KONGSI

Bayi Sihat

Dalam kajian yang melibatkan beratus-ratus keluarga untuk mengkaji bayi sihat, mendapati bayi yang paling menyerupai bapanya didapati lebih sihat ketika mereka mencapai umur 1 tahun.

Bapa dan bayi sihat yang baru lahir Adakah kelihatan seperti bapa mampu meningkatkan tahap kesihatan?

Dalam beberapa kajian , kanak-kanak yang tinggal dalam keluarga ibu tunggal telah didapati mempunyai tahap kesihatan yang lebih rendah. Kesannya diukur walaupun faktor sosioekonomi diambil kira. Adalah penting untuk memahami apa faktor yang boleh memberi kesan kepada kanak-kanak di rumah ibu tunggal, dan apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kesihatan kanak-kanak ini. Setakat ini, terdapat penyelidikan kecil mengenai kesan penglibatan bapa dengan kanak-kanak itu. Beberapa kajian yang telah dilakukan telah mencapai kesimpulan yang agak bercanggah. Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa tahap keakraban dengan ayah yang tinggi meningkatkan risiko obesiti remaja, sementara yang lain (yang dijalankan oleh penyelidik yang sama) mendapati lebih banyak tabiat makan yang sihat dengan peningkatan hubungan rapat daripada bapa.

Cabaran belajar keluarga

Interaksi bersama keluarga adalah perkara yang sangat sukar untuk dipelajari; sebab dan akibatnya adalah hampir mustahil untuk berkomunikasi dengan betul. Sebagai contoh, jika seorang kanak-kanak mempunyai kesihatan yang tidak baik, bapa boleh membuat keputusan untuk lebih terlibat dan membuat keputusan. Atau, mungkin, kesihatan anak yang kurang baik mungkin menjadi alasan untuk si ayah menjauhkan diri. Atau juga mungkin, kesihatan anak yang kurang baik boleh menggalakkan ibu untuk menjauhkan mereka dari si ayah. Satu lagi kesukaran ialah laporan diri tentang berapa banyak masa dan perhatian yang diperuntukkan seorang bapa dengan seorang kanak-kanak dengan mudah boleh dikalahkan atau diremehkan, bergantung kepada bagaimana ibu merasakan penglibatan bapa bersama anak. Sebagai contoh, ibu-ibu yang ingin bapa lebih terlibat boleh melihat berapa kali si ayah menghabiskan masa dengan anaknya, dan sebaliknya. Walaupun terdapat kesulitan dan kerumitan yang wujud, penyelidik di Universiti Binghamton di New York baru-baru ini menyiasat interaksi ini dari titik permulaan yang luar biasa. Hasilnya diterbitkan dalam Journal of Health Economics .

Dia kelihatan seperti anda

Pasukan ini ingin memahami sama ada persamaan muka antara bapa dan anak mungkin mempengaruhi penglibatan bapa dan kesihatan anak. Untuk menjawab soalan yang menarik ini, mereka mengambil data dari kajian Fragile Families and Child Wellbeing, yang memberi tumpuan kepada lebih daripada 700 keluarga “di mana bayi hidup dengan hanya ibu mereka.” Untuk menilai kesihatan bayi, pelbagai parameter – seperti bilangan asma, demam, bilangan penjagaan kesihatan dan lawatan bilik kecemasan, dan tempat tinggal terpanjang kanak-kanak diukur. Para penyelidik mendapati bahawa bayi yang kelihatan seperti bapanya lebih sihat pada usia 1 tahun. Mengapa ini berlaku? Para penyelidik menyelidiki data dan mendapati bahawa bapa yang anaknya kelihatan seperti mereka menghabiskan lebih banyak masa dengan anak – purata 2.5 hari tambahan setiap bulan.

Kami mendapati penunjuk kesihatan kanak-kanak bertambah baik apabila kanak-kanak itu kelihatan seperti bapa … Penjelasan utama adalah bahawa kunjungan bapa yang kerap membolehkan masa ibu bapa yang lebih besar untuk memberi penjagaan dan penyeliaan, dan untuk mendapatkan maklumat mengenai kesihatan kanak-kanak dan keperluan ekonomi.”

Dr Salomon Polachek, Profesor Penyelidikan Cemerlang, Universiti Binghamton

“Telah dikatakan bahawa ‘ia memerlukan sebuah kampung,’ tetapi pengarang bersama saya, Marlon Tracey, dan saya mendapati bahawa mempunyai ayah yang terlibat pasti membantu,” tambahnya. Tetapi kenapa ayah menghabiskan lebih banyak masa dengan seorang anak yang kelihatan seperti mereka? Satu teori, seperti yang dinyatakan oleh Dr. Polachek, adalah bahawa “bapa-bapa kandung yang merasakan persamaan bayi dengan mereka lebih pasti bahawa itu bayi mereka, dan dengan itu menghabiskan lebih banyak masa dengan bayi.” Penulis kajian menyimpulkan bahawa, jika input bapa mempunyai kesan yang besar terhadap kesihatan kanak-kanak bayi sihat, dasar harus dibentuk untuk membantu meningkatkan tahap hubungan. Dr. Polachek menerangkan, “Usaha yang lebih besar boleh dibuat untuk menggalakkan bapa-bapa ini untuk sering melibatkan anak-anak mereka melalui kelas keibubapaan, pendidikan kesihatan, dan latihan pekerjaan untuk meningkatkan pendapatan.” Walau bagaimanapun, kajian ini mempunyai beberapa batasan. Sebagai contoh, sama ada kanak-kanak bayi sihat kelihatan seperti bapa mereka hanya dapat dipastikan dengan menanyakan ibu dan bapa. Jika kedua-dua ibu bapa menganggap bahawa bayi itu kelihatan seperti bapa, maka bayi itu dianggap seperti ayah mereka. Terdapat kemungkinan bahawa seorang bapa yang lebih mungkin terlibat dari awal mungkin melihat persamaan yang tidak, pada kenyataannya wujud. Dengan cara yang sama, seorang ibu yang berminat untuk mendapatkan bayi secara teratur dengan ayah mereka mungkin lebih menyerupai persamaan. Walaupun hasilnya membuat bacaan menarik, lebih banyak kerja sekarang perlu dilakukan untuk memastikan kesimpulan penyelidik. Ini adalah isu rumit dan bukan tanpa kontroversi.

KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimana menghalang satu protein boleh membantu merawat kanser pankreas
Artikel seterusnyaPenyakit kencing tikus leptospirosis
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.