejurus selepas menghentikan rawatan kemoterapi.

Pemotongan

Kebanyakan orang tidak memotong bulu mata mereka. Tetapi bagi mereka yang berbuat demikian, bulu mata biasanya tumbuh kembali ke panjang asalnya dari semasa ke semasa.

Menarik keluar atau mencabut

Trichotillomania adalah keadaan psikologi yang dicirikan oleh dorongan untuk mengeluarkan rambut.

Dorongan ini boleh menjejaskan rambut di mana saja di badan, termasuk bulu mata. Sebatan yang telah ditarik keluar mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk tumbuh semula.

Sambungan lash

Sambungan sampah adalah serat yang terpaku pada bulu mata semulajadi untuk membuat bulu mata lebih tebal.

Walau bagaimanapun, sambungan lash boleh merosakkan atau merobek sebatan semulajadi. Jika bulu mata semulajadi hilang disebabkan oleh sambungan lash, ia biasanya tumbuh semula dalam beberapa bulan.

Keadaan tiroid

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon. Sekiranya kelenjar menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak atau terlalu kecil, ia boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk kehilangan rambut.

Kehilangan bulu mata boleh berlaku dengan kedua-dua hipertiroidisme (tiroid terlalu aktif) dan hypothyroidism (tiroid kurang aktif). Bulu mata biasanya mula tumbuh semula selepas ketidakseimbangan tiroid telah dirawat.

Alopecia areata

Alopecia areata adalah keadaan autoimun yang menyebabkan sistem imun badan menyerang folikel rambut.

Keadaan ini menyebabkan kehilangan rambut pada kulit kepala, kening, dan bulu mata. Pada masa ini tiada ubat untuk alopecia, tetapi terdapat rawatan yang dapat membantu mengurangkan gejala.

Rawatan

Bulu mata yang hilang akibat rawatan kemoterapi boleh tumbuh semula.

Dalam banyak keadaan, bulu mata yang hilang akibat pembakaran atau rawatan kemoterapi akan tumbuh semula dari semasa ke semasa.

Selepas rawatan kemoterapi, bulu mata mungkin tumbuh lebih tebal, atau sama seperti sebelumnya.

Sekiranya keadaan tiroid atau penyakit autoimun menyebabkan kehilangan bulu mata, seseorang mungkin akan merawat masalah kesihatan yang menjadi punca untuk menghentikan bulu mata daripada tertanggal.

Jumlah masa yang diperlukan untuk bulu mata untuk tumbuh semula bergantung kepada sebab dan sejauh mana kehilangan bulu mata.

Ubat mungkin juga membantu bulu mata tumbuh semula. Seorang doktor di hospital boleh menetapkan bimatoprost dalam bentuk titisan mata.

Satu kajian melihat penggunaan bimatoprost dalam 41 orang yang mengalami kehilangan bulu mata disebabkan oleh alopecia areata. Peserta kajian menggunakan bimatoprost 0.03 peratus ke atas garisan bulu mata setiap hari selama setahun. Kira-kira 70 peratus peserta mempunyai pertumbuhan semula bulu mata.

Adakah bulu mata tumbuh lebih cepat dengan ubat rumah?

Terdapat pelbagai ubat dan rawatan dirumah yang banyak digunakan untuk mempercepat pertumbuhan bulu mata. Penyelesaian popular untuk pertumbuhan bulu mata termasuk minyak zaitun, urut bulu mata, dan produk biotin.

Adakah bulu mata tumbuh lebih cepat jika seseorang menggunakan rawatan dirumah untuk merawat bulu mata yang hilang? Jawapannya mungkin tidak.

Tidak ada bukti saintifik bahawa sebarang rawatan dirumah akan membantu bulu mata tumbuh kembali. Walaupun biotin dianggap memainkan peranan dalam kesihatan kulit dan rambut, terdapat penyelidikan yang terhad sama ada ia menggalakkan pertumbuhan rambut.

Pencegahan

Wanita mengeluarkan solek mata di bilik mandi
Mencuci muka pada waktu malam disyorkan, kerana sebatan kering mungkin pecah atau gugur.

Walaupun kemalangan berlaku dan tidak selalu mungkin untuk menghalang kehilangan bulu mata secara semulajadi, ada beberapa langkah yang dapat dilakukan seseorang untuk mengurangkan risiko ianya terjadi. Ini termasuk:

Makan makanan yang sihat : Kekurangan nutrien tertentu boleh menyumbang kepada keguguran rambut. Ada kemungkinan kekurangan ini juga boleh menjejaskan bulu mata. Nutrien yang boleh memainkan peranan dalam kesihatan rambut termasuk:

Mengelakkan keriting bulu mata : Orang yang menggunakan pengeriting bulu mata secara tidak sengaja boleh menarik tali pinggang mereka, yang boleh merosakkan folikel rambut.

Membilas solekan pada waktu malam : Menanggalkan solek mata pada malam semalaman, terutama maskara, boleh mengeringkan bulu mata. Wabak kering lebih cenderung untuk pecah atau gugur terlebih dahulu.

Menggosok mata : Menggosok mata terlalu kasar dapat menyumbang kepada kehilangan bulu mata. Rambutnya lembut, jadi lembut apabila menggosok mata.

Kesimpulan

Sama seperti rambut pada kulit kepala, bulu mata mempunyai kitaran pertumbuhan semulajadi dan kerap jatuh. Kehilangan beberapa bulu mata adalah normal. Walau bagaimanapun, kehilangan bulu mata yang meluas boleh berlaku untuk beberapa sebab.

Dalam banyak kes, bulu mata akan tumbuh semula tanpa rawatan. Bagi orang yang ingin mempercepat pertumbuhan bulu mata mereka, rawatan boleh membantu.

Sekiranya seseorang tidak pasti mengapa bulu mata mereka gugur, lebih baik berjumpa dengan doktor untuk menentukan punca asasnya.