KONGSI

Penutup Muka

cara memilih penutup muka

Di banyak wilayah, pemakaian penutup muka sekarang wajib dilakukan, tetapi apa yang harus anda ketahui tentang memilih topeng penutup muka ini? Dan bagaimana anda tahu jika anda memilih topeng muka yang betul?

Penutup muka – Ketika wabak itu berlanjutan dan musim gugur bermula, lebih banyak masa akan dihabiskan di dalam rumah berbanding dengan musim panas. Oleh itu, langkah-langkah pencegahan untuk mencegah penyebaran SARS-CoV-2 (virus yang menyebabkan COVID-19) akan menjadi lebih penting.

Ini tetap merupakan usaha penting untuk terus mencegah penyebaran virus dan meratakan kurva dalam usaha untuk memastikan sistem penjagaan kesihatan kita tidak terbebani. Badan penyelidikan yang semakin meningkat menyokong anggapan bahawa memakai penutup muka dapat mengurangkan risiko penularan virus, menunjukkan bahawa memakai topeng di khalayak ramai – terutama di mana jarak sosial mungkin mencabar – dapat memberikan perlindungan yang signifikan.

Kami sebelumnya telah memberikan maklumat mengenai pelbagai jenis topeng muka – dari topeng pernafasan N95 hingga topeng muka bukan pembedahan, dan tahap perlindungan yang berbeza-beza masing-masing memberikan, sebagai tambahan kepada siapa yang harus memakai setiap jenis topeng, kaedah penggunaan semula , dan pembasmian kuman.

Cara memilih topeng muka

Memilih topeng muka mungkin kelihatan seperti tugas yang mudah, dan semakin lama masa berlalu, semakin banyak penutup muka yang tersedia dalam pelbagai reka bentuk dan gaya; tetapi haruskah anda memilih topeng muka anda berdasarkan penampilan sahaja? Apa perkara yang harus anda perhatikan, dan bagaimana anda dapat memastikan bahawa anda memilih topeng yang sesuai untuk anda?

Ini adalah cadangan semasa bahawa topeng bertaraf perubatan (topeng pembedahan, topeng perubatan, dan topeng pernafasan N95) hanya digunakan oleh pekerja kesihatan atau mereka yang memberikan rawatan untuk pesakit dengan COVID-19. Menjaga keselamatan pekerja kesihatan adalah keutamaan, kerana mereka berisiko paling besar untuk bersentuhan dengan pesakit yang dijangkiti dan dijangkiti virus.

Topeng bukan perubatan atau penutup muka kain harus dipakai oleh orang awam. Menurut cadangan Health Canada dan CDC, semasa memilih topeng muka, anda harus mencari:

– topeng yang sesuai dengan selamat sama ada dengan tali leher atau gelung telinga – penutup dengan selesa dan selamat di hidung dan mulut anda tanpa ternganga

– topeng yang boleh dicuci dan dikeringkan tanpa kehilangan bentuk atau sesuai

– topeng yang selesa sehingga anda tidak perlu selalu menyesuaikannya

– topeng yang terbuat dari dua lapisan (sekurang-kurangnya) dari kain yang bernafas dengan ketat dan bernafas (contohnya kapas atau linen)

Sekiranya anda memakai cermin mata, memilih topeng yang mempunyai wayar hidung untuk menolongnya lebih kemas di atas hidung anda dapat membantu mencegah kabut cermin mata anda.

Jenis kain apa yang paling sesuai untuk topeng kain?

Penting bahawa mana-mana topeng yang anda pilih tidak boleh dibuat dari bahan yang tidak bernafas – seperti plastik.

Walaupun topeng kain tidak dapat menyekat zarah virus tunggal, penularan virus biasanya berlaku oleh ‘tetesan’ yang lebih besar yang mengandungi banyak zarah. Titisan ini dapat menyebar ke udara ketika orang berbicara, makan, batuk, atau bersin. Zarah-zarah yang lebih besar inilah yang cenderung disekat oleh topeng kain. Selain tersebar ke udara, tetesan juga dapat jatuh ke objek – seperti meja – yang kemudian disentuh oleh orang lain, yang berpotensi memungkinkan penularan virus. Memakai topeng berpotensi mencegah penyebaran titisan yang digantung di udara dan juga yang tersekat pada objek di persekitarannya.

Walaupun kecekapan penapisan topeng kain kurang daripada topeng bedah atau N95, ia tetap memberikan perlindungan yang signifikan terhadap penyebaran titisan yang mengandungi zarah virus. Menurut satu kajian, ketika menerapkan “prinsip-prinsip perubatan berdasarkan bukti untuk kebijakan awam, ada bukti yang berkualiti tinggi dan konsisten bahawa banyak (tetapi tidak semua) topeng kain mengurangkan penularan titisan dan aerosol dan mungkin berkesan dalam mengurangkan pencemaran persekitaran oleh sebarang virus, termasuk SARS-CoV-2 ” 3 Namun, kerana penapisan tidak 100 peratus, penting untuk diingat untuk menjaga jarak fizikal dan meneruskan prosedur mencuci tangan.

Satu kajian penyelidikan 4 yang membandingkan kecekapan penapisan kain yang berbeza yang biasanya digunakan untuk membuat topeng kain melaporkan bahawa kapas, sutera asli, dan sifon memberikan perlindungan yang baik, selama tenunannya ketat. Mereka melaporkan bahawa benang yang lebih tinggi per inci (jumlah benang) lebih baik menyaring partikel. Selain itu, mereka melaporkan bahawa sutera dan sifon juga berkesan dan menggabungkan kapas dengan sutera atau sifon dapat memberikan perlindungan yang lebih baik. Kajian ini juga melaporkan bahawa pemakaian topeng sangat penting.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan

Masalah keselamatan lain harus dipertimbangkan ketika memilih topeng muka. Anda tidak boleh berkongsi topeng anda dengan orang lain dan topeng anda sama sekali tidak boleh mengganggu penglihatan anda atau mengganggu tugas penting lain.

Topeng tidak boleh diletakkan pada orang yang tidak dapat mengeluarkannya tanpa bantuan, sesiapa sahaja yang mengalami masalah pernafasan, atau kanak-kanak di bawah usia dua tahun.

Menyimpan lebih daripada satu topeng di tangan mungkin bermanfaat – terutama untuk anak kecil – yang mungkin perlu memakai topeng bersih pada siang hari.

Mempunyai topeng yang mencukupi untuk memastikan ia sentiasa tersedia untuk anda – contohnya topeng ganti sementara yang lain sedang dalam proses mencuci – juga merupakan idea yang baik. Disarankan untuk mencuci topeng selepas setiap penggunaan, jadi ini mungkin bermaksud anda memerlukan beberapa alat ganti pada masa tertentu.

Rujukan:

  1. Topeng dan penutup muka bukan perubatan: Mengenai. Kerajaan Kanada. https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/prevention-risks/about-non-medical-masks-face-coverings.html
  2. Cara Memilih, Memakai, dan Membersihkan Topeng Anda. CDC. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/about-face-coverings.html
  3. Clase CM, Fu EL, Joseph M, et al. Topeng Kain Boleh Mencegah Penularan COVID-19: Pendekatan Berasaskan Risiko Berdasarkan Bukti [diterbitkan dalam talian menjelang cetakan, 2020 22 Mei]. Ann Intern Med . 2020; M20-2567. doi: 10.7326 / M20-2567 https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-2567?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=coronavirus&
  4. Abhiteja Konda, ⊥ Abhinav Prakash, ⊥ Gregory A. Moss, Michael Schmoldt, Gregory D. Grant, dan Supratik Guha. Kecekapan Penapisan Aerosol dari Kain Umum Yang Digunakan dalam Topeng Kain Pernafasan. : ACS Nano 2020, 14, 6339−6347 https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acsnano.0c03252
KONGSI
Artikel sebelum iniKalsium – memberi manfaat lebih kepada tulang
Artikel seterusnyaBursitis bahu dan punca keradangan sendi
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.