Bila perlu berjumpa doktor

Doktor memeriksa telinga pesakit.Sebarang kejadian pendarahan dari telinga tanpa sebab yang jelas perlu ditangani oleh doktor.

Doktor harus menilai semua pendarahan di dalam telinga untuk memastikan rawatan yang sesuai.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sekiranya seseorang mengalami pendarahan telinga akibat kecederaan kepala, kecederaan, atau kecederaan sukan, mereka memerlukan perhatian perubatan segera. Mereka mungkin berdarah dalam otak, kecederaan serius yang lain ke telinga, atau gegaran.

Dalam kes pendarahan telinga yang disebabkan oleh jangkitan telinga luar atau kecederaan ringan, seseorang masih harus melihat doktor untuk diagnosis dan rawatan yang betul.

Pendarahan telinga yang disebabkan oleh potongan dangkal atau objek dikeluarkan dari telinga mungkin tidak memerlukan perhatian perubatan.

Walau bagaimanapun, jika seseorang mempunyai obyek di telinganya, mereka tidak dapat dengan mudah melihat, mereka harus mencari bantuan profesional perubatan untuk membuangnya dengan selamat.

Gejala jangkitan seperti sakit, kemerahan, pembengkakan, pelepasan atau demam juga memerlukan perhatian perubatan.

Seorang doktor akan mendiagnosis pendarahan telinga berdasarkan pemeriksaan visual dan gejala-gejala yang disertakan.

Seorang doktor boleh memerintahkan ujian pengimejan untuk mengesahkan kecederaan atau kelainan pada telinga.

Rawatan untuk pendarahan telinga bergantung kepada apa yang menyebabkannya. Rawatan tipikal termasuk:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • antibiotik untuk jangkitan telinga
 • melindungi telinga dari air dan serpihan
 • ubat-ubatan anti-radang dan kesakitan
 • memampatkan panas
 • pemerhatian atau rawatan hospital untuk kecederaan otak dan kepala

Sekiranya seseorang mengalami kecederaan atau kecederaan yang menyebabkan pendarahan ke telinga luar, mereka harus menjaga kawasan itu bersih dan mengelakkan diri daripada kecederaan sehingga ia sembuh.

Dalam beberapa kes kecederaan serius, rawatan yang lebih banyak mungkin diperlukan, termasuk pembedahan dan kemasukan ke hospital.

Komplikasi

Sekiranya penyebab pendarahan yang mendasar adalah kecil dan dirawat dengan segera, mungkin tidak ada komplikasi yang berkekalan. Walau bagaimanapun, beberapa jangkitan telinga atau kecederaan telinga mungkin mempunyai komplikasi jangka panjang.

Komplikasi ini termasuk:

 • kehilangan pendengaran yang berkekalan
 • perubahan dalam pemprosesan bahasa
 • berdering tetap di telinga
 • sakit kepala
 • masalah keseimbangan
 • vertigo yang berkekalan
 • lubang kekal di gendang telinga

Kesimpulan

Secara umumnya, pendarahan pendengaran telinga adalah baik. Selalunya, pendarahan telinga menyelesaikan tanpa komplikasi berkekalan selagi individu menerima rawatan yang tepat dan tepat.

Dalam kes-kes jangkitan atau kecederaan yang teruk, pesakit mungkin mengalami masalah pendengaran dan baki pendengaran.

Pendarahan dari luka kecil atau kecederaan kecil ke telinga luar mungkin tidak memerlukan perhatian perubatan. Walau bagaimanapun, untuk sebarang pendarahan di dalam telinga, lebih baik berjumpa dengan doktor untuk diagnosis dan rawatan.