Menghalang penuaan

Para saintis telah menemui mekanisme genetik yang tidak diketahui dalam metabolisme sel yang menjadi semakin tidak berfungsi dengan penuaan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

menghalang penuaan
Adakah mungkin untuk menghalang penuaan?

Penyelidik di École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) di Switzerland mencadangkan penemuan mereka boleh membawa kepada sasaran baru untuk rawatan di hospital untuk memerangi keadaan penuaan dan usia yang berkaitan.

Penemuan mereka merangkumi protein yang mengubah fungsi mitokondria, yang merupakan unit kuasa kecil di dalam sel yang memberikan tenaga mereka.

Pasukan EPFL mendapati bahawa otak dan tisu otot dari haiwan berumur mempunyai tahap protein yang tinggi, yang dipanggil picko RNA mengikat ahli keluarga 2 (PUM2).

Kertas kajian dalam jurnal Molecular Cell menggambarkan bagaimana penuaan menginduksi tahap PUM2 yang lebih tinggi, yang seterusnya menurunkan tahap protein lain yang dipanggil faktor pembelahan mitokondria (MFF).

MFF membantu sel memecahkan mitokondria besar ke dalam unit yang lebih kecil dan membersihkannya. Sampel tisu dari haiwan berumur juga mempunyai tahap MFF yang lebih rendah.

Para penyelidik mencadangkan bahawa apabila usia haiwan, laluan PUM2 / MFF menjadi semakin diselaraskan.

Apabila tahap PUM2 meningkat, mereka menurunkan tahap MFF. Hasilnya adalah bahawa sel-sel menjadi semakin tidak dapat memecah dan membersihkan mitokondria yang lebih kecil. Seiring dengan berlalunya masa, sel-sel dan tisu mengumpul lebih besar, mitokondria yang tidak sihat.

RNA mengikat protein dan penuaan

PUM2 adalah protein yang mengikat RNA. Molekul-molekul ini mengubah ekspresi gen dengan mengikat kepada molekul RNA messenger (mRNA) yang membawa kod DNA untuk sel-sel untuk diproses.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Dalam kajian baru-baru ini, pasukan itu mendapati bahawa apabila PUM2 mengikat molekul mRNA yang membawa kod DNA untuk MFF, ia menghalang keupayaan sel untuk menjadikan protein MFF dari molekul-molekul mRNA itu.

Kebanyakan penyelidikan mengenai molekul yang mempengaruhi penuaan dalam sel dan tisu cenderung menumpukan transkripsi gen kepada mRNA. Walau bagaimanapun, ini hanya langkah pertama dalam proses kompleks memindahkan maklumat yang dipegang dalam gen ke dalam sel kerja.

Penyelidik EPFL telah menemui laluan PUM2 / MFF apabila mereka memutuskan untuk menyiasat langkah yang berlaku selepas transkripsi gen.

Apabila mereka menyaring sel-sel haiwan untuk mengenal pasti protein RNA-mengikat yang berubah dengan usia, mereka mendapati bahawa PUM2 sangat tinggi pada haiwan yang lebih tua.

PUM2 mengikat hanya kepada molekul mRNA yang mempunyai tapak yang dikenali. Apabila ia melekat pada mRNA, ia akan menghentikan terjemahan kod ke dalam protein yang sepadan.

Dengan menggunakan pendekatan “sistem genetik”, pasukan itu telah menemui mRNA yang tidak diketahui sebelumnya yang mengikat PUM2. Ini adalah mRNA yang membawa kod untuk sel untuk membuat MFF.

Penyuntingan gen membalikkan kesan berkaitan umur

Di bahagian lain kajian ini, para penyelidik menunjukkan bagaimana mungkin untuk membalikkan kesan yang berkaitan dengan usia PUM2 ke atas sel dan tisu.

Menggunakan teknologi pengeditan gen CRISPR-Cas9, mereka mengurangkan PUM2 dalam otot tikus lama dengan menyenyapkan gen pengekodan yang sama.

Ini membawa kepada tahap protein MFF yang lebih tinggi, yang – melalui peningkatan pemisahan dan penjelasan sisa – fungsi mitokondria yang lebih baik pada tikus yang berusia.

Pasukan ini juga menyiasat mekanisme serupa dalam cirit-birit Caenorhabditis elegans , yang merupakan model yang digunakan para saintis untuk mempelajari jalur molekul.

Dalam cirit-bulat, penuaan menginduksi tahap yang lebih tinggi daripada protein RNA-mengikat PUF-8. Para penyelidik mendapati bahawa membungkus gen yang bersesuaian untuk PUF-8 dalam cacing berusia membaiki fungsi mitokondria dan memperluaskan jangka hayat mereka.

Kajian-kajian lain telah mengaitkan protein RNA-mengikat kepada penyakit degeneratif neuromuskular. Mereka juga telah menunjukkan bahawa mereka sering mengumpul rumpun yang dikenali sebagai granul patologi.

Para penyelidik EPFL mendapati bahawa PUM2 mempunyai kecenderungan yang sama, dengan penuaan, untuk memasuki zarah-zarah yang mengikat dan menangkap mRNA MFF.