KONGSI

Telinga panas

Seseorang boleh mengembangkan telinga panas kerana banyak sebab. Selain kemerahan, gejala seperti sakit atau pembakaran mungkin juga mempengaruhi telinga. Telinga merah bukanlah tanda keadaan kesihatan yang serius dalam kebanyakan kes, walaupun mereka tidak selesa.

Dalam artikel ini, pelajari mengenai potensi penyebab telinga merah, dan juga apabila perlu berjumpa dengan doktor.

Punca telinga panas

telinga panas

Telinga merah boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan dan keadaan, termasuk:

Sindrom telinga panas

Sindroma telinga merah boleh menjejaskan satu atau kedua telinga dan punca-puncanya tidak jelas.

Sindroma telinga merah adalah keadaan yang jarang berlaku. Ia melibatkan kemerahan dan pembakaran pada bahagian luar telinga dan boleh menjejaskan satu atau kedua telinga. Episod hanya boleh berlangsung beberapa saat, atau mereka boleh terus berlanjutan selama beberapa jam.

Dalam sesetengah kes, haba, sejuk, atau menggosok telinga mungkin membawa gejala. Dalam keadaan lain, kemerahan dan pembakaran mungkin berlaku secara spontan.

Penyebab sindrom telinga merah tidak jelas, tetapi pada orang muda, nampaknya dikaitkan dengan migrain.

Pengeringan kulit

Flushing dan blushing adalah penyebab biasa telinga merah. Ia menyebabkan kemerahan kulit secara tiba-tiba akibat peningkatan aliran darah ke kawasan tersebut.

Biasanya, pembilasan berlaku kerana tindak balas emosi yang sengit, seperti kemarahan atau rasa malu.

Flushing juga boleh berkembang kerana perubahan pesat dalam suhu, penggunaan alkohol, dan perubahan hormon. Telinga merah akibat pembilasan juga boleh menyebabkan telinga berasa hangat.

Sinaran matahari

Sinaran matahari juga boleh menyebabkan telinga merah. Sunburns berlaku selepas pendedahan kepada sinar ultraviolet dari matahari.

Katil penyamakan juga mengeluarkan sinaran UV dan boleh membawa kepada sinaran matahari. Tanda-tanda telinga merah yang disebabkan oleh selaran matahari mungkin termasuk pembakaran dan kelembutan.

Bergantung pada keparahan luka bakar, kulit mungkin melepuh dan mengupas.

Jangkitan kulit

Jangkitan kulit juga boleh menyebabkan telinga merah. Infeksi kulit, seperti selulitis, biasanya berlaku kerana bakteria. Bakteria boleh memasuki badan melalui luka, gigitan serangga, dan kulit kering.

Jangkitan kulit bakteria yang membawa kepada telinga merah juga boleh menyebabkan telinga menjadi bengkak dan menyakitkan. Gejala jangkitan lain termasuk keletihan, demam, dan menggigil.

Ekzema seborrheic

Ekzema seborrheic atau dermatitis seborrheic adalah keadaan kulit biasa yang boleh menyebabkan telinga merah.

Ekzema seborrheic dicirikan oleh tompok-tompok merah, pada kulit kepala. Ia juga boleh menyebabkan kemerahan di bahagian lain badan, seperti bahagian belakang dan muka dan boleh menjejaskan telinga luar.

Menurut Persatuan Ekzema Kebangsaan, punca ekzema seborrheic tidak diketahui. Ia dianggap dikaitkan dengan genetik dan interaksi sistem imun dengan organisma yang hidup di kulit.

Selain kemerahan, gejala mungkin termasuk gatal dan kulit putih, serpihan berkerak pada kulit.

Mengganggu polikondritis

Polokondritis yang meresap adalah penyakit jarang yang boleh menyebabkan kemerahan dan keradangan rawan di mana-mana di dalam badan. Relapsan bermakna gejala-gejala kembali selepas membersihkan.

Telinga yang paling sering dipengaruhi oleh polkondritis kambuhan, walaupun keadaannya dapat mempengaruhi bahagian lain tubuh, seperti hidung, mata, tulang rusuk, saluran udara, dan sendi.

Sebab yang tepat untuk mengulangi polikondritis tidak difahami sepenuhnya, tetapi penyelidik menganggap ia mungkin berlaku kerana penyakit autoimun.

Sebagai tambahan kepada telinga merah, gejala lain yang merangkumi polikondritis termasuk pembengkakan, sakit, masalah keseimbangan, dan gangguan pendengaran.

Rawatan

Losyen lidah buaya boleh digunakan untuk mengubati sinaran matahari yang ringan.

Rawatan untuk telinga merah bergantung kepada sebab yang menyebabkannya. Dalam sesetengah kes, rawatan tidak diperlukan, seperti apabila telinga merah disebabkan oleh pembilasan.

Menurut Akademi Dermatologi Amerika, seseorang boleh merawat sunburns ringan dengan losyen lidah buaya atau ubat-ubatan yang berlebihan, seperti ibuprofen. Mereka juga boleh menggunakan tuala sejuk dan lembap yang digunakan untuk kulit.

Penyebab yang lebih serius mengenai telinga merah, seperti jangkitan kulit bakteria, biasanya memerlukan rawatan perubatan dan antibiotik.

Rawatan untuk meredakan polikondritis biasanya melibatkan mengehadkan gejala untuk mengelakkan kerosakan pada tulang rawan. Ubat kortikosteroid dan sistem imun juga boleh ditetapkan untuk mengurangkan kekerapan gegaran dan komplikasi.

Pelbagai ubat telah digunakan untuk merawat sindrom telinga merah, tetapi kini tiada rawatan standard. Sesetengah orang mungkin mendapati ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) berguna.

Ubat yang disuntik ke dalam saraf aurikular yang lebih besar untuk menghalang sakit juga boleh disyorkan. Perut saraf aurikular yang lebih besar merasakan ke telinga luar.

Telinga merah akibat ekzema seborrheic sering dirawat dengan krim antikulat yang digunakan untuk kulit. Sekiranya gejala-gejala itu sederhana dan teruk, ubat kortikosteroid topikal boleh ditetapkan.

Pencegahan telinga panas

Mungkin terdapat beberapa cara untuk mengurangkan peluang untuk mengembangkan telinga merah, bergantung kepada sebabnya.

Memakai pelindung matahari dan menjaga telinga yang dilindungi dengan topi boleh mengelakkan telinga merah yang disebabkan oleh selaran matahari.

Pembasuhan tangan yang kerap dan menyeluruh boleh mengurangkan peluang jangkitan kulit yang membawa kepada telinga merah. Mengelakkan memilih mana-mana scabs atau tindikan, membersihkan dan menutup sebarang luka terbuka pada telinga, dan pelembab kulit kering juga dapat membantu mencegah jangkitan.

Dalam keadaan lain, mungkin tidak mungkin untuk mengelakkan telinga merah. Sebagai contoh, hampir mustahil untuk berhenti memerah atau memerah. Begitu juga, keadaan perubatan yang mendasari, seperti polkondritis semula, tidak boleh dicegah.

Bila perlu berjumpa doktor

Telinga merah tidak selalu memerlukan rawatan perubatan, tetapi seseorang harus berbicara kepada doktor jika mereka mengalami telinga merah yang kerap dan mengganggu, atau jika mereka mengalami sakit atau pendengaran yang ketara.

Adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk menahan jangkitan bakteria, seperti selulitis, terutamanya jika demam ada. Tanda-tanda jangkitan lain termasuk pus yang meleleh dari telinga dan kelembutan atau kesakitan.

Tinjauan untuk orang yang mempunyai telinga merah bergantung kepada penyebab keadaan. Apabila telinga merah terjadi akibat kerengsaan kulit atau kerengsaan kulit, gejala biasanya membersihkan dalam masa yang singkat.

Dalam keadaan lain, telinga merah boleh menjadi gejala keadaan perubatan yang memerlukan rawatan. Contohnya, sekarang tiada ubat untuk meredakan polkondritis atau sindrom telinga merah, tetapi gejala boleh diuruskan.

KONGSI
Artikel sebelum iniJari terseliuh: Segala yang anda perlu ketahui
Artikel seterusnya9 cara rawatan sakit gigi di rumah yang mudah
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.