KONGSI

Coronavirus COVID-19

Penyelidik di Perancis dan China telah mencirikan tindak balas antibodi terhadap pelbagai antigen yang terdapat pada coronavirus yang berkaitan dengan sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS-CoV-2) di kalangan pesakit dengan penyakit coronavirus 2019 (COVID-19).
Novel Coronavirus SARS-CoV-2 Transmission electron micrograph of a SARS-CoV-2 virus particle, isolated from a patient.
Mikrograf elektron transmisi Coronavirus SARS-CoV-2 dari zarah virus SARS-CoV-2, diasingkan dari pesakit. Gambar dirakam dan ditingkatkan warna di Kemudahan Penyelidikan Bersepadu NIAID (IRF) di Fort Detrick, Maryland. Kredit: NIAID
Pasukan mengatakan bahawa selain meningkatkan kepekaan dan kekhususan ujian serologi untuk diagnosis awal jangkitan semasa, penemuan ini dapat membantu pengenalpastian jangkitan sebelumnya, yang penting untuk menentukan kadar penyebaran jangkitan. Mereka juga dapat meletakkan dasar untuk mengetahui antigen mana yang harus diutamakan sebagai sasaran dalam pengembangan vaksin. Uji antibodi pasukan menunjukkan bahawa tiga antigen pada virus memungkinkan pengesanan tindak balas antibodi spesifik dan sensitif pada awal jangkitan.
“Data kami melaporkan landskap tindak balas antibodi yang paling luas dari pesakit COVID-19 yang dilaporkan setakat ini,” tulis Sophie Valkenburg (School of Public Health, The University of Hong Kong) dan rakan-rakannya. “Kami melaporkan, untuk pertama kalinya, pengesanan tindak balas antibodi yang diarahkan terhadap spektrum antigen SARS-CoV-2 yang luas.”
Versi pra-cetak kertas boleh didapati di medRxiv.

Memahami lebih lanjut mengenai antigen virus

Keperluan mendesak untuk vaksin yang akan melindungi manusia daripada jangkitan SARS-CoV-2 dan mengurangkan wabak COVID-19 telah menyebabkan para penyelidik mengemukakan soalan penting mengenai aspek asas tindak balas imunisasi. Secara khusus, mereka ingin mengetahui antigen virus mana yang bertanggungjawab untuk memicu tindak balas antibodi dan apa yang mungkin disiratkan mengenai perlindungan jangka panjang. Protein lonjakan yang terdapat di permukaan SARS-CoV-2 membolehkan virus mengikat sel inang dan merupakan sasaran penting dalam pengembangan ujian diagnostik dan vaksin. Kajian menunjukkan bahawa pesakit yang dijangkiti SARS-CoV-2 mengembangkan tindak balas peneutralan terhadap subunit S1 protein Spike, yang mengandungi domain pengikat reseptor sel inang. Walau bagaimanapun, satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa 10 daripada 175 pesakit yang dijangkiti tidak mengembangkan tindak balas peneutralan ini, namun ujian ELISA masih mengenal pasti antibodi yang mengikat.
“Ini contoh tindak balas antibodi rendah atau tidak dengan pendekatan serologi tradisional dapat menyebabkan pengurangan asimtomatik dan jangkitan ringan dan mengancam kejayaan vaksin yang berpotensi menyasarkan S1 saja,” tulis tim. “Oleh itu, lanskap tindak balas antibodi yang lebih luas terhadap rangkaian protein virus perlu dinilai untuk mengesan imunogenik jangkitan SARS-CoV-2 dengan lebih baik untuk meningkatkan pemahaman tentang patogenesis dan imuniti.”
Selain protein lonjakan struktur, genom SARS-CoV-2 juga mengekodkan sekitar 20 protein bukan struktur. Rangka bacaan terbuka (ORF) 1a / b mengekod protein besar yang dibelah menjadi 16 protein bukan struktur (NSP1-16). ORF lain mungkin mengekod protein lain, tetapi fungsinya tidak diketahui. Sekarang, Sophie Valkenburg dan rakan-rakannya telah menggunakan ujian Luciferase Immunoprecipitation System (LIPS) untuk membandingkan tindak balas antibodi antara individu yang dijangkiti berbanding yang tidak dijangkiti (kawalan) kepada 15 antigen yang berpotensi pada SARS-CoV2. Antigen merangkumi empat protein struktur (S, N, M, dan E), tiga subunit protein lonjakan (S1, S2, S2 ‘) tujuh ORF (ORF3a, 3b, 6, 7a, 7b, 8 dan 10) dan satu NSP dalam ORF1a / b (NSP1).
“Teknik LIPS sebelumnya telah digunakan untuk membezakan kes yang dijangkiti berbanding yang divaksin untuk influenza kerana adanya antibodi terhadap protein non-struktur, dan untuk mencirikan jangkitan manusia oleh tumpahan zoonotik dari virus kelelawar,” jelas tim.

Apa yang didapati oleh kajian coronavirus ini?

Para penyelidik mengenal pasti perbezaan antara kumpulan yang signifikan dalam kekuatan tindak balas terhadap antigen S, S1, dan S2 ‘, tetapi protein ini tidak menunjukkan kepekaan tinggi, terutama dalam kes jangkitan awal. Dari lapan ORF, enam tindak balas antibodi disebabkan pada pesakit yang dijangkiti, iaitu NSP1 (ORF1ab), ORF3a, ORF3b, ORF7a, ORF7b, dan ORF8. Para penyelidik menggunakan nilai pemotongan untuk mengira bahawa tiga antigen ini – N, ORF3b, dan ORF8 – cukup bermaklumat dan sensitif untuk digunakan dalam ujian diagnostik. Ketika mereka menggabungkan ketiga-tiga antigen ini, mereka mendapati mereka dapat membezakan semua pesakit yang dijangkiti dengan betul dari kawalan yang sihat dengan kepekaan dan kekhususan 100%.

Apakah implikasi kajian ini?

Valkenburg dan pasukan mengatakan ujian yang menggabungkan beberapa antigen selain protein lonjakan dapat memberikan maklumat tambahan yang berguna untuk mengenal pasti pendedahan SARS-CoV-2 dan untuk mengelakkan negatif palsu.
“Kami mendapati bahawa pengujian tunggal antibodi N, S, atau ORF3b pada titik waktu awal (hari ke-4 hingga hari ke-14) menghasilkan sebilangan besar hasil negatif-negatif, sementara kombinasi minimum NI ORF3b + ORF8 LIPS ujian sangat sensitif dan spesifik. “
Yang penting, kata pasukan, “ORF3b dan ORF8 adalah protein yang paling kurang serupa dengan SARS-CoV-2, dan mereka tidak wujud dalam jenis koronavirus manusia yang lain.” Para penyelidik mengatakan prestasi ujian mereka perlu disahkan dan diperhalusi menggunakan jumlah pesakit COVID-19 yang lebih banyak dan kawalan yang tidak dijangkiti. Mereka juga mengatakan bahawa mereka masih perlu meneroka apakah antigen selain daripada lonjakan memberikan perlindungan.
“Maklumat sedemikian akan membantu meNGUTAMAKAN sasaran antigen untuk pengembangan vaksin, reagen antibodi monoklonal dan mengesan tindak balas awal terhadap jangkitan,” simpul Valkenburg dan tim.
KONGSI
Artikel sebelum iniLatihan mata: Beberapa petua dan teknik
Artikel seterusnyaProbiotik dan maklumat dalam talian mengenainya sering mengelirukan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.