KONGSI

Sakit belakang tidak semestinya menjadi gejala awal kanser payudara, tetapi ia boleh menjadi faktor di peringkat akhir penyakit ini. Ubat dan rawatan untuk kanser payudara juga boleh menyebabkan. Kami mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara penyakit dan sakit belakang. Kanser payudara adalah yang paling biasa kanser yang menjejaskan wanita di Amerika Syarikat dengan 252,710 kes yang dianggarkan baru-baru ini pada 2017. Terdapat peluang yang baik untuk pulih jika penyakit itu dijumpai lebih awal.

Wanita berumur 45 tahun dan ke atas, dan mereka yang mempunyai sejarah penyakit keluarga, disyorkan untuk menjalani pemeriksaan kanser payudara. Semua wanita harus melakukan pemeriksaan sendiri payudara secara berkala untuk memeriksa apa-apa perubahan yang boleh menunjukkan kanser payudara.

Fakta cepat mengenai kanser payudara dan sakit belakang:

 • Sakit biasanya tidak menjadi gejala kanser payudara pada peringkat awal.
 • Sekiranya sakit belakang adalah teruk atau berlarutan lebih daripada beberapa hari, seseorang harus berunding dengan doktor.
 • Pengurusan sakit dinasihatkan jika kanser payudara menyebabkan rasa sakit atau ketidakselesaan.

Bagaimana kanser payudara dan sakit belakang?


Kanser payudara metastatik boleh menyebabkan sakit belakang, walaupun bukan satu-satunya punca.

Kanser payudara yang telah mencapai tahap lanjut dikenali sebagai kanser payudara metastatic atau stage 4. Klasifikasi ini bermaksud bahawa kanser telah merebak ke bahagian lain badan.

Kesakitan belakang adalah satu gejala kanser payudara metastatik dan boleh muncul di peringkat seterusnya penyakit ini.

Tetapi sakit belakang juga biasa berlaku di kalangan penduduk, dan terdapat banyak sebab lain untuk itu berlaku, seperti menarik otot.

Terdapat tiga sebab utama sakit belakang yang dikaitkan dengan kanser payudara:

 1. Kanser payudara yang telah merebak ke tulang dapat melemahkan mereka dan menyebabkan rasa sakit.
 2. Tumor yang tumbuh boleh menyebabkan tisu yang sihat, yang mungkin menyakitkan.
 3. Sesetengah ubat dan terapi yang digunakan untuk merawat kanser payudara boleh menyebabkan sakit belakang.

Mencari sebab sakit belakang akan menentukan rawatan terbaik.

Diagnosis

Kesakitan belakang tidak semestinya menjadi gejala awal kanser payudara tetapi mungkin merupakan petunjuk bahawa ia menyebar.

Beberapa ubat untuk penyakit ini boleh menjadi punca sakit belakang jika kanser payudara sudah didiagnosis dari hospital. Ini termasuk:

 • Faslodex dan Femara : Ini adalah terapi hormon untuk mengawal tahap estrogen.
 • Novantrone : Ubat kemoterapi yang membunuh sel-sel kanser.
 • Kisqali : Ubat yang menghentikan sel-sel kanser daripada membahagikan dan berkembang.

Ia mungkin boleh diubah ke ubat atau terapi yang berbeza yang tidak menyebabkan sakit belakang. Walau bagaimanapun, suis tidak menjadi pilihan, jadi seseorang mungkin perlu mencari cara lain untuk menguruskan kesakitan mereka.

Seorang doktor akan memeriksa kanser payu dara yang maju dengan pemeriksaan fizikal dan dengan bertanya tentang gejala. Jika ujian lanjut diperlukan, yang paling umum ialah:

 • CT scan : Ini mengambil sinar-X bahagian-bahagian badan dari sudut yang berbeza.
 • Imbasan MRI : Ini menggunakan mesin untuk mengimbas badan menggunakan gelombang radio.
 • Imbasan Ultrasound : Peranti yang mengeluarkan gelombang bunyi membina gambar bahagian dalam badan.
 • Pemeriksaan tulang dan tomografi pelepasan positron (PET) mengimbas : Kedua-dua ujian menggunakan bahan radioaktif untuk menyerlahkan kawasan kanser.

Semua ujian ini boleh menunjukkan sama ada terdapat pertumbuhan kanser di dalam badan yang merupakan penyebab sakit belakang.

Jika kanser payudara maju didiagnosis, seorang doktor harus memberikan maklumat dan nasihat yang jelas mengenai pilihan rawatan dan sokongan.

Bagaimana anda tahu jika kesakitan tidak berkaitan?


Kesakitan belakang adalah masalah biasa, dan mempunyai banyak sebab yang berpotensi selain dari kanser payudara. Jika kesakitan belakang hadir bersama tanda-tanda kanser payudara, diagnosis harus dicari.

Kesakitan belakang mempunyai banyak punca, dari menegangkan otot apabila mengangkat sesuatu yang berat, kepada postur yang lemah. Ia tidak selalunya mudah untuk menentukan apa sebabnya.

Kesakitan di mana-mana bahagian belakang adalah perkara biasa. Jika seseorang tidak mempunyai diagnosis kanser payudara dan berada dalam kumpulan yang berisiko rendah, sakit belakang tidak semestinya menjadi gejala penyakit.

Ujian dan peperiksaan untuk mencari tanda awal kanser payudara dikenali sebagai pemeriksaan. Ini disyorkan untuk orang yang mempunyai sejarah keluarga penyakit ini dan wanita berusia 45 tahun atau lebih.

Seseorang yang berada dalam kumpulan risiko yang lebih tinggi ini harus menyedari gejala kanser payudara.

Sekiranya sakit belakang berpanjangan bersama-sama dengan gejala kanser payudara lain, atau penyakit ini telah didiagnosis, seseorang harus melihat doktor untuk nasihat dan ujian lanjut.

Adakah belakang tempat pertama untuk menyebar?

Laman yang paling biasa untuk kanser payudara merebak ke adalah:

Sel-sel kanser bergerak ke tisu yang sihat untuk membentuk tumor baru, dan ini biasanya akan bermula dengan tisu yang paling hampir dengan tempat kanser terbentuk.

Kanser payudara mungkin tidak merebak ke semua bahagian badan ini. Tulang yang paling sering terjejas adalah:

 • tulang rusuk
 • tulang belakang
 • pelvis
 • tulang atas di lengan dan kaki
 • tengkorak

Sekiranya kanser payudara merebak ke tulang, seseorang mungkin merasa sakit atau sakit di tempat itu, dan ini mungkin termasuk bahagian belakang yang juga dikenali sebagai kanser tulang belakang.

Rawatan dan penjagaan diri


Peregangan dan senaman lembut dapat membantu meredakan sakit belakang.

Langkah pertama untuk merawat sakit belakang di rumah adalah:

 • mengambil ubat penahan anti-radang, seperti ibuprofen
 • melakukan senaman belakang dan lembut
 • memohon pek panas atau sejuk ke kawasan itu
 • cuba untuk berehat untuk mengurangkan ketegangan otot

Sekiranya rasa sakit hilang selepas rawatan ini, ia mungkin disebabkan oleh ketegangan atau kecederaan.

Tetapi seseorang harus pergi dan berjumpa dengan doktor mereka jika mengubati sakit belakang di rumah tidak berfungsi selepas beberapa hari, atau sakitnya sangat buruk.

Sakit belakang yang disebabkan oleh peringkat 4 kanser payudara boleh dirawat dengan pembedahan atau terapi radiasi. Ini boleh mencegah keretakan tulang atau mengurangkan kesakitan apabila tumor menekan pada tulang belakang.

Rawatan am untuk kanser payudara maju termasuk kemoterapi, terapi hormon, dan terapi yang disasarkan. Kaedah ini bertujuan untuk mengurangkan saiz tumor atau mencegahnya berkembang, membantu gejala, dan memanjangkan nyawa seseorang.

Seseorang boleh mendapatkan nasihat dan sokongan daripada doktor untuk membuat rancangan untuk mengurus dan mengurangkan kesakitan mereka. Gejala jenis ini boleh merangkumi kesakitan yang teruk atau kadang-kadang, kepada kesusahan emosi yang disebabkan oleh penyakit ini.

Kesimpulan

Sekiranya seseorang mempunyai kanser payudara, kesakitan boleh membimbangkan. Adalah baik untuk mengingati bahawa sakit belakang adalah perkara biasa dan tidak mungkin disebabkan oleh kanser yang semakin parah. Seseorang perlu mendapatkan nasihat perubatan jika sakit belakang berlanjutan untuk masa yang lama atau teruk.

Seseorang yang mempunyai penyakit ini harus sedar tentang gejala kanser payudara peringkat 4. Pada tahap lanjut penyakit ini, biasanya tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, pelbagai rawatan boleh mengurangkan pertumbuhan tumor dan membantu dengan kesakitan.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa itu dextroscoliosis?
Artikel seterusnyaMengapa ia menyakitkan apabila saya ejakulasi?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.