KONGSI

Bersin

Bersin adalah tindak balas kepada kerengsaan dan cara hidung untuk menyingkirkan kuman. Hampir setiap zarah boleh mengganggu hidung dan menyebabkan bersin. Kerengsaan biasa termasuk:

 • virus atau bakteria
 • debu
 • debunga
 • dander

Semua zarah ini boleh mencetuskan bersin. Bersin adalah tindak balas yang dikawal sebahagiannya kepada kerengsaan. Oleh itu, adalah mungkin untuk melambatkan atau menghentikan bersin sebelum ia berlaku.

12 cara untuk berhenti bersin

Mungkin mungkin untuk melambatkan atau berhenti bersin secara semula jadi dengan:

1. Mengubati alergi

lelaki hendak bersin
Irit, seperti debunga dan debu, memperburuk hidung dan menyebabkan bersin.

Mengubati alergi adalah cara yang baik untuk mencegah bersin. Seksi bersinergi sering berlaku dalam kelompok dua hingga tiga.

Walau bagaimanapun, untuk merawat alahan, seseorang mesti terlebih dahulu mengenalpasti alergen yang mencetuskan tindak balas. Setelah dikenal pasti, seseorang mungkin dapat mengelakkan alergen dan mengelakkan bersin akibat pendedahan kepada alergen.

Walau bagaimanapun, mungkin ada masa yang mustahil untuk mengelakkan alergen.

Dalam keadaan ini, orang dapat mengawal tindak balas mereka terhadap alergen dengan menggunakan ubat-ubatan yang boleh membantu reaksi alahan.

Jenis popular termasuk:

 • tablet atau pil antihistamin
 • semburan hidung glucocorticosteroid

Sesetengah orang yang mengalami reaksi yang lebih teruk mungkin memerlukan ubat preskripsi atau tembakan alahan untuk mencegah atau mengurangkan kesannya

2. Pencetus pembelajaran

Perkara yang berbeza boleh menyebabkan seseorang bersin. Sesetengah pencetus mungkin mudah dilihat dan dielakkan. Mempelajari apa yang menyebabkan bersin boleh membantu orang mengelakkannya.

Pencetus termasuk:

 • dander
 • debu
 • rempah, seperti lada
 • lampu terang
 • makanan pedas
 • acuan
 • debunga
 • virus sejuk
 • minyak wangi
 • tepung penaik

3. Merawat bersin fotik

Bersin ketika melihat cahaya terang dipanggil bersin fotik. Keadaan ini memberi kesan kepada kira-kira satu pertiga orang di seluruh dunia, yang dicetuskan untuk memulakan bersin dengan pergi ke luar pada hari yang cerah.

Orang yang mempunyai bersin fotik biasanya mempunyai sejarah keluarga keadaannya. Mereka boleh menghalang bersin dengan tidak melihat secara langsung pada lampu terang dan memakai cermin mata hitam pada hari-hari yang cerah.

4. Mengelakkan makanan yang besar

Sesetengah orang bersin mengikut hidangan di mana mereka berasa amat kenyang. Tindak balas ini dapat dicegah dengan memakan porsi yang lebih kecil dan mengambil gigitan yang lebih kecil. Fenomena ini tidak difahami dengan baik.

5. Mengucapkan sesuatu yang pelik

Orang ramai mengatakan kata lucu atau pelik dengan kuat sebelum bersin boleh menghentikan bersin daripada berlaku. Ia adalah murni anekdot.

Pemikirannya ialah tindakan melafazkan sesuatu yang menarik atau tidak biasa mengganggu otak untuk mengelakkan bersin. Tiada kajian untuk menyokong tuntutan ini.

6. Mengeluh bumbung mulut

Seseorang mungkin dapat menahan bersin dengan merangsang atap mulut dengan lidah. Melakukannya selama beberapa saat sebelum bersin boleh membantu mengelakkannya daripada berlaku.

7. Mengelakkan bahaya alam sekitar

Sesetengah orang berada dalam keadaan di mana mereka sentiasa bersentuhan dengan perengsa di udara.

Ini mungkin disebabkan oleh pekerjaan, tetapi seseorang mungkin mempunyai hobi atau tinggal di kawasan yang kerengsaan di udara.

Irritants boleh termasuk:

 • simen
 • arang
 • bahan kimia
 • asbestos
 • bijirin atau tepung
 • logam
 • ayam hidup
 • kayu (habuk papan)

Ramai perengsa berbahaya jika orang terdedah kepada mereka dari masa ke masa. Ada yang boleh menyebabkan kanser di dalam tekak, mulut, atau hidung.

Orang harus memakai alat perlindungan ketika di tempat-tempat di mana zarah-zarah ini ada. Pengudaraan dan pencegahan debu dapat membantu mengurangkan pendedahan. Mengurangkan pendedahan kepada perengsa ini akan menghalang komplikasi.

8. Meniup hidung

Orang yang hendak bersin boleh cuba meniup hidung mereka. Ini membantu membersihkan berseri yang mencetuskan bersin. Oleh kerana seseorang boleh meniup hidungnya dan kemudian bersin selepas itu, kaedah ini tidak selalu berkesan.

Mengekalkan tisu berdekatan boleh membantu seseorang menjangkau mereka pada waktunya untuk menghentikan bersin.

9. Menggunakan semburan hidung di rumah

Menggunakan semburan hidung untuk membersihkan sinus mungkin menghalang pencetus daripada menyebabkan bersin. Walau bagaimanapun, semburan hidung preskripsi atau over-the-counter mungkin tidak diperlukan. Terdapat beberapa penyelesaian yang mudah dibuat di rumah.

Satu semburan melibatkan menggunakan capsaicin . Capsaicin memberikan lada cili rempah mereka. Menggunakan capsaicin dalam semburan hidung boleh menghilangkan tisu hidung, yang mungkin membuat bersin kurang kerap. Ia juga akan mencetuskan siri sneeze sebelum kesannya bermula.

Orang yang ingin mencuba kaedah ini perlu berhati-hati dan berjumpa doktor di hospital sebelum mencubanya.

10. Mencubit hidung

Orang boleh mencubit hidung mereka pada tanda pertama bersin. Seseorang boleh melakukan ini sama ada dengan mencubit hidung hidung atau mencubit lebih tinggi pada hidung lebih dekat ke mata.

11. Meningkatkan pengambilan vitamin C

Vitamin C adalah antihistamin dan berfikir untuk meningkatkan sistem imun. Vitamin C adalah buah sitrus, sayur-sayuran tertentu, dan makanan tambahan. Dengan meningkatkan jumlah vitamin C dalam diet mereka, seseorang mungkin berpotensi melihat pengurangan bersin dari masa ke masa.

12. Minum teh chamomile

Begitu juga dengan vitamin C, chamomile mempunyai kesan anti-histamin . Untuk membantu mencegah bersin, seseorang boleh minum secawan teh chamomile setiap hari untuk membantu mengurangkan jumlah histamin dalam badan.

Bawa pulang

secangkir teh chamomile dengan bunga chamomile
Minum teh chamomile boleh membantu mengurangkan bersin.

Selalunya tidak mungkin untuk menghentikan bersin. Banyak kaedah menghentikan bersin melibatkan mencari cara untuk mencegah refleks bersin di tempat pertama. Orang mungkin berjaya dengan satu atau lebih kaedah.

Orang mungkin perlu berunding dengan doktor mereka jika bersin berlebihan. Mereka juga harus berbincang dengan pakar perubatan sebelum mengambil apa-apa suplemen atau mengambil apa-apa bahan baru ke dalam badan.

KONGSI
Artikel sebelum iniDemam: Tanda-tanda serta punca dan rawatan ubat
Artikel seterusnyaEkzema – Bagaimana untuk menghilangkan tindak balas alahan pada muka
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.