KONGSI

Apakah kesakitan nociceptive?

Kesakitan nociceptive adalah istilah perubatan yang digunakan untuk menggambarkan kesakitan akibat kerosakan fizikal atau kerosakan yang berpotensi kepada tubuh. Contohnya mungkin rasa sakit yang dirasakan akibat kecederaan sukan, prosedur pergigian, atau arthritis. Kesakitan Nociceptive adalah jenis kesakitan yang paling biasa dialami oleh orang. Ia berkembang apabila gentian saraf nokiseptif dipicu oleh keradangan , bahan kimia, atau peristiwa fizikal, seperti menyengat kaki di atas perabot.

Artikel ini memberi tumpuan kepada perbezaan antara kesakitan nociceptive dan sakit neuropatik, serta sebab dan rawatan mereka.

Kesakitan nociceptive boleh berlaku berikutan keadaan tertentu seperti kecederaan sukan, kaki tergelincir, atau arthritis.

Kesakitan Nociceptive biasanya akut dan berkembang sebagai tindak balas kepada keadaan tertentu. Ia cenderung hilang kerana bahagian tubuh yang terjejas menyembuhkan. Sebagai contoh, kesakitan nociceptive akibat masalah pergelangan kaki menjadi lebih baik apabila pergelangan kaki sembuh.

Tubuh mengandungi sel-sel saraf khusus yang dipanggil nociceptors yang mengesan rangsangan berbahaya atau hal-hal yang boleh merosakkan tubuh, seperti haba melampau atau tekanan, cubitan, dan bahan kimia. Isyarat amaran ini kemudiannya dilalui bersama sistem saraf ke otak, menyebabkan kesakitan nosiceptive.

Ini berlaku dengan sangat cepat dalam masa nyata, oleh sebab itu seseorang tahu untuk mengeluarkan tangan mereka jika mereka menyentuh ketuhar panas atau mengambil berat dari buku lali yang cedera.

Nociceptors juga boleh didapati di organ dalaman, walaupun isyarat penggera mereka kurang mudah untuk dipastikan dan mungkin tidak selalu dirasakan secara sedar.

Maklumat yang diberikan oleh kesakitan nociceptive dapat membantu tubuh melindungi dan menyembuhkan dirinya sendiri.

Apakah kesakitan neuropatik?

Kesakitan neuropatik adalah istilah perubatan yang digunakan untuk menggambarkan kesakitan yang berlaku apabila sistem saraf rosak atau tidak berfungsi dengan baik disebabkan oleh penyakit atau kecederaan.

Ia berbeza dengan kesakitan nociceptive kerana ia tidak berkembang sebagai tindak balas kepada sebarang keadaan tertentu atau rangsangan luar.

Malah, individu boleh mengalami kesakitan neuropatik walaupun bahagian badan yang sakit atau cedera sebenarnya tidak wujud. Keadaan ini dipanggil sakit hantu hantu, yang mungkin berlaku pada orang selepas mereka mempunyai amputasi.

Kesakitan neuropatik juga dirujuk sebagai sakit saraf dan biasanya kronik.

Banyak keadaan dan penyakit yang berbeza menyebabkan kesakitan neuropatik, termasuk:

Diagnosis

CLBP adalah aduan biasa, tetapi selalunya rasa sakit adalah neuropatik daripada nociceptive.

Untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya, sangat penting untuk menentukan sama ada individu mengalami kesakitan neuropatik atau nociceptive.

Sakit belakang rendah kronik (CLBP) adalah aduan yang sangat biasa, tetapi dalam 90 peratus kes , doktor tidak dapat mengenal pasti punca fizikal. Sering kali, beberapa orang yang tidak selesa dari CLBP adalah sakit neuropatik.

Ujian diagnostik yang dipanggil ” risalah painDETECT ” telah dibangunkan untuk membantu doktor mengenal pasti kehadiran kesakitan neuropatik dan nociceptive pada orang dengan CLBP.

Ujian ini kini banyak digunakan untuk menilai kesakitan neuropatik dalam pelbagai keadaan dan penyakit yang berlainan, termasuk rheumatoid arthritis.

Apabila melakukan soal selidik, seseorang akan diminta menjawab 9 soalan. Tujuh soalan bertanya kepada mereka untuk menilai sensasi yang berbeza dari kesakitan mereka pada skala 0 hingga 5. Mereka juga akan ditanya berapa lama rasa sakit berlangsung, diberi nilai dari -1 hingga +1, dan sama ada atau tidak sakit berseri, dinilai dari 0 hingga 2.

Semakin tinggi skor, semakin tinggi tahap kesakitan neuropati individu mungkin akan mengalami.

Seseorang yang menghidap diabetes atau kencing manis dinasihatkan untuk melihat gejala sakit neuropatik, terutamanya di kaki. Neuropati di bahagian bawah badan adalah sangat biasa pada orang yang menghidap diabetes dan merupakan punca utama amputasi.

Kesakitan neuropatik pada orang yang menghidap diabetes sering kali bermula dengan kebas, kelemahan, atau pembakaran di jari kaki. Kesakitan ini juga boleh menjadi lebih buruk pada waktu malam dan menjadikannya sukar untuk tidur.

Lokasi kesakitan nociceptive dan neuropathic

Kawasan yang paling biasa untuk orang mengalami kesakitan nociceptive adalah dalam sistem muskuloskeletal, yang termasuk sendi, otot, kulit, tendon, dan tulang.

Organ-organ dalaman, seperti usus, paru-paru, dan jantung, juga boleh mengalami kesakitan nociceptive, bersama-sama dengan otot-otot yang licin.

Pada tahun 2005, dianggarkan terdapat 1.6 juta orang yang telah kehilangan anggota badan di Amerika Syarikat. Penyelidik percaya bahawa masalah vaskular, trauma, kanser, dan konflik bersenjata akan membawa kepada jumlah itu meningkat kepada 3.6 juta pada tahun 2050 .

Adalah dianggarkan bahawa 42.2-78.8 peratus individu yang mempunyai anggota badan yang dipotong akan mengalami kesakitan hantu. Kesakitan neuropatik semacam ini boleh berkembang di mana sahaja anggota badan telah dikeluarkan.

Sekurang-kurangnya setengah daripada semua orang yang mengalami diabetes mengalami neuropati periferal diabetes (DPN), yang merupakan sakit saraf yang menjejaskan kaki dan tangan. Jari kaki biasanya bahagian pertama badan terjejas.

Orang yang menghidap kencing manis juga boleh mengalami neuropati di bahagian lain badan, termasuk bahagian hadapan paha, berhampiran mata, dan pergelangan tangan.

Ramai orang yang mengalami kanser mengalami sakit neuropatik di bahagian belakang, kaki, dada, dan bahu akibat tumor yang menjejaskan kord rahim. Mereka juga mungkin mengalami sakit neuropatik kerana ubat atau pembedahan.

Punggung bawah adalah satu kawasan di mana individu dapat mengalami kesakitan neuropatik dan nosiseptif.

Gejala dan rawatan

Codeine boleh digunakan sebagai rawatan untuk kesakitan nociceptive.

Adalah penting untuk diingatkan bahawa seseorang individu boleh mengalami sakit neuropatik dan nosiceptive pada masa yang sama. Memberi perhatian kepada perbezaan utama dapat meningkatkan kualiti hidup bagi orang-orang yang mengatasi rasa sakit dan membantu mereka mendapatkan rawatan yang tepat.

Seperti kesakitan nosiceptive boleh berkembang di mana-mana di badan sebagai tindak balas kepada haba atau trauma, ia boleh mempunyai banyak ciri-ciri yang berbeza. Ia biasanya paling teruk pada masa kecederaan, tetapi mungkin juga perkara pertama yang lebih teruk pada waktu pagi atau semasa aktiviti,

Rawatan untuk kesakitan nociceptive berbeza bergantung kepada punca. Tidak seperti sakit neuropatik, sakit nosiceptive sering merespon dengan baik untuk rawatan dengan opiates, seperti codeine.

Orang yang mengalami sakit neuropatik melaporkan pelbagai gejala, termasuk:

  • tajam, menembak, menyengat, atau menikam kesakitan
  • rasa kesemutan
  • mati rasa
  • kepekaan melampau untuk menyentuh
  • tidak sensitif kepada haba atau sejuk
  • kelemahan otot
  • kesakitan yang lebih teruk pada waktu malam

Seperti kesakitan nociceptive, salah satu langkah pertama dan paling kritikal dalam merawat sakit neuropatik adalah merawat keadaan asas.

Individu yang mempunyai DPN harus bekerja dengan doktor mereka untuk mencari ubat-ubatan yang membantu mengawal diabetes mereka dan mencegah DPN selanjutnya. Doktor mereka juga boleh merawat rawatan untuk mengurangkan kesakitan dan kecederaan yang berkaitan dengan keadaan ini.

Orang yang mengalami sakit neuropatik akibat kanser boleh mendapat bantuan dengan anticonvulsants, anestesia tempatan, dan antidepresan . Rawatan akan berbeza-beza antara individu dan punca tertentu kesakitan mereka.

Kajian mencadangkan bahawa salah satu rawatan terbaik untuk sakit neuropatik akibat sakit dada hantu ialah pencegahan. Sekiranya seseorang menerima rawatan kesakitan yang meluas sebelum pembedahan amputasi mereka, mereka kelihatan kurang berkemungkinan untuk mengubati kesakitan selepas itu.

KONGSI
Artikel sebelum iniNeuritis optik dan maklumat penting mengenainya
Artikel seterusnyaApa yang anda perlu tahu mengenai mata tenggelam
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.