Asap ekzos

Malah di persekitaran dengan pencemaran udara yang rendah, pendedahan jangka panjang kepada asap ekzos lalu lintas berhampiran perumahan boleh meningkatkan risiko strok, menurut kajian baru dari Sweden. Pelakunya kelihatan sebagai pencemaran udara zarah halus yang dipanggil karbon hitam.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

asap ekzos motor

Penyelidik datang kepada kesimpulan ini selepas menyiasat hubungan antara pendedahan kepada pelbagai jenis bahan partikulat dan kadar penyakit jantung dan strok di tiga bandar di Sweden.

Mereka melaporkan penemuan tersebut dalam kertas kajian Perspektif Kesihatan Persekitaran baru-baru ini.

Penulis menulis bahawa mereka mengamati “beberapa kaitan yang konsisten” antara penyakit jantung dan strok dan pelbagai jenis bahan zarahan dan sumber mereka.

“Walau bagaimanapun,” mereka menyimpulkan bahawa “pendedahan kawasan kediaman jangka panjang kepada karbon yang dikeluarkan dari [ekzos hitam] dari asap ekzos lalu lintas dikaitkan dengan kejadian strok.”

Dr. Petter LS Ljungman adalah pengarang pertama kertas kajian dan profesor bersekutu di Institut Perubatan Alam Sekitar di Karolinska Institutet di Stockholm, Sweden.

“Kajian ini,” katanya, “mengenalpasti asap ekzos lalu lintas tempatan sebagai faktor risiko strok, penyakit biasa dengan penderitaan manusia yang hebat, kematian yang tinggi dan kos yang tinggi kepada masyarakat.”

Karbon hitam dan bahan zarahan

Karbon hitam adalah bahan sooty yang berasal dari pembakaran bahan api fosil. Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA), ia adalah komponen penting dari pencemaran udara zarah halus.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kenderaan dan enjin lain yang dijalankan di fuel dan diesel dan loji kuasa yang dijalankan di arang batu dan bahan api fosil lain mengeluarkan karbon hitam bersama-sama dengan bahan zarahan yang lain.

Lalu lintas jalan adalah sumber utama pelepasan karbon hitam di kota-kota.

Pra saintis telah mengikat penyedutan karbon hitam kepada keadaan pernafasan, kanser, penyakit kardiovaskular, dan keabnormalan kelahiran.

Dr. Ljungman dan rakan-rakan dari Karolinska Institutet dan pusat-pusat penyelidikan lain di Sweden menggunakan information pada 114,758 orang yang peserta dalam kajian lain yang telah mengumpulkan maklumat tentang faktor risiko kardiovaskular dari peperiksaan dan soal selidik.

Peserta, yang tinggal di tiga bandaraya di Sweden, sihat dan pertengahan umur di pengambilan. Tempoh kajian bermula pada tahun 1990 dan berlangsung selama 20 tahun. Dataset ini menyertakan sejarah alamat kediaman pra peserta sepanjang tempoh tersebut.

Sepanjang 20 tahun susulan, 5,166 individu mengalami penyakit jantung iskemik, dan 3,119 mengalami sebatan yang berpengalaman.

Menggunakan pangkalan data pelepasan dan model penyebaran, pasukan menganggarkan berapa banyak jenis sumber pelepasan menyumbang kepada bahan partikulat, termasuk karbon hitam, di alamat kediaman tertentu.

Sumber yang mereka termasuk dalam analisis adalah ekzos lalu lintas, pakaian jalan, dan pemanasan kediaman. Mereka termasuk information untuk dua gred zarah partikel: kasar, yang termasuk zarah di bawah 10 mikrometer (10μm) diameter (PM10), dan halus, yang termasuk zarah di bawah 2.5 μm diameter (PM2.5). Bilangan karbon hitam sebagai PM2.5.

Karbon hitam dan menimbulkan risiko strok

Analisis menunjukkan bahawa risiko strok meningkat sebanyak 4% untuk setiap 0.3 mikrogram tambahan setiap meter padu (μg / m3) daripada bahan pencemar udara karbon hitam dari ekzos lalu lintas.

Pra penyelidik tidak menemui pautan ke strok untuk pengeluaran karbon hitam dari pemanasan kediaman.

Selain itu, mereka tidak mengamati hubungan antara jumlah tahap PM10 dan PM2.5 zarah dan sama ada penyakit jantung atau strok.

“Terdapat beberapa keterangan,” perhatikan pra pengarang, “persatuan antara PM2.5 khusus dari pelepasan pemanasan tempatan dan kejadian [penyakit jantung iskemik] yang menjamin siasatan lanjut.”

Dalam latar belakang kajian mereka, penulis merujuk kepada penyelidikan yang telah mengaitkan pendedahan jangka panjang ke zarah PM2.5 dan aterosklerosis, keadaan arteri tersumbat yang menimbulkan risiko penyakit jantung dan strok.

Kawasan kediaman yang diteliti oleh penyelidik baru adalah di bandar Gothenburg, Stockholm, dan Umeå. Rata-rata tahunan semasa tempoh kajian untuk bahan zarah PM2.5 di bandar-bandar ini adalah dari 5.8 hingga 9.2 μg / m3. Julat ini adalah di bawah paras 25 μg / m3 dalam piawaian EU semasa.

Walaupun EU menyebut karbon hitam sebagai komponen pencemaran udara partikulat PM2.5, mereka tidak mempunyai ambang tertentu untuk karbon hitam.

” Karbon hitam dari ekzos lalu lintas boleh menjadi langkah penting untuk dipertimbangkan ketika menilai kualiti udara dan akibat kesihatan.”

Dr. Petter LS Ljungman