Sakit belakang tidak semestinya menjadi gejala awal kanser payudara, tetapi ia boleh menjadi faktor di peringkat akhir penyakit ini. Ubat dan rawatan untuk kanser payudara juga boleh menyebabkan. Kami mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara penyakit dan sakit belakang. Kanser payudara adalah yang paling biasa kanser yang menjejaskan wanita di Amerika Syarikat dengan 252,710 kes yang dianggarkan baru-baru ini pada 2017. Terdapat peluang yang baik untuk pulih jika penyakit itu dijumpai lebih awal.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Wanita berumur 45 tahun dan ke atas, dan mereka yang mempunyai sejarah penyakit keluarga, disyorkan untuk menjalani pemeriksaan kanser payudara. Semua wanita harus melakukan pemeriksaan sendiri payudara secara berkala untuk memeriksa apa-apa perubahan yang boleh menunjukkan kanser payudara.

Fakta cepat mengenai kanser payudara dan sakit belakang:

 • Sakit biasanya tidak menjadi gejala kanser payudara pada peringkat awal.
 • Sekiranya sakit belakang adalah teruk atau berlarutan lebih daripada beberapa hari, seseorang harus berunding dengan doktor.
 • Pengurusan sakit dinasihatkan jika kanser payudara menyebabkan rasa sakit atau ketidakselesaan.

Bagaimana kanser payudara dan sakit belakang?


Kanser payudara metastatik boleh menyebabkan sakit belakang, walaupun bukan satu-satunya punca.

Kanser payudara yang telah mencapai tahap lanjut dikenali sebagai kanser payudara metastatic atau stage 4. Klasifikasi ini bermaksud bahawa kanser telah merebak ke bahagian lain badan.

Kesakitan belakang adalah satu gejala kanser payudara metastatik dan boleh muncul di peringkat seterusnya penyakit ini.

Tetapi sakit pada bahagian belakang juga biasa berlaku di kalangan penduduk, dan terdapat banyak sebab lain untuk itu berlaku, seperti menarik otot.

Terdapat tiga sebab utama sakit belakang yang dikaitkan dengan kanser payudara:

 1. Kanser payudara yang telah merebak ke tulang dapat melemahkan mereka dan menyebabkan rasa sakit.
 2. Tumor yang tumbuh boleh menyebabkan tisu yang sihat, yang mungkin menyakitkan.
 3. Sesetengah ubat dan terapi yang digunakan untuk merawat kanser payudara boleh menyebabkan sakit belakang.

Mencari sebab sakit belakang akan menentukan rawatan terbaik.

Diagnosis

Kesakitan belakang tidak semestinya menjadi gejala awal kanser payudara tetapi mungkin merupakan petunjuk bahawa ia menyebar.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Beberapa ubat untuk penyakit ini boleh menjadi punca sakit belakang jika kanser payudara sudah didiagnosis dari hospital. Ini termasuk:

 • Faslodex dan Femara : Ini adalah terapi hormon untuk mengawal tahap estrogen.
 • Novantrone : Ubat kemoterapi yang membunuh sel-sel kanser.
 • Kisqali : Ubat yang menghentikan sel-sel kanser daripada membahagikan dan berkembang.

Ia mungkin boleh diubah ke ubat atau terapi yang berbeza yang tidak menyebabkan sakit pada bahagian belakang. Walau bagaimanapun, suis tidak menjadi pilihan, jadi seseorang mungkin perlu mencari cara lain untuk menguruskan kesakitan mereka.

Seorang doktor akan memeriksa kanser payu dara yang maju dengan pemeriksaan fizikal dan dengan bertanya tentang gejala. Jika ujian lanjut diperlukan, yang paling umum ialah:

 • CT scan : Ini mengambil sinar-X bahagian-bahagian badan dari sudut yang berbeza.
 • Imbasan MRI : Ini menggunakan mesin untuk mengimbas badan menggunakan gelombang radio.
 • Imbasan Ultrasound : Peranti yang mengeluarkan gelombang bunyi membina gambar bahagian dalam badan.
 • Pemeriksaan tulang dan tomografi pelepasan positron (PET) mengimbas : Kedua-dua ujian menggunakan bahan radioaktif untuk menyerlahkan kawasan kanser.

Semua ujian ini boleh menunjukkan sama ada terdapat pertumbuhan kanser di dalam badan yang merupakan penyebab sakit belakang.

Jika kanser payudara maju didiagnosis, seorang doktor harus memberikan maklumat dan nasihat yang jelas mengenai pilihan rawatan dan sokongan.

Bagaimana anda tahu jika kesakitan tidak berkaitan?


Kesakitan belakang adalah masalah biasa, dan mempunyai banyak sebab yang berpotensi selain dari kanser payudara. Jika kesakitan belakang hadir bersama tanda-tanda kanser payudara, diagnosis harus dicari.

Kesakitan belakang mempunyai banyak punca, dari menegangkan otot apabila mengangkat sesuatu yang berat, kepada postur yang lemah. Ia tidak selalunya mudah untuk menentukan apa sebabnya.

Kesakitan di mana-mana bahagian belakang adalah perkara biasa. Jika seseorang tidak mempunyai diagnosis kanser payudara dan berada dalam kumpulan yang berisiko rendah, sakit belakang tidak semestinya menjadi gejala penyakit.

Ujian dan peperiksaan untuk mencari tanda awal kanser payudara dikenali sebagai pemeriksaan. Ini disyorkan untuk orang yang mempunyai sejarah keluarga penyakit ini dan wanita berusia 45 tahun atau lebih.

Seseorang yang berada dalam kumpulan risiko yang lebih tinggi ini harus menyedari gejala kanser payudara.

Sekiranya sakit belakang berpanjangan bersama-sama dengan gejala kanser payudara lain, atau penyakit ini telah didiagnosis, seseorang harus melihat doktor untuk nasihat dan ujian lanjut. Sambungan

1
2
Artikel sebelum iniApa itu dextroscoliosis?
Artikel seterusnyaMengapa ia menyakitkan apabila saya ejakulasi?
sihat
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.