KONGSI

Esotropia

Esotropia adalah keadaan di mana satu atau kedua-dua mata berpaling dan masuk ke dalam. Istilah ini berasal dari bahasa Yunani, di mana ‘eso’ bermaksud ‘ke dalam,’ dan ‘trope’ bermaksud ‘berpaling’. Kira-kira 1 hingga 2 peratus daripada semua orang di Amerika Syarikat mempunyai esotropia, menurut Kolej Optometris dalam Pembangunan Visi.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Esotropia boleh mengambil beberapa bentuk, dengan beberapa jenis berkembang di peringkat awal dan yang lain berlaku pada masa dewasa.

Fakta ringkas mengenai esotropia:

 • Mereka yang mempunyai esotropia sering kelihatan seperti mereka telah melintas mata.
 • Keadaan ini kadang kala tersilap dirujuk sebagai mata malas.
 • Esotropia yang tidak dielakkan boleh menyebabkan komplikasi di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa.
 • Esotropia adalah sejenis misalignment mata, yang dikenali sebagai strabismus.

Apakah jenisnya?

esotropia
Esotropia boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, membuat diagnosis dan rawatan awal penting.

Menurut Persatuan Pediatrik Oftalmologi Amerika dan Strabismus (AAPOS) , esotropia boleh diklasifikasikan oleh kekerapannya, umur seseorang ketika ia berkembang, dan sama ada ia berkaitan dengan fokus mata atau tidak.

Klasifikasi yang berbeza termasuk:

Infantile

Keadaan ini bermula pada tahun pertama kehidupan. Bayi dengan keadaan ini tidak dapat menggunakan kedua-dua mata mereka.

Jika salah satu mata berubah menjadi lebih kerap daripada yang lain, kanak-kanak berisiko tinggi terhadap amblyopia, yang juga dikenali sebagai mata malas.

Esotropia Infantile biasanya dirawat dengan pembedahan, kacamata atau, kadang-kadang, suntikan Botox. Membetulkan esotropia sebelum kanak-kanak berumur 2 tahun sering kali berjaya, dengan hanya beberapa kanak-kanak mengalami masalah visual apabila mereka membesar.

Masalah mata yang lain yang berkaitan dengan esotropia bayi termasuk penampakan mata, rabun jauh, dan nystagmus, yang merupakan pergerakan mata.

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Diperoleh

Sekiranya esotropia berkembang di kemudian hari, ia dikenali sebagai esotropia yang diperolehi. Ini mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan, seperti diabetes, atau masalah mata yang lain, seperti pandangan yang tidak dirawat.

Penglihatan berganda adalah salah satu aduan utama mereka yang mempunyai keadaan tersebut. Ia boleh membuat tugas seharian sukar.

Orang-orang dengan esotropia yang diperolehi sering boleh merawat keadaan dengan cermin mata dan terapi penglihatan, walaupun pembedahan mungkin diperlukan untuk sesetengahnya.

Bersahabat

Salah satu bentuk strabismus yang paling biasa (mata bersilang), esotropia akomodatif dicirikan oleh lintasan mata yang berlaku apabila mata berusaha keras untuk memberi tumpuan untuk melihat objek dengan jelas.

Percubaan ini pada tumpuan dikenali sebagai “penginapan.” Orang yang mempunyai esotropia akomodatif – juga dikenali sebagai esotropia refraktif – biasanya mempunyai farsightedness.

Orang boleh mengawal esotropia akomodatif dengan memakai cermin mata preskripsi atau kanta lekap. Jika ini gagal, mereka mungkin memerlukan pembedahan.

Berterusan atau esotropia sementara

Esotropia menyebabkan satu atau kedua-dua mata berubah ke dalam.
Kredit gambar: Kakawere, (2010, 20 Mac)

Sebagai tambahan kepada jenis-jenis yang disenaraikan di atas, esotropia boleh diklasifikasikan sebagai malar atau sementara.

Esotropia yang berterusan hadir sepanjang masa, sementara esotropia sementara datang dan pergi.

Sebagai contoh, esotropia bersifat sementara mungkin hanya dapat dilihat apabila seseorang itu:

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.
 • letih
 • sakit
 • hanya melihat objek yang berhampiran
 • hanya mencari objek yang jauh

Gejala

Gejala esotropia termasuk:

 • penglihatan mata
 • menyeberang mata
 • mata malas

Orang yang mempunyai esotropia mungkin mendapati bahawa mereka tidak boleh memusatkan mata mereka pada tempat yang sama pada masa yang sama, dan mereka hanya dapat melihat objek dengan penuh mata.

Komplikasi

Bayi dan kanak-kanak mungkin mengalami:

 • kehilangan penglihatan 3-D
 • isu dengan persepsi mendalam
 • amblyopia (kehilangan penglihatan di mata bersilang)

Walau bagaimanapun, jika esotropia kongenital dirawat pada peringkat awal, komplikasi seperti ini kurang berpengalaman dalam jangka masa panjang.

Kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua yang memperoleh esotropia boleh membangunkan:

 • diplopia (penglihatan berganda)
 • penglihatan binokular menurun (keupayaan mata untuk bekerja bersama-sama)
 • isu persepsi mendalam

Punca

Strabismus mungkin diwarisi dalam sesetengah kes, walaupun tidak semua ahli keluarga akan mempamerkan keadaan, atau bentuk yang sama dengan keadaan ini.

Terdapat beberapa bentuk strabismus, dengan esotropia menjadi yang paling biasa.

Sesetengah orang dilahirkan dengan esotropia manakala yang lain mengembangkannya di kemudian hari. Terdapat komponen keturunan untuk strabismus, dan keadaan ini cenderung berjalan dalam keluarga.

Walau bagaimanapun, tidak semua ahli keluarga akan mengembangkan strabismus, dan mereka yang terjejas tidak semestinya akan mengalami bentuk yang sama.

Faktor-faktor risiko

Sesetengah faktor meningkatkan risiko mempunyai esotropia, termasuk:

 • sejarah keluarga strabismus
 • mempunyai gangguan mata yang lain, seperti katarak atau glaukoma
 • gangguan perubatan tertentu, seperti kencing manis dan tiroid yang terlalu aktif
 • keadaan neurologi, termasuk cecair berlebihan di dalam otak
 • kelahiran pramatang
 • strok

Tiada faktor risiko yang diketahui untuk esotropia zaman kanak-kanak.

Diagnosis

Orang yang mempunyai gejala esotropia biasanya akan diperiksa oleh doktor mata, pakar mata atau optometris, yang akan mengambil sejarah perubatan dan keluarga yang lengkap sebelum melakukan pemeriksaan mata.

Peperiksaan yang digunakan akan menguji untuk:

 • kejelasan visi dalam setiap mata
 • kejelasan visi dalam kedua-dua mata bersama-sama
 • seberapa baik mata membiasakan cahaya
 • tahap pandangan jauh
 • fungsi retina

Rawatan dan pengurusan

Rawatan untuk esotropia bergantung kepada keterukan keadaan, dan jangka masa yang telah ada.

Faktor lain yang memaklumkan pelan rawatan termasuk sama ada salah jurusan hadir dalam satu atau kedua-dua mata, dan sama ada esotropia itu akomodatif atau tidak.

Rawatan sentiasa bertujuan:

 • penjajaran mata
 • membetulkan penglihatan berganda
 • mengurangkan masalah penglihatan dengan kedua-dua mata
 • membetulkan mata malas

Pilihan rawatan termasuk:

 • Gelas atau kanta lekap : Ini selalunya merupakan rawatan pertama. Cermin mata preskripsi boleh membetulkan kesilapan mata atau farsightedness mata. Sekiranya mata seseorang masih bersilang semasa memakai cermin mata, mereka mungkin memerlukan lensa bifocal.
 • Terapi penglihatan : Latihan mata boleh membantu menguatkan fungsi mata dan otot di sekeliling mata untuk memperbaiki penglihatan. Satu bentuk terapi penglihatan melibatkan memakai tampalan ke atas mata yang tidak terjejas untuk memperbaiki fungsi mata silang.
 • Suntikan Botox : Botox mungkin disuntik untuk menyesuaikan semula mata sesetengah orang yang mempunyai esotropia ringan.
 • Pembedahan : Sesetengah orang mungkin memerlukan rawatan pembedahan untuk mengubah panjang otot di sekeliling mata mereka, walaupun ini tidak selalu menghapus keperluan memakai cermin mata atau kanta lekap.

Pembedahan terutamanya dilakukan pada bayi dengan esotropia, tetapi sesetengah orang dewasa juga boleh menjalani prosedur pembedahan.

Esotropia boleh menyelesaikan tanpa campur tangan pada bayi yang berumur kurang dari 5 bulan, terutama jika gejala ringan dan penyimpangan mata berselang-seli.

Kesimpulan

Esotropia menjejaskan hanya 1 hingga 2 peratus daripada populasi, tetapi ia adalah bentuk yang paling biasa ketidaktentuan mata. Keadaan ini boleh diperoleh atau hadir semasa lahir.

Tinjauan esotropia bergantung kepada keparahan dan jenisnya. Kadang-kadang, esotropia bayi akan menyelesaikan secara spontan dalam beberapa bulan pertama kehidupan bayi, sementara masa lain, ia memerlukan rawatan, seperti cermin mata atau pembedahan.

Ramai kanak-kanak yang menerima rawatan pada usia muda tidak mengalami masalah penglihatan semasa mereka membesar.

Esotropia yang berkembang pada zaman kanak-kanak atau dewasa biasanya boleh diuruskan dengan cermin mata atau kanta lekap, serta dengan merawat sebarang keadaan mendasar yang mungkin menyumbang kepada gejala.

KONGSI
Artikel sebelum iniSakit badan: Apa yang perlu diketahui dan maklumat penting
Artikel seterusnyaRuam heliotrope dan apa yang perlu diketahui?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.