Jika anda seorang peminat keju, anda akan menyambut hasil kajian baru ini dengan tangan terbuka. Penyelidik mencadangkan bahawa makan sekitar 40 gram (atau 1.41 auns) keju setiap hari boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Setiap tahun, terdapat penambahan pesakit yang dirawat di hospital.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penyelidik mencadangkan bahawa makan sedikit keju setiap hari boleh memberi manfaat kepada kesihatan jantung.

Penemuan baru ini datang dari analisis 15 kajian observasi yang melihat kesan pengambilan keju terhadap risiko penyakit kardiovaskular (CVD).

Kajian bersama penulis Li-Qiang Qin – yang bekerja di Jabatan Nutrisi dan Kebersihan Makanan di Sekolah Kesihatan Awam Soochow di China – dan rakan sekerja melaporkan keputusan mereka dalam Journal of Nutrition Eropah.

Keju tidak diragukan lagi adalah salah satu makanan kegemaran kami. Pada tahun 2015, penduduk Amerika Syarikat menggunakan lebih kurang 37.1 paun keju setiap seorang, dengan Cheddar dan mozzarella menjadi pilihan yang paling popular.

Walaupun keju mengandungi beberapa nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan – seperti kalsium , zink, dan vitamin A dan B-12 – ia juga tinggi dalam lemak tepu, yang boleh meningkatkan tahap kolesterol dan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Walau bagaimanapun, kajian baru ini menunjukkan bahawa produk tenusu popular ini boleh memberi kesan yang berlawanan dengan kesihatan kardiovaskular.

 Risiko CVD dikurangkan sehingga 18 peratus

Untuk kajian mereka, Qin dan rakan-rakan melakukan meta-analisis 15 kajian observasi yang menyelidiki bagaimana penggunaan keju mempengaruhi jumlah risiko CVD, serta risiko penyakit jantung koronari (CHD) dan strok.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Keseluruhannya, kajian ini melibatkan lebih daripada 200,000 peserta, dan kesan pengambilan keju dipantau selama lebih dari 10 tahun. Majoriti kajian termasuk subjek yang bebas daripada CVD pada baseline kajian.

Analisis menunjukkan bahawa orang yang kerap menggunakan keju adalah sehingga 18 peratus kurang berkemungkinan untuk mengembangkan CVD, sehingga 14 peratus kurang berkemungkinan untuk mengembangkan CHD, dan sehingga 10 peratus kurang cenderung mengalami strok, berbanding dengan mereka yang mempunyai keju rendah pengambilan.

Para saintis melaporkan bahawa kesan ini paling kuat di kalangan peserta yang menggunakan sekitar 40 gram, atau 1.41 auns, keju setiap hari. Sebagai kesimpulan, mereka menulis:

Meta-analisis kajian prospektif ini menunjukkan perselisihan sebaliknya yang tidak linear antara penggunaan keju dan risiko CVD.”

 Berhati-hati

Penemuan pasukan membina orang-orang dari analisis pemerhatian yang diterbitkan secara meluas awal tahun ini , yang mengaitkan keju dan produk tenusu lain untuk mengurangkan risiko kematian kardiovaskular dan semua yang menyebabkannya.

Tetapi jangan buat simpanan Cheddar lagi; kedua-dua kajian mempunyai batasan mereka sendiri. Yang penting, mereka adalah pemerhatian, jadi mereka tidak membuktikan persatuan kausal antara pengambilan keju dan kesihatan jantung dan kardiovaskular yang lebih baik.

Lebih-lebih lagi, kedua-dua kajian mempunyai hubungan dengan industri tenusu; Kajian terdahulu menerima pembiayaan dari Global Dairy Platform, Institut Penyelidikan Tenusu, dan Susu Australia, sementara kajian terkini dilakukan dengan penyelidik membantu dari Yili Group, sebuah syarikat tenusu yang berpusat di China.

Walau bagaimanapun, sukar untuk membuat kesimpulan sama ada persatuan ini mempunyai pengaruh terhadap hasil kajian.

Sehingga kajian tambahan mengesahkan penemuan sedemikian, adalah penting untuk diingat bahawa keju adalah lemak tepu yang tinggi, yang boleh memudaratkan kesihatan jantung dalam jumlah yang tinggi.

Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengesyorkan bahawa sekitar 5-6 peratus daripada kalori harian kami datang dari lemak tepu, dan beralih ke produk tenusu rendah lemak untuk membantu dalam batasan ini.