KONGSI

Korpus luteum

Korpus luteum adalah jisim sel yang terbentuk dalam ovari dan bertanggungjawab untuk pengeluaran hormon progesteron semasa awal kehamilan.

Peranan korpus luteum bergantung kepada sama ada persenyawaan berlaku atau tidak berlaku.

Kadangkala, kista boleh terbentuk dalam korpus luteum, yang boleh membawa kepada gejala yang menyakitkan. Sista ini boleh pergi sendiri, tetapi ada juga pesakit yang memerlukan rawatan.

Dalam artikel ini, kita mengkaji peranan korpus luteum dan bagaimana ia terbentuk. Kami juga melihat apa yang berlaku apabila sista korpus luteum membentuk, dan apa yang boleh dilakukannya.

Apakah korpus luteum?

Korpus luteum terbentuk dalam ovari semasa ovulasi.

Semasa ovulasi, telur dikeluarkan dari folikel dominan. Berikutan pelepasan telur dan persenyawaan berikutnya, folikel itu mengelak dan membentuk apa yang dikenali sebagai corpus luteum. Jisim sel ini membantu menghasilkan progesteron hormon semasa kehamilan awal.

Korpus luteum akan terus menghasilkan progesteron sehingga janin menghasilkan tahap yang mencukupi untuk mengekalkan kehamilan, yang biasanya berlaku antara 7 hingga 9 minggu kehamilan.

Progesteron adalah penting semasa kehamilan awal kerana:

 • ia membolehkan rahim berkembang tanpa penguncupan
 • ia menyokong pertumbuhan lapisan uterus
 • ia meningkatkan aliran darah dan bekalan oksigen

Korpus luteum disokong dan dikekalkan oleh hormon kehamilan gonadotropin chorionic manusia atau HCG. Korpus luteum mula berkurang dalam saiz sekitar 10 minggu kehamilan.

Apabila persenyawaan atau implantasi tidak berlaku, korpus luteum akan mula pecah. Ini menyebabkan penurunan tahap estrogen dan progesteron, yang membawa kepada permulaan tempoh haid yang lain.

 Korpus luteum dan kitaran haid

Hormon memainkan peranan yang kuat dalam regulasi haid biasa pada wanita.

Serta progesteron dan estrogen, hormon penting lain untuk ovulasi termasuklah hormon luteinizing dan folikel-stimulasi.

Hormon ini bertanggungjawab untuk ovulasi dan menyediakan rahim untuk implantasi telur yang disenyawakan.

Kitaran haid yang biasa berlaku setiap 25-36 hari, di mana badan itu bersedia untuk ovulasi dan kehamilan.

Terdapat tiga fasa kitaran haid:

Fasa folikular

Fase follicular dari kitaran haid bermula pada hari pertama masa seorang wanita, pada permulaan perdarahan haid dan bertahan hingga ovulasi. Peringkat ini biasanya berlangsung di mana saja dari 13-14 hari.

Semasa fasa folikel, tubuh merembeskan hormon folikel-stimulasi untuk mendorong pengeluaran folikel ovari yang mengandungi telur. Salah satu folikel ini akan tumbuh menjadi folikel matang yang mampu disenyawakan, yang dikenali sebagai folikel dominan.

Folikel dominan menyembur estrogen, yang bukan sahaja merosakkan folikel bukan dominan tetapi juga merangsang rahim untuk memulakan penebalan lapisan sebagai persediaan untuk implantasi telur. Ia juga menyebabkan lonjakan hormon luteinizing yang bertanggungjawab untuk ovulasi.

Fasa ovulasi

Fasa ovulasi bermula pada hari ke-14 kitaran haid wanita. Pada masa ini, hormon luteinizing melonjak, merangsang ovari untuk melepaskan telur dari folikel dominan.

Biasanya, fasa ini berlangsung di mana sahaja dari 16-32 jam, menyebabkan ovulasi.

Fasa luteal

Fasa luteal kitaran haid adalah masa di mana tubuh mempersiapkan untuk implantasi telur yang disenyawakan. Apabila folikel ovari melepaskan telur semasa fasa ovulasi, folikel yang dibuka menutup, membentuk apa yang disebut corpus luteum.

Korpus luteum bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon progesteron, yang merangsang rahim untuk menebal lebih banyak lagi sebagai persiapan untuk implantasi telur yang disenyawakan.

Estrogen hormon juga dinaikkan pada masa ini untuk menyediakan rahim untuk implantasi.

Sekiranya tidak ada telur yang disenyawakan untuk menanam dalam lapisan rahim yang tebal, tubuh membuang lapisan semasa pendarahan haid kerana tahap rendah estrogen dan progesteron, dan kitaran bermula semula.

Apakah itu korpus luteum cyst?

Pendarahan haid yang menyakitkan boleh menjadi gejala korpus luteum sista.

Kadang kala, corpus luteum boleh mengisi dengan cecair. Pembentukan ini menyebabkan apa yang disebut korpus luteum cyst, yang merupakan sejenis sista ovari berfungsi.

Dalam kebanyakan kes, korpus luteum sista akan hilang sendiri tanpa rawatan. Kista corpus luteum mungkin hilang dalam beberapa minggu atau mengambil masa tiga pusingan haid untuk hilang sama sekali.

Sesetengah wanita yang membangunkan sista ini mungkin mengalami gejala, seperti:

 • kesakitan panggul, yang mungkin berlaku sebagai sakit yang kusam atau tajam
 • kenyang atau berat badan perut
 • kembung
 • sakit di belakang dan paha
 • hubungan seks yang menyakitkan
 • berat badan
 • pendarahan haid yang menyakitkan
 • kelembutan payudara
 • perlu buang air kecil lebih kerap
 • kesukaran mengosongkan pundi kencing
 • kesukaran mengosongkan usus sepenuhnya
 • pendarahan faraj yang tidak normal

Sesetengah wanita mungkin mengalami kista pecah, yang boleh menyebabkan sakit teruk dan kemungkinan pendarahan dalaman.

Cirit-birit yang lebih besar boleh menyebabkan ovari berputar pada dirinya sendiri (kilasan ovari) yang boleh menjejaskan aliran darah ke ovari yang terjejas.

Pada masa-masa, korpus luteum cyst boleh terus melepasi tahap awal kehamilan. Sekiranya ini berlaku, sista mempunyai potensi untuk menimbulkan masalah. Seorang pakar obstetrik akan memantau dengan sewajarnya dan membuat rujukan kepada pakar sekiranya perlu.

 Diagnosis kista ovari

Laparoskopi boleh dilakukan untuk mendiagnosis sista ovari.

Walaupun beberapa sista ovari boleh dirasakan semasa ujian pelvik, yang lain tidak boleh.

Pakar obstetrik boleh menjalankan beberapa ujian diagnostik untuk menilai dan mendiagnosis sista ovari, termasuk:

 • Ujian kehamilan, yang boleh memberi isyarat kehadiran korpus luteum cyst
 • ujian hormon
 • ultrasound pelvik
 • Prosedur pembedahan, seperti laparoskopi, di mana seorang doktor memasukkan alat ke dalam rahim wanita melalui potongan kecil di perutnya

Sesetengah doktor di hospital mungkin menjalankan ujian untuk memeriksa tahap bahan tertentu dalam darah yang digunakan untuk mengesan kanser ovari , seperti ujian antigen kanser 125 (CA 125).

Ujian ini mungkin akan diminta jika sista itu pepejal dan orang itu dianggap berada dalam risiko yang lebih tinggi untuk kanser ovari. Walau bagaimanapun, tahap CA 125 boleh dinaikkan dalam keadaan bukan kanser, seperti endometriosis, juga.

Rawatan sista

Selalunya, korpus luteum cysts tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, ada kalanya rawatan diperlukan.

Sesetengah pilihan rawatan untuk sista ovari termasuk:

 • ubat pencegahan, seperti kontraseptif hormon
 • pembedahan untuk mengeluarkan sista yang besar atau berterusan

Seorang doktor akan memutuskan sama ada rawatan diperlukan berdasarkan saiz sista, gejala yang mungkin menyebabkannya, dan umur seseorang.

Jika sista tidak menimbulkan gejala, doktor akan sering menunggu untuk melihat bagaimana kemajuan sesuatu daripada memulakan apa-apa bentuk rawatan.

 Ringkasan

Korpus luteum membantu menghasilkan hormon yang diperlukan oleh tubuh semasa peringkat awal kehamilan. Ia adalah bahagian penting kesuburan yang membolehkan kehamilan berlaku.

Sista kadang-kadang boleh membentuk jika korpus luteum mengisi dengan bendalir. Jika sesiapa mengalami sebarang gejala yang berkaitan dengan korpus luteum cyst yang tidak disebabkan oleh keadaan lain, mereka harus bercakap dengan doktor.

Kista ini boleh menyebabkan simptom yang menyakitkan, tetapi dalam kebanyakan kes, mereka akan hilang dalam masa tanpa rawatan.

KONGSI
Artikel sebelum iniMakan keju setiap hari boleh membantu melindungi kesihatan jantung
Artikel seterusnyaBuasir thrombosed: Apa yang anda perlu ketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.