Kanser tonsil

Kanser tonsil adalah sejenis kanser yang jarang berlaku dengan gejala yang kerap serupa dengan penyakit lain. Seperti kebanyakan kanser, sebab-sebabnya tidak jelas, tetapi ada beberapa faktor risiko utama. Kami mengetahui lebih lanjut mengenai gejala, rawatan, dan pandangan. Kanser tonsil adalah sebahagian daripada sekumpulan kanser yang berasal dari mulut dan tekak. Ini dikenali sebagai kanser lisan dan orofaryngeal dan sering dikelompokkan di bawah kanser kepala dan leher.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Amandel merupakan sebahagian daripada sistem imun. Ia mempertahankan tubuh terhadap bakteria dan virus yang masuk ke dalam mulut atau tekak.

Sekiranya kanser ditemui pada peringkat awal, biasanya terdapat lebih banyak pilihan untuk merawatnya. Ini meningkatkan peluang rawatan dan pemulihan yang berjaya.

Apakah kanser tonsil?

Gejala kanser tonsil mungkin termasuk sakit tekak yang berlangsung lama, kesukaran menelan, ketulan di leher, dan weightloss yang tidak dapat dijelaskan.

Kanker buluh bermula dengan sel-sel kanser atau tumor dalam tonsil. Ia masih boleh menjejaskan orang yang telah dibuang tonsil, kerana sesetengah tisu sering ditinggalkan selepas pembedahan.

Seseorang yang minum alkohol, merokok, atau mempunyai papillomavirus manusia (HPV) mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengembangkan kanser tonsil.

Amandel ditemui ke arah belakang tekak, satu di kedua-dua belah pihak. Setiap tonsil terdiri daripada kumpulan tisu limfoid. Ini adalah tisu yang mengandungi limfosit, yang merupakan sel-sel yang melawan penyakit.

Tonsil menangkap dan memusnahkan bakteria dan virus. Mereka boleh berubah saiznya dan sering membengkak dengan darah untuk membantu kuman perangkap, seperti ketika seseorang mempunyai selesema.

Gejala

Banyak gejala kanser tonsil boleh disebabkan oleh penyakit lain atau masalah perubatan, seperti tekak strep atau tonsillitis.

Disenaraikan di bawah adalah beberapa gejala yang boleh menunjukkan kanser tonsil:

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

 • patch putih atau merah pada tonsil
 • sakit tekak yang berlangsung lama
 • perasaan sesuatu di kerongkong yang tidak hilang
 • kesukaran menelan
 • perubahan dalam suara seseorang
 • sekat di leher
 • kehilangan berat yang tidak dapat dijelaskan

Seseorang harus berjumpa dengan doktor di hospital jika mana-mana gejala ini berlangsung selama lebih dari 2 minggu.

Punca dan faktor risiko

Mengambil minuman beralkohol dan merokok adalah faktor risiko untuk kanser tonsil.

Tidak ada punca kanser tonsil, tetapi umur seseorang, genetik, dan banyak faktor persekitaran dapat mempengaruhi sama ada kanser berkembang.

Faktor risiko kanser tonsil termasuk:

 • merokok atau menggunakan produk tembakau
 • minum alkohol
 • mempunyai HPV

Apabila seseorang merokok atau mengambil minuman mengandungi alkohol, bahan tersebut memasuki mulut terlebih dahulu. Tembakau dan alkohol boleh mencederakan DNA atau pengekodan genetik dalam sel, dan kerosakan ini dikaitkan dengan kanser. Kanser oropharyngeal dan lisan berlaku apabila sel-sel di dalam mulut atau tekak menjadi kanser.

HPV adalah sekumpulan virus yang tersebar melalui hubungan seksual. Sebilangan besar kes kanser kepala dan leher dikaitkan dengan HPV, tetapi saintis masih tidak pasti mengapa.

Diagnosis

Doktor akan bertanya seseorang tentang sejarah perubatan, gejala, dan faktor risiko yang diketahui. Mereka akan menjalankan pemeriksaan fizikal dengan melihat mulut dan kerongkong, dan merasakan ketulan atau sesuatu yang luar biasa.

Jika doktor fikir terdapat kemungkinan kanser tonsil, mereka akan mengesyorkan bahawa seseorang berjumpa pakar. Pakar kemudian boleh melakukan ujian dan peperiksaan lain untuk memeriksa kanser, termasuk biopsi.

Biopsi adalah contoh kecil tisu yang diambil dari kawasan yang terjejas, dalam kes ini, tonsil. Sampel diperiksa di bawah mikroskop untuk mencari sel-sel kanser.

Ujian pengimejan yang dapat dilihat di dalam badan kadang-kadang digunakan untuk membantu menentukan tahap penyakit. Ini boleh menyemak untuk melihat sejauh mana kanser merebak atau mencari tumor.

Tahap kanser bergantung kepada keparahannya dan sama ada ia telah merebak ke bahagian lain badan. Mengetahui tahap ini dapat membantu doktor menentukan cara terbaik rawatan.

Tahap kanser tonsil adalah:

 • Peringkat 0: Juga dikenal sebagai precancerous apabila terdapat beberapa sel yang tidak normal yang boleh menjadi kanser.
 • Peringkat 1: Terdapat tumor kurang dari 2 sentimeter (cm) yang tidak menyebar.
 • Tahap 2: Terdapat tumor 2-4 cm yang tidak menyebar.
 • Peringkat 3: Tumor lebih besar daripada 4 cm dan telah menyebar ke nodus limfa sekeliling.
 • Peringkat 4: Kanser telah merebak ke bahagian lain dari mulut, tekak, atau badan.

Rawatan

Biopsi boleh diambil untuk mendiagnosis kanser tonsil.

Rawatan untuk kanser tonsil berbeza-beza dan bergantung kepada peringkat dan di mana tumor ditemui. Kanser boleh menjadi kompleks yang sangat berbeza oleh doktor, pakar, dan profesional kesihatan yang mungkin terlibat dalam rawatan seseorang.

Pembedahan untuk membuang tumor biasanya merupakan rawatan pertama untuk kanser yang menjejaskan mulut dan tekak. Ia mungkin bahawa tonsil akan dikeluarkan jika kanser tidak merebak.

Pembedahan juga menghilangkan beberapa tisu di sekeliling tumor, walaupun kelihatan normal, untuk mengurangkan risiko sel-sel kanser yang ditinggalkan.

Terapi radiasi boleh digunakan untuk menghentikan pertumbuhan tumor atau untuk memusnahkan sel-sel kanser.

Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel-sel kanser, memperlahankan penyebaran mereka, atau mengecilkan saiz tumor untuk memudahkan operasi. Ia sering digunakan bersama dengan terapi sinaran untuk kanser mulut dan tekak.

Ubat baru yang dipanggil terapi yang disasarkan sedang dibangunkan untuk menyasarkan sel kanser dengan cara yang tepat dan selektif. Atas sebab ini, terapi yang disasarkan mungkin mempunyai sedikit kesan sampingan daripada kemoterapi.

Ia juga penting bahawa seseorang yang mempunyai kanser maju disokong untuk menguruskan kesakitan mereka. Ini sering dikenali sebagai rawatan paliatif dan memberi tumpuan kepada melegakan simptom dan meningkatkan kualiti hidup.

Kanser tumbuhan dan rawatannya menjadikannya sukar untuk dimakan dan diminum secara normal. Sesetengah orang mungkin memerlukan tiub makan yang masuk ke dalam perut melalui kulit untuk memastikan seseorang mendapat nutrisi yang mencukupi.

Kesimpulan

Kanser tonsil adalah agak jarang dan kehidupan dengan bentuk kanser yang jarang berlaku boleh menjadi sangat sukar. Memahami penyakit dan mendapatkan maklumat mengenai rawatan yang ada boleh membuat proses lebih mudah.

Mencari kanser pada peringkat awalnya sering bermakna bahawa ia lebih mudah untuk dirawat. Ini meningkatkan peluang pemulihan. Mendiagnosis kanser tonsil lebih awal adalah kritikal, dan jelas bahawa tonsil diperbesar dengan melihatnya atau merasakan kawasan sekitar tekak.

Walau bagaimanapun, tonsil boleh membengkak kerana banyak sebab lain, termasuk selesema biasa. Sesiapa yang bimbang tentang gejala mereka harus bercakap dengan doktor.